URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2017, 15:34

Consiliul Local Oradea a aprobat amenajarea viitoarelor drumuri de legătură cu Oşorhei şi Sîntandrei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea noi căi de legătură cu comunele Oşorhei şi Sîntandrei. Consiliul Local, reunit în şedinţă extraordinară, a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de modernizare a drumului care leagă zona neasfaltată a străzii Podgoria de şoseaua spre Husasău de Criş.

Cu o lungime totală de 3,6 kilometri, drumul va fi amenajat de municipalitate pe porţiunea de 2,7 kilometri care îi revine. Investiţia este estimată la circa 8,2 milioane lei, din care 6,6 milioane lei o constituie contribuţia municipalităţii orădene.

Noua arteră, lată de 5,5 metri, va avea o singură bandă pe sens. "Am recurs la această soluţie pentru a nu afecta în niciun fel proprietăţile de pe traseu. Nu vor fi făcute niciun fel de exproprieri", a declarat viceprimarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliul Local.

Construcţia noului drum are ca scop reducerea ambuteiajelor care au loc în centrul comunei limitrofe şi asigurarea de noi legături între cele două localităţi.

Un drum de Sîntandrei

În cadrul şedinţei, aleşii au mai dat undă verde lucrărilor de amenajare a unui drum de 3,5 kilometri care va lega sensul giratoriu din strada Cazaban de strada Râturi din nord-estul comunei Sîntandrei. Drumul, cu o lăţime de 7 metri şi două sensuri de mers, va avea şi piste pentru biciclete late de 2 metri pe ambele laturi.

"E bine de ştiut că drumul îl vom suporta din bugetul local, iar pistele pentru biciclete vom încerca să le finanţăm printr-un proiect transfrontalier RO-HU", a spus Birta.

Noua arteră a fost proiectată cu două sensuri giratorii, primul imediat după linia ferată din care va porni un braţ către malul Crişului Repede, iar al doilea la limita administrativă a oraşului Oradea, unde va intersecta viitoarea centură lărgită. Costurile lucrărilor sunt estimate la 11,3 milioane lei, din care partea ce revine municipiului Oradea se ridică la 6 milioane lei.

"Odată aprobaţi indicatorii tehnico-ecomici, urmează ca în cel mai scurt timp să trimitem documentaţia la Serviciul Achiziţii, iar la finalul licitaţiei în primăvara sau vara anului viitor să înceapă lucrările", a promis viceprimarul. Ambele drumuri vor trebui finalizate în termen de un an.

Pasaj peste centură

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat luni și construirea unui pasaj format din două poduri separate de-a lungul străzii Ogorului peste sensul giratoriu de lângă cartierul Europa. Lucrările, în valoare de 42 milioane lei, vor trebui finalizate în termen de 18 luni şi vor fi finanţate prin creditul de 35 milioane euro pe care municipalitatea urmează să îl ia de la Banca Europeană pentru Investiţii.

În sensul giratoriu de sub cele două pasaje municipalitatea va amenaja o trecere pentru pietoni şi o pistă pentru biciclete pentru a facilita accesul orădenilor la piaţa de vechituri care urmează să fie mutată de pe actualul amplasament peste drum de cartierul Europa, pentru a face loc unei săli polivalente.

Cartierul Europa va fi protejat de gălăgia provocată de traficul greu de pe cele două pasaje prin dublarea panourilor fonice dinspre şosea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON