URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2015, 10:56

Consiliul Local alocă 3,1 milioane lei societăţii Termoficare, ca să îşi acopere din pierderi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au hotărât vineri, întruniţi în şedinţă extraordinară, să acopere din bugetul oraşului parte din pierderile societăţii Termoficare. Consiliul Local a aprobat cu unanimitate de voturi rectificarea bugetului local şi alocarea sumei de 3,1 milioane lei din cele 6,8 milioane lei cerute de societate pentru acoperirea pierderilor din producţie.

Consilierii locali s-au lăsat convinşi de necesitatea acestei alocări bugetare la intervenţia primarului Ilie Bolojan. "Înainte de investiţiile în reabilitarea reţelelor, societatea de termoficare avea pierderi pe reţea de 250 metri cubi de apă pe oră. Acum această cantitate s-a redus la 105-110 mc de apă pe oră şi va trebui să coboare la 30 mc pentru a fi undeva în normal. Până atunci, însă, aceste pierderi vor trebui acoperite fie prin tarif, fie prin majorarea preţului la gigacalorie", a spus primarul.

Sumele alocate societăţii de termoficare vor fi redistribuite de la alte cheltuieli bugetate, dar neefectuate. Printre acestea se numără construcţia trecerii denivelate pe sub liniile de cale ferată din zona străzii Secarei, alocările făcute OTL pentru acoperirea unor diferenţe de tarif, respectiv din suma alocată de Consiliul Judeţean pentru achitarea drepturilor copiilor cu necesităţi speciale în contul plăţilor făcute de municipalitate din fonduri proprii încă de la începutul anului.

Vor fi iar spaţii locative...

Cu ocazia şedinţei de vineri, Consiliul Local a mai aprobat, la propunerea Administraţiei Imobiliare Oradea, revenirea unui număr de 15 spaţii cu destinaţie comercială la statutul de spaţii locative.

Imobilele au fost scoase la vânzare prin licitaţie cu strigare în baza HCL 969 din 2013, care prevede că apartamentele din centrul istoric aflate în proprietatea municipalităţii eliberate pe cale naturală, prin deces, renunţare sau evacuare, vor fi vândute ca şi spaţii comerciale, urmând să fie folosite ca birouri sau sedii de firmă.

Măsura avea ca scop accelerarea procesului de îmbunătăţire a aspectului zonei centrale, cumpărătorul urmând să se oblige la reabilitarea faţadei clădirii. Municipalitatea nu a reuşit să atragă, însă, doritori.

Cum dintr-un pachet de 25 de imobile scoase la vânzare în ultimii doi ani AIO a reuşit să valorifice doar 10, Consiliul Local a hotărât revenirea acestora la statutul iniţial. Imobilele situate pe străzile Republicii, Piaţa Unirii, Iuliu Maniu, Vasile Alecsandri, Episcop Mihai Pavel şi altele vor fi scoase la licitaţie de AIO ca spaţii locative.

Lista de priorităţi

Tot la cererea AIO, consilierii locali au aprobat lista finală cu familiile care vor primi găzduire în Centrele de Cazare Temporară 2 şi 3 din strada Atelierelor. Cele două centre au intrat în reabilitare din fonduri europene în cursul anului 2012, iar în urma finalizării lucrărilor acestea au o capacitate de 41 de locuinţe, din care 8 cu două camere, iar 33 cu o cameră.

Viitorii chiriaşi ai locuinţelor sociale din strada Atelierelor au fost aleşi pornind de la lista de priorităţi stabilită în anul 2014. Solicitanţii au fost împărţiţi pe camere ţinând cont de numărul de persoane din cadrul familiilor precum şi prevederile Legii 448 din 2006 privind protecţia persoanelor cu handicap.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Atentie: scumpiri!
In ultimii ani, regia de termoficare nu rata nici o ocazie de a scumpi gigacaloria, pe motiv ca sunt 'pierderi'. Acum ca reabilitam retele, schimbam tehnologii, taiem costuri si reducem personal, ba mai aducem manager de la naiba, dintr-o data avem pierderi 'pe productie' si vine primaria sa 'ne salveze' cica.. Daca se atia ca nu e rentabil CET-ul, de ce au trebuit bagat bani in ceva ce nu merge? Toate satele din jurul orasului au gaz si incalzire pe gaz, doar Oradea sustine prin monopolul impus de primarie, un CET nerentabil si obligativitatea oradenilor de a fi prizonieri CET.. Ceva pute, domnule primar!
Postat 18 Octombrie 2015, 15:00 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON