URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2020, 16:56

Consiliul Local a aprobat schema de finanţare a curselor Ryanair din Oradea. UDMR s-a abținut de la vot (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrunit în şedinţă extraordinară, ultima din acest mandat, Consiliul Local a aprobat miercuri contractul de finanţare încheiat între Primărie, Aeroport şi firma Ryanair pentru reluarea a curselor aeriene externe din Oradea.

"N-am avut timp să studiem..."

Hotărârea a fost luată, rapid şi fără comentarii, cu voturile reprezentanţilor PNL şi PSD, în vreme ce consilierii UDMR s-au abţinut de la vot.

"Am primit contractul în ultima clipă. E vorba de 112 de pagini pe care n-am avut timp să le studiem", a declarat pentru BIHOREANUL Kirei Melinda, liderul grupului UDMR.

În plus, potrivit reprezentantei Uniunii, documentul este lovit de clauze de confidențialitate.

"Contractul este apărat de clauze de confidenţialitate. La articolul 11 părțile se obligă să nu dea informații terților, ori, mie nu-mi pare corect să dai unei firme un ajutor financiar de 800.000 euro din bani publici şi documentele să fie confidenţiale", a argumentat Kirei.

Totul la vedere...

Contactat de BIHOREANUL, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, însărcinat de primarul Ilie Bolojan cu perfectarea contractului, a declarat că acesta a fost făcut public în integralitatea sa.

"Nici vorbă să fie clauze de confidenţialitate. De altfel, aceasta a fost şi condiţia pe care am pus-o când am demarat discuţiile cu Ryanair: «Este vorba de bani publici, aşa că toate documentele trebuie vor fi la vedere»", a spus Jurca.

Directorul APTOR neagă faptul că contractul ar fi atât de stufos precum invocă reprezentantul UDMR.

"Documentul are într-adevăr 130 de pagini, dar contractul în sine nu este mai lung de zece. Diferenţa o reprezintă o suită de documente administrative pe care le-am anexat tocmai pentru o transparenţă maximă", a declarat directorul.

Prima "schemă" din ţară...

Potrivit contractului de finanţare încheiat între municipalitatea orădeană, Aeroport şi firma Ryanair, municipalitatea orădeană va aloca 800.000 euro pentru cofinanţarea a minimum patru zboruri externe în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată pentru combaterea efectelor Covid-19.

"Oradea este prima municipalitate din ţară care a implementat o astfel de schemă de ajutor de stat. Sunt mai multe administraţii locale care au iniţiat astfel de demersuri, dar niciuna dintre ele nu le-a dus deocamdată la bun sfârşit", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Conform înţelegerii, operatorul şi-a asumat asigurarea legăturii aeriene cu patru destinaţii externe prin câte două zboruri săptămânale.

După cum a anunţat marţi compania, cele patru destinaţii sunt Londra Stansted, Milano Bergamo, Bologna şi Dusseldorf Weese.

Zborurile revin din decembrie...

Durata de derulare a contractului este de minim 12 luni, iar primul zbor de pe aeroportul Oradea va avea loc odată cu lansarea programului de iarnă, înainte de 31 decembrie.

Ajutorul de stat se va acorda în două tranşe egale, în valoare de 400.000 euro, din care prima în cel mult 45 de zile de la semnarea contractului, iar cea de-a doua în martie 2021.

Ryanair se va obliga faţă de municipalitatea orădeană, printr-o scrisoare de confort, să restituie integral ajutorul primit şi să suporte penalităţile aferente în cazul în care încalcă obligaţiile asumate.

În cazul în care autorităţile vor decide suspendarea zborurilor, pe fondul restricţiilor impuse de criza sanitară, contractul va fi suspendat şi reluat după ridicarea interdicţiilor.

Campanie de promovare

Tot în şedinţa de marţi, şi tot cu abţinerea UDMR, Consiliul Local a hotărât alocarea majorarea cotizaţiei alocate Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune cu 1,69 milioane lei.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea unei campanii de promovare a Oradiei ca şi destinaţie turistică în cele patru oraşe cu care va avea legături aeriene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
scortosul
De ce nu te duci tu inapoi de unde ai venit, din colonia de la Vadu Crisului ? Nu trimite tu, agramatule, pe nimeni nicaieri. Pt ca ai/ati adus vorba de Vaslui, omul tocmai a fost acolo si a spus ce a vazut si care sunt salariile. Nu trimite tu pe nimeni, nicaieri nenorocitule. Sa-mi zici tu (sau alt extremist), mie in fata treaba asta, in secunda urmatoare ti-am rupt gatul, ca sa te inveti minte sa dispui tu, care unde sa mute.
Postat 02 Octombrie 2020, 08:35 de Sunlight
De ce s-a votat pomana DUPA alegeri?!
Solutia cu spaga pt. companiile aeriene low-coast nu se putea aplica pt. ca UE se opunea. Acum, cu pandemia, lucrurile s-au relaxat si birtinezul & gasca au sarit cu banul. Concluzia: degeaba se impauneaza biraii, oradenii au platit pt. a avea curse aeriene. Repet, ORADENII, nu pnl-ul, ca n-a adus niciun consilier vreun leu de acasa, dar de dus....
Postat 02 Octombrie 2020, 05:55 de pinonel
astia care..
Astia care priviti cu jind catre Vaslui nu stiu de ce nu va mutati acolo! Se zice ca bautura e gratis acolo asa ca trai prin sant la indemana la tot romanul votant psd!! Alianta criminala psd-udmr-alde este singura vinovata ca am sporit veniturile debreceului si am tras pe linie moarta aeroportul din Oradea. Deci drum bun spre Vaslui, vasluiul va asteapta!
Postat 02 Octombrie 2020, 01:04 de scortosul
Fast & furious
A adus iohanis 80 mld. € pt "reconstrucţia României"[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/liderii-europeni-au-ajuns-la-un-acord-80-de-miliarde-de-euro-pentru-reconstructia-romaniei-157759.html].Desigur reconstructia se va face predilect cu multinationale,firme imperiale,banci.Banii n-au ajuns in Bihor,recte oradea asa ca noi am suplinit lipsa de viteza a conducerii statului cu excesul de viteza al Consiliului Local Oradea, care rupe 800.000 € din bugetul orasului si-l pune in poala la Ryanair.In judetul unde venitul mediu net este de 2.385 lei, cu 20,1% mai puţin decât media pe economie,locul 37/43 [https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-37-judete-venituri-mai-mici-decat-media-economie-polul-saraciei-1_5f6db0d55163ec42714ea16d/index.html].Fapta in sine e spectuculoasa,daca citesti articolul,nu doar titlul: primit in ultima clipa,cu clauze de confidentialitate,firma privata.Psd-istii furau pentru ei si baronii lor, astia sunt mai rafinati: nu fura,dau pe gratis
Postat 01 Octombrie 2020, 21:25 de excalibur
Tocmai am revenit de la Vaslui !?!
Culmea e că acolo, salariul mediu net a depășit 2.400 lei ... adică vreo 50 lei peste cel al bihorenilor !?! O plăcere și călătoria ... autocar cu un bogat car-service de la hotel până la aeroportul intetnațional de la Bacău, avion până la Budapestea (deh, sarcini de serviciu), autocar aproape similar pănă la aeroportul Debrecen (deh, alte sarcini) ... apoi, un microbus normal până în Oradea !?! Concluzia e că Vaslui a ajuns să fie legat de Europa, tocmai i-am pus "ștampila" ... iar Oradea e la faza unei mite (ori șpagă cum i se mai spune), ce trebuie date unui operator de zbor ca să îi ia pe orădeni și să-i plimbe până la Vaslui, Milano, etc !?! Ha, ha, ha ...
Postat 01 Octombrie 2020, 20:20 de CrisDumi
Arama pe fata se zice in romaneste
Isi dau arama pe fata udemeristii, e nevoie maxima de bihoreni la aeroportul din Debrecen. Cred ca si planurile de dezvoltare si le-au facut acolo incluzand banii romanilor. Ar putea sa-i faca acolo niste statui lui Pasztor si la plecari si la sosiri, asa mult i-a ajutat. Impreuna cu Ianos, si el tot de trista amintire.
Postat 01 Octombrie 2020, 12:49 de Neutryno
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Baga numa cu bidineaua
Postat 01 Octombrie 2020, 00:14 de Sandu2100
mai 2100 de prosti latrai ...
mai 2100 de prosti latrai intr-unul singur, nu ai liniste? Pupinkurismul tau este fara limite, nu ai pretentii pupi orice kktoare murdara si te trezesti din betia vorbelor fara rost, diarea ta verbala are "mireasma" diareei mele .....
Postat 30 Septembrie 2020, 23:41 de scortosul
Incredibil
Asa ceva era de neimaginat in urmatorii 10 ani cu Pastor si Mang. Extraordinar ce poate face Bolo si echipa in asa scurt timp...practic in cateva luni au gandit o treaba pe termen lung. Asta înseamnă viziune. De apreciat faptul că pt a fi rentabile cursele si a le menține s au implicat în promovarea turismului ....foarte bună ideea! Sa vedem acum Udmr-ul cum susține aeroportul din Debrecen, ca pana acum ei au promovat acel aeroport de 2 lei ...felicitari dl primar!
Postat 30 Septembrie 2020, 23:39 de Adrian_Preda
EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel
Până acum erați tari in clanța, gata , nu mai aveți glas ::::::)))))
Postat 30 Septembrie 2020, 23:09 de Sandu2100
CrisDumi tace și suspină ::::))))
Nu ne mai zice că din taxele ei de Oradenca merg baniile la firmele de casa a lui Bolojan :::))))) probabil acum își face bagajul spre Vaslui
Postat 30 Septembrie 2020, 23:07 de Sandu2100
Elore Debrecen
Cui nu ii place la Oradea sus pe autostradă fuguța , că nu îi ține michiduță cu forța.
Postat 30 Septembrie 2020, 22:17 de scorilo
S-a vazut si la vot
Cine cu cine si pt cine trage. Cine are interes ca Aeroportul Oradea sa aiba curse externe si cine nu, in timp ce, in lipsa de optiuni, bihorenii merg sa se imbarce pt cursele externe, bagand banii in buzunarele celor din Debretin. Unde mai pui ca pierd si timp si bani de drum ca sa ajunga acolo.
Postat 30 Septembrie 2020, 19:30 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON