URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2019, 17:34

Consiliul Judeţean îl atacă pe Bolojan pentru „paradele militare tipice regimurilor autoritare”, pentru „populism” şi fiindcă nu „desecretizează” soluţia pentru Aeroport

La o zi după ce primarul Ilie Bolojan a criticat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, felul în care Consiliul Judeţean a „îngropat” Aeroportul Internaţional din Oradea, lăsându-l fără curse externe după ce precedenta administraţie îl modernizase „la cheie”, dar şi neputinţa actualei conduceri a judeţului de a finaliza Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor prin desemnarea firmelor care să-l opereze, CJ Bihor a reacţionat printr-un comunicat asumat de purtătorul de cuvânt.

Fără să răspundă la obiect criticilor formulate de Bolojan, funcţionarul s-a lansat, în schimb, în acuze la adresa primarului Oradiei, despre care afirmă că a avut un demers în nota „deja obişnuitelor dezinformări”, dar şi că discursul acestuia ar fi luat „o turnură îngrijorătoare (sic!) la adresa bihorenilor”.

„Gravitatea” unei promisiuni

În comunicat, purtătorul de cuvânt al CJ îl atacă pe edilul Oradiei că face campanie „între multiplele parade tipice pentru regimurile autoritare”, aluzie la manifestările pe care Primăria le-a coordonat de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului României Mari, dar şi anul acesta, pe 20 aprilie, când Oradea a sărbătorit 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic ungar.

Pe de altă parte, funcţionarul îl acuză pe Bolojan că promite că „va ajuta comunitatea orădeană doar dacă va avea puterea politică deplină peste judeţ”, ceea ce Simon consideră că este „grav”, în condiţiile în care preşedintele PNL a promis că în cel mult 6 luni după ce la Consiliul Judeţean va exista din nou o administraţie liberală Aeroportul din Oradea va avea două curse externe.

Bolojan e... populist!

Purtătorul de cuvânt al CJ afirmă că „cine are soluţii (...) nu ar trebui să le condiţioneze aplicarea lor imediată”, somându-l pe Bolojan să-şi „divulge” ideile, chiar dacă până în prezent şefii UDMR-PSD-ALDE ai Consiliului Judeţean au refuzat ei înşişi să coopteze municipalitatea în managementul Aeroportului, aşa cum primarul a propus. Cu toate acestea, funcţionarul CJ afirmă că dacă Bolojan nu îşi comunică de îndată soluţiile, ar rămâne la „stadiul de discurs populist”.

Mai mult, cu tupeu, purtătorul de cuvânt al CJ susţine că „soluţiile miraculoase” sunt „apucături tipice pentru vremuri apuse: vine partidul şi rezolvă”, fără a ţine cont că tocmai partidele aflate la conducerea judeţului nu s-au achitat de datoria de a gestiona corect şi eficient treburile publice la nivel judeţean.

La fel, comunicatul CJ susţine că „la singura întâlnire” organizată cu o companie aeriană pe tema unor curse externe primarul „a fost prezent în urma invitaţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, şi nicidecum datorită condiţionării de compania de specialitate”, şi că „la întâlnire domnul primar a venit cu zero propuneri sau sugestii, deşi avea ocazia să prezinte vreo formă de parteneriat”.

Edilul este chiar şi ironizat de autorul comunicatului, care spune că „până la desecretizarea” soluţiei pentru Aeroport "ar fi indicat ca acele sume de bani (n.r. – cu care Primăria propune să susţină iniţierea unor noi curse internaţionale) să fie îndreptate spre subvenţionarea gigacaloriei orădenilor, factura de energie termică fiind cea mai scumpă din ţară”, afirmaţie care este, însă, exact ceea ce condamnă purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, şi anume o dezinformare.

Opoziţia-i de vină

În ce priveşte proiectul SMID, reprezentantul CJ susţine că „s-a făcut exact ceea ce nu s-a reuşit în perioada în care colegii de partid” ai primarului Oradiei „erau la cârma judeţului”, şi anume „realizarea unei zone de colectare separate pentru municipiul Oradea”, omiţând şi aici că această realizare a fost cerută de municipalitate tocmai pentru ca Oradea să nu depindă de restul judeţului în condiţiile în care CJ Bihor nu a desemnat nici acum viitorii operatori de salubrizare din judeţ.

Tot în legătură cu SMID, CJ afirmă că „în rest, a lucrat la refacerea caietelor de sarcini”, care sunt finalizate şi aprobate până acum de 94 consilii locale, Oradea „continuând amânarea aprobării”, şi atacând consilierii judeţeni ai PNL pe motiv că „blochează în permanenţă predarea patrimoniului din acest proiect, urmând aceeaşi politică prin care reuşesc un singur lucru: păgubesc toţi locuitorii judeţului Bihor”.

Şi despre parcurile industriale din Bihor, în condiţiile în care actuala conducere a CJ n-a amenajat niciunul în trei ani, purtătorul de cuvânt susţine că vina este tot a opoziţiei, care „obstrucţionează neîntrerupt” munca administraţiei judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
CJ e atât de mediocru în abordări și mesaje ...
... încât nu realizează faptul că, orice demers prin care Bolojan ar putea decide viitorul acestui aeroport, poate duce și la dispariția din peisaj a "diliului șef" !?!
Postat 22 Mai 2019, 13:17 de CrisDumi
S-a aflat ideile lui secrete, CJ dă lovitura și
Deoarece am găsit lângă statuia lui Brătianu din parc un bilet pe care scrie:" lista de idei referitor la aeroport" , iar jos e semnat: I.B. bănuiesc că e vorba de documentul atât de dorit de conducătorii C.J. Bihor, care în sinea lor sunt totuși dornici să facă bine semenilor lor după ce își fac lor plinul, am să fac public acest conținut: -punctul 1: "jur să dau afară toți imbecilii (și pe ai lor și pe ai mei) și să aduc o mână de oameni normali cu care să pot lucra la Aeroport" , iar la punctele 2-9 idem!
Postat 22 Mai 2019, 10:24 de decalog
Am uitat. Care munca!
Aia la scuba diving, la vanatoare ori la finantari de festivaluri? Ori la lins in coor? Aia ultima ii indemn eu sa o continue si cat mai aprins, mai ales cata carne au deja in frigidere si cata or sa isi mai ia in weekend.
Postat 22 Mai 2019, 08:04 de poiu
Copilărie
Pastor" anya anyaaaa, Ilie stie ceva si mie nu imi spune! Anya, zi la Ilie sa zice si la eu". Ceva de genu. Iar daca au fost manifestari specifice guvernului totalitar (cu nimic diferit de asta de azi), de ce a plans mang dupa invitatie? Sper ca judecatorii sa ia aia in considerare. Iar ce face omu cu gândurile lui e treaba lui. Isi dau seama mang si pastor ca ei nu au nici o idee, drept, unu a furat din ape, celalalt din sorbonica, ce idei constructive sa aiba? Zvacnirile dinaintea mortii, nu? O sa ramana cu fata inclestata, vorba aia "razi tu razi, da' nu-i rasu' tau!"
Postat 22 Mai 2019, 08:00 de poiu
Proștii de la Consiliu
Consiliu Județean și a găsit sa critice ....vai de capul vostru incababililor ! Bolojan e roman nu ungur!!!! Atenție Pasztor.... Si o cântare pt Psd-Udmr: A sosit ziua dreptăţii Ziua sfant-a libertăţii Tot romanul veseleşte Romania-ntinereste. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stăpâni. Ardelean, copil de munte Ia ridică-ţi a ta frunte Şi în suflet de mândrie Că eşti fiu de Românie Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici A sosit ziua dreptăţii Ziua sfant-a libertăţii Tot romanul veseleşte Romania-ntinereste. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stăpâni. Ardelean, copil de munte Ia ridică-ţi a ta frunte Şi în suflet de mândrie Că eşti fiu de Românie Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stăpâni!
Postat 22 Mai 2019, 00:00 de Adrian_Preda
Purtatorul de cuvant al udemeristilor
Pai hudemere nu face un secret din faptul ca vrea distrugerea Statului national, unitar roman. Bineinteles ca ii deranjeaza insemnele nationale romanesti in timp ce ei afiseaza in Ardeal, inclusiv in conditii ilegale, insemnele nationale unguresti.
Postat 21 Mai 2019, 22:37 de 1234
Christa
Nu mai bine va luati voi talpasita si directia si federalizati pusta ? In pusta nu va mai trebui sa vezi tricolorul, statuile, bisericile, insemnele romanilor. Acolo o sa dai raportul doar la buda, nu ca aici, in Ardeal, nu dati raportul tot la buda, dar nu v-ar mai scoate ochii insemenele nationale ale romanilor. In pusta ai vedea doar insemnele nationale unguresti. Bun, asta cu insemnele unguresti o fortati si in prezent aici, dar repet, in pusta nu ai mai face alergie vazandu-le pe cele romanesti, "TOLERANT-O" care esti.
Postat 21 Mai 2019, 22:31 de 1234
hotzu'
hotzu striga ... ...u'!!! Dar nu mai buna ar fi o federalizare, gen Germania, cu Cj, AR si TM si atunci sa vedem ce mai fac cei ce dau raportul la Buc?
Postat 21 Mai 2019, 21:46 de Christa
Domnule Purtător de cuvânt
Ești un eșec precum aia pe care ii slujești. Și un copil de 16 ani ar putea negocia curse internaționale.
Postat 21 Mai 2019, 18:53 de Sandu1206
Hotii tot la hotii se gandesc!
Da ce treaba aveti voi cu gandurile altuia? Vreti sa ii furati si gandurile sa va fuduliti la sfarsit cu ele? Impotenti functionali pusi numai pe parandalat! Mosntruoasa coalitie psd-alde-udmr distrug Romania!
Postat 21 Mai 2019, 18:28 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON