URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2020, 14:26

Contre în CJ Bihor: Liberalii şi-au pus un coleg administrator la societatea Pază şi Protecţie, în locul celor trei directori instalați de PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ajutorul vicepreşedintelui Traian Bodea, reprezentanţii PNL din Consiliul Judeţean au impus revocarea Consiliului de Administraţie al societăţii de Pază şi Protecţie Bihor şi înlocuirea directorilor puşi de PSD cu un administrator delegat pe 6 luni în persoana unui fost director liberal, Ioan Sala. Celălalt vicepreşedinte, Ioan Mang, a încercat să-şi apere oamenii, susţinând că ei au adus firma pe profit după ce Sala ar fi lăsat-o pe pierdere. În schimb, consilierii bihoreni au votat fără discuţii rectificarea bugetului judeţului.

Pleacă PSD-iştii, vine un liberal

Aproape 20 de minute s-au contrat cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, în reuniunea de joi a acestui for, reprezentanţii PNL care au iniţiat un proiect de hotărâre privind „unele măsuri legate de activitatea Societăţii de Pază şi Protecţie Bihor”, adică a foştilor gardieni publici.

Proiectul semnat de trei consilieri liberali prevedea modificarea actului constitutiv al firmei, revocarea membrilor Consiliului de Administraţie şi numirea unui administrator provizoriu pe un termen de 6 luni, ceea ce l-a determinat pe Mang să ia apărarea conducerii numite sub patronajul PSD în urmă cu doi ani.

„Eu nu ştiu care este problema, societatea are contracte, face angajări”, a spus Mang, arătând că de la 100 de salariaţi în 2014 SPP Bihor are în prezent aproape 400. El a dezvăluit că recent firma a câştigat o licitaţie pentru paza punctului de lucru din Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului, condusă de un consilier local PNL din oraş, Mihai Harn, care ar fi întocmit ilegal o listă cu agenţii de pază care să fie angajaţi de SPP Bihor şi a afirmat că singura problemă la SPP Bihor este dorinţa liberalilor de a avea propriul om la şefia firmei subordonate CJ Bihor.

„PSD va vota împotrivă, nu cred că are (n.r. – proiectul iniţiat de consilierii PNL) nicio justificare de ordin legal sau moral, ci doar dorinţa unor oameni de a se distruge ce s-a creat”, a spus Mang.

De asemenea, el a susţinut că în 2014 fostul director liberal al SPP Bihor, Ioan Sala (schimbat de actuala conducere a CJ Bihor), ar fi lăsat firma cu datorii, ba de 163.000 lei, ba de peste 200.000 lei, fiind contrazis de liberalul Călin Gal, care a replicat că, dimpotrivă, Sala a lăsat SPP Bihor cu peste 250.000 lei în conturi. De asemenea, acesta a afirmat că noua formă de conducere, cu un singur şef, va aduce economii firmei.

În cele din urmă, fostul director liberal a şi fost propus să devină administrator delegat provizoriu la conducerea firmei de pază a judeţului, proiectul întrunind 19 voturi "pentru" (cele 18 ale reprezentanţilor PNL, plus unul din partea vicepreşedintelui Traian Bodea, fost ALDE, în prezent la Pro România), înregistrându-se 10 voturi "împotrivă" (din care 9 ale consilierilor PSD) şi 5 abţineri (ale consilierilor UDMR).

După anunţarea rezultatului votului, Ioan Mang a avertizat că directorii maziliţi vor da în judecată CJ şi vor câştiga procesul, felicitându-i, ironic, pe consilierii PNL pentru acest lucru.

Zero discuţii

Cu toate că în joc au fost sume mult mai mari şi soarta mai multor instituţii din judeţ, cei 34 de consilieri judeţeni au votat fără nicio discuţie şi în unanimitate proiectul de rectificare a bugetului pe anul în curs, propus de preşedintele Pásztor Sándor.

Potrivit proiectului, rectificarea bugetului a fost făcută pentru că, după cea din 8 iulie, Bihorul a primit de la Guvern încă 9,94 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor DGASPC şi alte 16,218 milioane lei pentru echilibrarea bugetului local al Judeţului.

Grosul sumei merge spre cheltuielile de funcționare ale CJ Bihor. O parte mică din bani, mai exact 88.280 lei, vor fi alocaţi primăriilor Salonta, Tinca, Abrămuţ şi Nucet, iar alţi 629.600 lei unor fundaţii şi asociaţii, precum Fundaţia Copiii Dragostei, Fundaţia Creştină Elim, Fundaţia Creştină Diakonia Cluj-Napoca, Fundaţia Alsterdorf, Fundaţia Pro Borş, Fundaţia Filadelfia Noon, Caritas Catolica şi Caritas Eparhial.

De notat că, tot fără nicio discuţie, cei 34 de consilieri au aprobat vânzarea la licitaţie a 28 de nuci ce vor fi defrişaţi de pe marginea DN 797 între Sântandrei şi Girişu de Criş, la un preţ de pornire de 2.704 lei.

UPDATE: Replica lui Harn

„Situatia reala, neplacuta si nelegala, a fost creata de protejatul lui Mang, Puia Razvan Catalin care, sub titulatura de Director general interimar  sau Director general, s-a erijat ca reprezentant legal al S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L. si a blocat executia contractului de prestari servicii de paza la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei.  Actiunile nelegale ale lui Puia Razvan Catalin, acesta nefiind oficial reprezentantul S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L., iar functia de Director general interimar  sau Director general nu exista in organigrama, nici in R.O.F.–ul oficial si nici in alte documente oficiale ale S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L, actiuni nelegele ale acestuia prin care a blocat  executia contractului de prestari servicii de paza la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei si a produs prejudicii atat C.N.U.- S.A. cat si  S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L., dar a si a creat o situatie de vulnerabilitate a securitatii obiectivelor de la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei. Aspectele de nelegalitate si cuantumul prejudiciului creat prin nexecutarea contractului de paza vor fi transate de catre Parchet si Instanta de Judecata.

Faptul ca Mang, in alocutiunea sa din sedinta Consiliului Judetean Bihor din 30.07.2020., ma prezinta ca ,,un consilier local PNL”, intareste ipoteza unui atac politic dirijat de Mang, in care  Puia Razvan Catalin este doar un simplu executant al ordinului sefului PSD Bihor, actiuni care, din pacate, au adus prejudicii insemnate celor doua societati de stat si a creat o situatie de vulnerabilitate a securitatii obiectivelor de la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei prin nexecutarea serviciilor de paza contractate”.

Mihai Harn

UPDATE: Replica lui Puia

„In speranța ca la baza declarațiilor false ale domnului Harn stau eroarea și lipsa totala de diligente și nu reaua credința și minciuna, precizez următoarele:

  1. In primul rând legat de funcția de Director general al Societății Paza și Protectie Bihor, total contrar celor susținute de Dl. Harn, această funcție exista atât in organigramă, statul de funcții precum și in actul constitutiv al societății de Pază. Toate acestea sunt documente oficiale aprobate de Consiliul Judetean Bihor.
  2. In ceea ce privește contractul privind serviciile de paza încheiat cu CNU Stei, in deplina conformitate cu legea și clauzele contractuale, acesta a fost denunțat/reziliat unilateral de către societatea pe care o conduceam. Motivul unul simplu: ingerințele CNU Stei in funcționarea societății de Pază și metodele de influență specifice epocii trecute nu aveau sa-și găsească toleranță și/sau succes intr-o societatea condusă de subsemnatul.

Dacă domnul Harn sau CNU Stei se considera vătămați de acțiunile sau declarațiile subsemnatului ma vor putea acționa in judecată unde voi putea cu ușurintă sa fac dovada legalității și conformității celor întreprinse și declarate”.

Răzvan Puia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON