URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2022, 11:01

Continuăm să selectăm! Colectarea separată a deşeurilor, o regulă importantă în Oradea şi în anul 2022

Continuăm să selectăm! Colectarea separată a deşeurilor, o regulă importantă în Oradea şi în anul 2022 SEPARAT PÂNĂ LA CAPĂT. Echipele RER Vest ridică separat deşeurile aruncate de orădeni, colectând fiecare fracţie în zile diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare început de an, oamenii îşi fac planuri, sperând că se vor ţine de ele. Pentru orădenii care aspiră să trăiască într-un oraş curat şi sustenabil, o rezoluţie obligatorie este gestionarea corectă a deşeurilor.

Colectarea separată rămâne o obligaţie şi în anul 2022 pentru toţi orădenii, iar Primăria şi RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. În caz contrar, riscă să fie puşi la plată, deoarece controalele demarate anul trecut în pubelele din oraş continuă.

Patru fracţii

Regulile colectării separate sunt simple: fiecare orădean trebuie să arunce gunoaiele pe care le produce în patru fracţii. 

Deşeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, hârtii, folii, pungi, doze de metal, flacoane ale produselor cosmetice sau de curăţenie etc.) se pot recicla, iar locul lor este în sacul galben sau în pubelele dedicate. Resturile biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, frunze, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea etc.) se valorifică prin transformarea lor în compost, aşa că trebuie aruncate în pubelele de culoare maro. Alte deşeuri, care nu pot fi nici reciclate, nici descompuse (scutece, absorbante, mucuri de ţigări, măşti medicale etc.), se aruncă în pubelele negre, dedicate fracţiei reziduale. 

Cea de-a patra fracţie este compusă din sticle şi borcane, care trebuie aruncate separat, pentru ca cioburile să nu se piardă între alte deşeuri de ambalaje.

Prinşi în offside

Orădenii care nu respectă regulile riscă să rămână cu deşeurile în faţa casei. Echipa de control formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Vest şi ai firmei Eco Bihor continuă să ia la pas străzile oraşului. În prima săptămână din anul 2022, au fost verificaţi 123 de saci şi pubele cu deşeuri reciclabile de pe străzile Primăriei, Episcop Mihai Pavel, Jean Calvin şi Piaţa Unirii. Patru dintre orădenii care locuiesc aici au fost prinşi cu deşeurile de-a valma.

În acelaşi interval, au mai fost verificate 42 de pubele maro de pe străzile Colinelor, Bartok Bela, Rafael Sanzio şi Branului, dintre care 14 aveau în interior şi deşeuri care nu se descompun. 

De asemenea, au mai fost controlate 11 asociaţii de pe străzile Ştefan cel Mare şi Milcovului, din care doar 5 au demonstrat că respectă colectarea separată. Toţi orădenii care au amestecat deşeurile au primit avertismente din partea Poliţiei Locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Smecheri
Adica orice doar sa nu lucreze gunoierii sa le faca lucrul cetatenii si practic este obligatoriu aceasta noua smecherie de colectare selectiva ,adica sa faci parte din lucrul din treaba calificata de gunoier asta insaemna sa te fraiereasca legal!!!
Postat 28 Februarie 2022, 19:41 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON