URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2021, 20:18

Consiliul Local a decis: Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până în luna iulie

Consiliul Local a decis: Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până în luna iulie foto: Facebook, Ryanair, @km_aviation (IG)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până pe 15 iulie, decizia fiind de acum oficială.

Cinci luni de amânare

Consiliul Local a hotărât joi, cu votul consilierilor PNL şi PSD, amânarea lansării curselor conform contractului încheiat cu firma irlandeză low-cost programată pentru această săptămână.

"Având în vedere obligativitatea cetăţenilor din Regatul Unit de a intra în carantină la întoarcerea din România, am stabilit cu Ryanair ca lansarea zborurilor să fie amânată de la data de 28 februarie pentru15 iulie, când considerăm că, în urma vaccinării populaţiei din ţările europene şi a imunităţii dobândite de cei care care au trecut prin boală, se vor ridica unele restricţii care se referă la călătorii", a declarat primarul Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Birta a spus că nu există niciun impediment legal pentru deschiderea curselor. "Zborurile puteau fi reluate, dar foloseam aceşti bani doar ca avioanele să circule goale", a spus Birta.

"Vorbim vorbe"

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, despre această situație se discuta încă de la începutul lunii februarie. Totuși, decizia amânării zborurilor a fost privită prost de opoziţia din Consiliul Local. Reprezentanţii UDMR au spus din start că nu vor vota proiectul supus dezbaterii.

"Noi o să votăm împotrivă şi nu pentru că avem ceva împotriva amânării ci (n.r. avem ceva) cu însăşi schema de sprijin. Considerăm că legalitatea acestei scheme nu e tocmai corectă, nu e perfect legală ca şi temei juridic", a declarat consilierul UDMR Kadar Hunor.

Consilierul a spus că UDMR contestă plata sumei de 800.000 euro, ca sprijin financiar pentru companie, în condiţiile în care aeronavele acesteia pot zbura inclusiv goale.

Chiar dacă au votat proiectul, reprezentanţii PSD au arătat că Aeroportul se confruntă acum cu aceleaşi dificultăţi ca în vara anului trecut, când PNL-iștii atacau public conducerea PSD-UDMR a Consiliului Judeţean Bihor de neimplicare în salvarea acestuia.

"M-am informat şi în această perioadă s-au rezervat între 5 şi 17 locuri pe un avion, ceea ce este foarte puţin. Chiar dacă de pe alte aeroporturi se zboară, ne cramponăm (n.r. de reluarea zborurilor) doar pentru că nu vrem să recunoaştem că Oradea nu are o cerere atât de mare. În loc să atacăm sursa acestei probleme, noi vorbim vorbe", a avertizat liderul grupului PSD, Emilian Pavel.

"Dacă nu zboară, nu e plătită..."

Prezent la dezbaterile din plen, primarul Florin Birta s-a văzut nevoit să intervină. Edilul a arătat că municipalitatea a plătit firmei, conform contractului, doar prima tranşă de bani, iar a doua va fi eliberată doar la reluarea zborurilor.

"Dacă Ryanair nu va opera cursele nu va mai primi niciun ban", a spus primarul.

Mai mult, municipalitatea a solicitat o scrisoare de garanţie bancară în baza căreia îşi va recupera banii plătiţi în cazul în care Ryanair nu îşi onorează obligaţiile.

Potrivit înţelegerii, compania low-cost urma să opereze 4 zboruri internaţionale de la Aeroportul Oradea, cu două frecvenţe pe săptămână, spre Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna şi Dusseldorf (Weeze).

Iniţial, cursele operate de Ryanair, cu un sprijin financiar de 800.000 de euro din partea Primăriei Oradea, trebuiau să pornească în decembrie 2020, fiind amânate pentru finalul lunii februarie, iar acum pentru 15 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Banii oradenilor risipiti
Pe langa că avem printre cele mai mari taxe si impozite din tara in conditiile in care salariile sunt printre cele mai mici din tara se arunca banii publici pe fereastra pentru niste orgolii politice prin care unii vor sa demonstreze ca pot aduce niste curse aeriene si risipesc banul public pe subventii platite fara rost. Banii oradenilor ar trebui utilizati in scopul tuturor oradenilor si nu pentru mici grupuri de interese care probabil ar dori sa zboare din Oradea in concedii pt ca e mai comod. Degeaba umpleti avionul la pret de dumping de 10-15 Euro biletul pentru ca nici o companie nu va zbura in paguba vreodata si cursele se vor suspenda brusc dupa terminarea subventiei ....parca am mai vazut acest film acum 2 ani. De ce nu promovati orasul in Romania si Europa oferind de exemplu inca o noapte de cazare gratuita in oradea pt orice turist care plateste o noapte de cazare ? Si astfel ati sprijini turismul local si firmele din oradea care platesc taxe si impozite,locuri de munca nu gauri negre la companii irlandeze... Daca cererea pt turismul din Oradea va fi mare cu siguranta vor veni si companii aeriene interne si externe care sa opereze niste curse sustenabile din punct de vedere economic cu un pret corect al biletului de 50-80 euro.
Postat 26 Februarie 2021, 09:26 de oradean2020
MU13PSD- UDMR
Situația asta e in toată lumea, dar ăștia profită de o reclamă bună, și idioții susțin că nu sunt călători. Idioților de PSD acum se înțelege dar voi profitați de pandemie după modelul CIOLANU-CCR, eu am zburat în vremuri bune de la Oradea și era plin, voi transformați nereușita voastră în nereușita altora. In 2024 nu o să aveți noi 2 consilieri măcar
Postat 25 Februarie 2021, 20:54 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON