URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2017, 10:00

Consiliul Local a aprobat extinderea zonelor prioritare de reabilitare a faţadelor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce clădirile din centrul istoric au fost reabilitate sau măcar acoperite cu plase pentru a deveni şantier, pe viitor schelele se vor muta pe arterele intens circulate din vecinătate.

Consilierii locali au hotărât joi, cu unanimitate de voturi, extinderea obligativităţii reabilitării faţadelor de la limita centrului pietonal la arealul extins al bulevardelor care duc la obiective turistice precum sinagoga din strada Primăriei, viitorul Muzeu al Masoneriei din Calea Armatei Române sau cel Art Nouveau din strasa Iosif Vulcan.

Spre exemplu, dacă până de curând în cea de a doua etapă de reabilitare a clădirilor programată pentru perioada 2014 – 2020 strada Republicii era cuprinsă cu tronsonul delimitat de Piaţa Ferdinand şi Bulevardul Magheru, noile prevederi au extins arealul de la Piaţa Ferdinand până la intersecţia cu Parcul Petofi, inclusiv cu Liceul Ortodox Roman Ciorogariu. În plus, de la Parcul Petofi arealul a fost extins din strada Republicii până la intersecţia cu strada Menumorut.

Măsura a fost luată pe de o parte pentru a extinde procesul de reabilitare la zone care nu au fost considerate încă prioritare, iar pe de altă parte pentru a permite şi locuitorilor din noile zone să beneficieze de facilităţile acordate de municipalitate proprietarilor dispuşi să investească în îmbunătăţirea calităţii imobilelor pe care le deţin.

1,5 milioane lei pentru CET

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico economici pentru alte trei investiţii în CET. Investiţiile în Termoficare se vor ridica la circa 1,5 milioane lei.

Acestea vizează reabilitarea acoperişurilor de la 20 de puncte termice din oraş pentru a evita deterioarea clădirilor şi a aparaturii, achiziţia de separatoare de nămol pentru a proteja pompele de pe circuitul de termoficare şi echipamentele de pe circuitul hidraulic de suspensiile din agentul termic şi montarea unui degazor termic cu o capacitate de 200 mc pe oră pe reţelele din CET pentru a trata apa de adaos astfel încât să nu pună în pericol funcţionarea noii centrale pe gaz.

Investiţia în instalaţia de degazare este estimată la 4,6 milioane lei cu TVA inclus, este cea mai consistentă, şi va avea un termen de execuţie de şapte luni.

Gaz pe strada Colinelor

Cu ocazia întâlnirii, aleşii orădenilor au mai aprobat extinderea cu o jumătate de kilometru a reţelei de gaz din strada Colinelor.

Racordarea noii reţele se va face din reţeaua existentă la intersecţia străzilor Colinelor şi Răspântiilor. Noua conductă va traversa străzile Colinelor, Arhimede şi Răspântiilor şi va avea 33 de racorduri la consumatorii din zonă care au solicitat racordarea la reţeaua de gaz.

Conform Hotărârii de Consiliu Local 864 din 2013 privind zonele unitare de încălzire, strada Colinelor este situată în zona unitară B în care asigurarea cu energie termică se realizează prin alte sisteme, inclusiv individuale, de producere a energiei termice utilizând orice fel de combustibil sau energie primară.

Şedinţa de joi s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria fostului consilier local, Adelina Coste, care a decedat în urmă cu două săptămâni, suferind de cancer.

Coste l-a contracandidat la ultimele alegeri, din partea PSD, pe primarul Ilie Bolojan după care, în noiembrie 2016 a fost aleasă deputat pe listele partidului. "Vă rog să transmiteţi condoleanţele noastre familiei", le-a cerut liberalul Mihai Maci reprezentanţilor PSD prezenţi în sală. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON