URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2018, 09:39

Consiliul Local a scumpit creşa în Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întreţinerea copiilor în creşă va fi mai scumpă începând cu anul şcolar 2018 – 2019! Consiliul Local a majorat joi la 1.185 lei costul întreţinerii în creşă a unui copil timp de o lună, pe fondul creşterii cheltuielilor cu utilităţile şi salariile.

Acest fapt va implica, începând din toamnă, creşterea contribuţiei familiei la întreţinerea copilului în creşă, de la 207 lei la 237 lei lunar.

Conform legii, părinţii acoperă parte din costuri, procent stabilit anul trecut de Consiliul Local la pragul maximal de 20%. În cazul celor cu doi sau mai mulţi copii procentul scade la 10%.

Hotărârea majorării contribuţiei părinţilor la 237 lei a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL, în ciuda opoziţiei consilierilor PSD şi UDMR, care au cerut asumarea acestor cheltuieli de către bugetul local.

Să nu se majoreze!

Kirei Melinda, liderul grupului UDMR din Consiliul Local OradeaLiderul grupului PSD din Consilul Local, Liviu Sabău Popa, a cerut păstrarea contribuţiei părinţilor la nivelul din acest an.

"Propunerea noastră a fost de a păstra suma la acelaşi nivel. Impactul total ar fi de 180.000 lei pe an. Ar fi o măsură cu impact pentru 519 familii care nu ar destabiliza bugetul local şi ar face din Oradea un oraş prietenos cu familiile tinere", a argumentat Popa.

Propunerea social-democratului a fost susţinută de şi liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto). "Noi am solicitat ca taxa să rămână la acelaşi nivel de anul trecut" a spus consiliera care a insista că "în Oradea avem cel mai mare nivel de contribuţie al părinţilor din ţară".

"Cât voi fi primar..."

Ilie Bolojan, primarul municipiului OradeaIntervenţiile consilierilor nu l-au impresionat pe primarul Ilie Bolojan (foto). "Există două formule de gestionare a oraşului: una vizează dezvoltarea, cu un echilibru între venituri şi cheltuieri, cu rezolvarea problemelor sociale, iar cea de a doua presupune să fii cât mai popular. Cât voi fi primar nu voi susţine această din urmă formulă, pentru că este perdantă pe termen lung", a spus edilul.

Bolojan a spus că majorarea cheltuielilor cu întreţinerea copiilor în creşă şi implicit a contribuţiei părinţilor este impusă de creşterea tuturor costurilor. "Nu avem ce face, nu ne putem bate cu inflaţia. Noi ne propunem însă ca aceste creşteri să se regăsească în calitatea serviciilor pe care le prestăm", a spus edilul.

Bolojan a arătat că bugetul local pierde anual începând din 2017 venituri de 9 milioane de euro modificările fiscale făcute de către Guvernul Tudose, lucru care nu lasă municipalităţii o libertate prea mare de mişcare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Bihoreanoradean
Poate TU
Postat 01 Iulie 2018, 15:56 de Sandu1201
@ sandu
După cum spuneam: tot la 2 - 3 săptămâni că sa nu uitam unde locuim
Postat 01 Iulie 2018, 12:09 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Doar tu te speli la lighean, păstrezi tradiția
Postat 01 Iulie 2018, 11:12 de Sandu1201
@bihorean
Nu iti mai pierde timpul. Astia ori nu pot avea copii ori nu sunt in stare sa isi faca o prietena, nici vorba de nevasta. Ori frustrați neiubiti ori trolli rosii meniti sa bage comentarii derizorii si fara sens, indemnate de partid. Sunt stiri cu asemenea descoperiri. Oricum au o minte îngustă, departe de evolutie sau civilizație. Indeamna sa nu se munceasca, indeamna la furtul banilor oamenilor fara întoarcerea unor beneficii cat de cat. Asta e profilul votantilor lor. Duminica placuta,!
Postat 01 Iulie 2018, 07:12 de poiu
@ unu
Te rog sa îmi spui după logica ta cum e mai bine: un părinte care muncește și care implicit "cotizează" către stat pentru că copilul e la cresa, un părinte care nu muncește pentru că stă acasă cu copilul, cresa fiind prea scumpă (taxs la privat e cam cat un salariu de muncitor in parcul industrial) și care bineînțeles că nu va mai cotiza nimic la stat, sau o societate în care nu mai facem copii pentru că e prea "costisitor"???
Postat 01 Iulie 2018, 05:58 de User anonimizat
Socialistii au cerut subventii mai mari, si nu le pasa de inflatie.
Nu degeaba a sarit cursul Leu-Euro in guvernarea socialista asa de mult, pe langa toate celelalte scumpiri si inflatie. Nu vor sa guverneze dupa legile economice, asa ce se indreapta spre colaps. Iar astia care considera cresa ca fiind "educatie" care trebuie sa fie gratis (ca doar pe drepturile omului toti au dreptul sa foe hraniti pe gratis din bani publici fara nici o obligatie) in loc de babysitting pe bani publici, maine-poimane vor considera ca e normal ca femeia sa se casatoreasca cu statul, sa fie insamantata cumva si sa dea nastere copilului pe care apoi sa il predea statului pentru ingrijire pana la 26 de ani, sau chiar 35 daca face si postuniversitare. Ce mai familie, grija, responsabilitate, caritate si donatii. Toti avem doar drepturi si statu tra sa confiste averea altora mai economi ca sa ne satisfaca noua confortul, invidia ca altul are mai mult ca noi. Pardon, drepturile trebuia sa zi: Traiasca progresismul!
Postat 01 Iulie 2018, 02:21 de unu
@ excalibur
Daca tot ne descrii viața românilor din vremea lui Horea, Closca și Crișan, de ce nu ne descrii și viața austriecilor care ne dominau și exploatau? Și dacă tot trăim vremuri moderne și suntem în UE cu drepturi depline, de ce sa vrem să trăim ca in evul mediu când ar trebui da traim la fel că orice european care se respecta?!?!
Postat 30 Iunie 2018, 23:36 de User anonimizat
Horea, Cloşca şi Crişan
Deşi înfrântă, răscoala a adus schimbări în viaţa iobagilor transilvăneni, indiferent de etnie. Împăratul austriac a desfinţat legarea de glie şi servituţile personale, a dat drept ţăranilor la păşunat, dreptul de a se căsători fără acordul nobilului şi, cel mai important, dreptul la învăţătură.
Postat 30 Iunie 2018, 23:26 de excalibur
@ excalibur
Deocamdată plătim aproape jumătate din veniturile salariale către stat, mai plătim TVA pe tot ce cumpărăm cu restul banilor, bani din care mai plătim și taxe locale care tot cresc și cresc.. Suntem aceeași iobagi doar că ne-am modernizat. Mai jos de atât e sub demnitatea noastra. Poate ai vrea și anarhie că văd că îți plac vremurile când cei puternici ii exploatau pe cei slabi..
Postat 30 Iunie 2018, 23:17 de User anonimizat
AD1784
Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru la săptămână cu braţele, trei cu animalele şi două pentru jeleri. Asupra ţăranilor apăsau şi o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole şi animale, plocoanele, cărăuşiile, cazarea funcţionarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deţinea monopolul vânatului, morăritului şi pescuitului...Nu scrie nimic despre cresa
Postat 30 Iunie 2018, 23:04 de excalibur
@ excalibur
Atâta timp cât plătesc taxe și asigurări sociale din salariu, pot sa am pretenția la îngrijiri medicale și acces la educație/scolarizare pentru copilul meu fara să se considere că stau cu mâna întinsă! Clar? Așa funcționează lucrurile în cam toate țările dezvoltate. Faptul că primăriile gestionează grădinițe/scoli/spitale nu e problema mea și nici alegerea mea. Că o parte din taxe se duc la centru și alta parte rămân aici din nou nu e problema mea. Primăria nu are decât să se zbată pentru diferența de bani daca tot se plâng că i-au pierdut.
Postat 30 Iunie 2018, 22:29 de User anonimizat
Pomanagiii
Da, toti asteapta cu mina-ntinsa ceva de la primarie.Acu vreo 10 ani dadea dom' primar un trusou de vreo 600 lei fiecarui nou-nascut. Trebuie sa realizam ca toate aceste indulgente sunt un impediment in dezvoltarea asidua a orasului. Nu putem sa ne bazam exclusiv pe fonduri europene.Trebuie sa punem umarul fiecare cu ce poate, primarul nu poate mari taxele tot la 6 luni...doar daca inventeaza psd-ul un nou Tudose.
Postat 30 Iunie 2018, 21:03 de excalibur
Bihoreanoradean
In ce cartier stai de nu ai apa calda? @excalibur de ce ii numesti asistati sociali? Tu inteleg ca nu ai copii? Sau sperante sa ai? Cata minte poti avea sa scoti astfel de aberatii pe gura? De unde vii tu nu erau crese sau gradinite? Invatamantul subventionat de stat... In concluzie toti elevii sunt asistati sociali? Sau viitori? Noaptea mintii = ce poti debita. Ai auzit de contributii sociale ce se trag din salarii? Inseamna ca salariatii platesc pentru astea. La fel si pensii, somaj, etc. Nu imi vine sa cred cand citesc comentariile astea medievale. Nici comuniste nu sunt ca si atunci erau cresele de stat. Iar de private nu ma pronunt, dupa 6 sau 7 luni am ramas cu un gust amar.
Postat 30 Iunie 2018, 19:59 de poiu
@ sandu
Iar ești la cules de căpșuni și nu știi ce se întâmplă pe acasă?! Normal că în Oradea, tot la 2 - 3 săptămâni ne spălăm la lighean. A devenit o normalitate. Noroc că nu are nebunu' control la electricitate, că ar fi in stare sa raționalizeze și curentul, ca pe vremuri...
Postat 30 Iunie 2018, 19:22 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Tot la lighean?
Postat 30 Iunie 2018, 19:16 de Sandu1201
Asistati social din frageda pruncie
Genul asta de gratuitati pentru copii si batrini risca sa ne degradeze major in clasamentele Forbes.Darwin a proclamat dictonul "survival of the fittest". Speram sa ajunga cit mai repede pe lista de lecturi a edilului, acum si in engleza,in original.Tudose forever
Postat 30 Iunie 2018, 18:59 de excalibur
Intre capitalism și lumea a treia
@ unu: ai dreptate, in capitalism așa se trăiește. Doar că noi avem numai preturile și taxele de nivel capitalist, in rest beneficii de lumea a treia. Când e vorba de taxat și centralizat, primăria ia cu trei mâini dar când e de "dat" ceva înapoi societății, se da mare capitalistă..
Postat 30 Iunie 2018, 15:27 de User anonimizat
un principiu: beneficiarul plateste serviciul primit
Au cerut ca 250.000 de platitori de impozite sa plateasca mai mult prntru beneficiul a 500 de oameni. Tipic socialist!
Postat 30 Iunie 2018, 14:54 de unu
Inflație și utilități marca bolovan!!!
In Oradea prețul utilităților și al taxelor locale a mers doar in sus chiar și atunci când inflația era "negativă" cu toate că s-a "eficientizat" la maxim totul, pe langa investițiile nerambursabile din fonduri europene. In aceste condiții la fel de vinovată de inflație se face și actuala administrație condusă de acest ordinar, precum mizerabilii din psd..
Postat 30 Iunie 2018, 13:50 de User anonimizat
Tds
Mare brânză. Datorită PSD-ESCU a crescut ROBOR-UL, deci rata la un apartament a Crescut cu 220 lei/ luna
Postat 30 Iunie 2018, 13:32 de Sandu1201
!!!
Ei și ce dacă galbenii scumpesc/ La ei e de bine/ Ba chiar foarte bine/ Despre ciuma roșie ei tot vorbesc/Ca este rea/Ca vrea cu Rusia/ Ce a uitat însă dragul Orbanel/ Există un stat numit Israel/ Ce să vezi această țară "hulita "/ Cu America este înfrățita !
Postat 30 Iunie 2018, 13:09 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON