URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2019, 14:32

Bolojan şi miza alegerilor: "Dacă în 6 luni după ce preluăm Aeroportul nu vor fi două curse externe, eu voi demisiona”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a făcut luni, la sediul PNL Bihor, o pledoarie pentru ca orădenii şi bihorenii să se prezinte la vot, iar pe "cei care au constatat că în aceşti ani Oradea a profitat de oportunităţile pe care ni le-a oferit UE" i-a invitat să voteze lista PNL. El a insistat că de rezultatul scrutinului de duminică depinde nu doar reprezentarea României în Europa şi, implicit, investiţiile cu fonduri europene, ci şi tendinţa de vot la alegerile locale de anul viitor.

Vorbind despre ce poate face o administraţie locală şi amintind pe de o parte de exemplul pozitiv al Oradiei, iar pe de alta de cel negativ al Consiliului Judeţean Bihor, care a "reuşit ceva fără precedent", şi anume să preia Aeroportul Oradea modernizat "la cheie" cu fonduri europene şi apoi să-l lase fără curse internaţionale, Bolojan a reiterat că, dacă anul viitor PNL va câştiga majoritatea în CJ Bihor, în 6 luni Aeroportul va avea două curse externe, promiţând că în caz contrar va demisiona.

Miza europeană

Liderul PNL Bihor a afirmat că alegerile din 26 mai au o triplă importanţă: reprezentarea României în UE, dar şi o miză naţională şi una locală, deoarece scrutinul de duminică va influenţa alegerile prezidenţiale din toamnă, pe cele locale din vara anului viitor şi pe cele parlamentare din toamna lui 2020.

Bolojan a arătat că reprezentarea României în Europa este esenţială deoarece "UE ne influenţează prin fondurile" oferite ţării noastre (de la aderare şi până acum peste 30 miliarde euro), Oradea folosind o parte din aceşti bani pentru investiţii care au dus la creşterea nivelului de trai şi care produc mai departe dezvoltare.

De asemenea, primarul a vorbit despre avantajul dat de accesul la piaţa europeană, amintind că "cea mai mare parte a producţiei companiilor din Oradea este destinată pentru export”.

Pe de altă parte, liderul liberal a subliniat că doar PNL este parte a celei mai importante familii politice europene, Partidul Popular European, pe când socialiştii şi ALDE european au "îngheţat" relaţiile cu PSD şi cu partidul lui Tăriceanu. "Votul pentru reprezentarea României în Europa este votul pentru PNL", a concluzionat Bolojan, adăugând că liberalii au ca obiectiv ca "fondurile pentru România" să devină egale cu cele de care au beneficiat alte state ex-socialiste cu rezultate bune, precum Polonia şi Ungaria, dar şi să imprime investitorilor "o percepţie bună asupra României", în condiţiile în care în prezent "sunt practic înjuraţi zi de zi" de către PSD şi ALDE. Or, "n-ai cum să înjuri pe cineva azi şi mâine să te aştepţi să te trateze bine", a avertizat Bolojan.

Pariu pe responsabilitate

În ce priveşte impactul alegerilor europene asupra României, Bolojan a arătat că miza lor este şi una naţională, făcând o paralelă între "modelul de guvernare susţinut de Primăria Oradea, bazat pe dezvoltare" şi cel al Guvernului PSD-ALDE, "bazat pe consum şi pe împrumuturi masive".

Primarul a amintit că în primul mandat a insistat să realizeze primul parc industrial, deşi mulţi spuneau că va fi degeaba, iar acesta a asigurat de atunci un plus de 9.000 locuri de muncă şi de milioane de euro plătite anual bugetului local, bani din care Primăria a finanţat alte investiţii, tot pentru dezvoltare, în timp ce Guvernul are un "alt stil, de a cheltui toţi banii în consum, fără să producă dezvoltare".

"Cei care consideră că aceasta este o direcţie greşită nu au cum să voteze PSD", a subliniat Ilie Bolojan.

"Vot de semnalizare"

Pentru a explica şi miza locală a alegerilor de duminică, primarul Oradiei a pus în discuţie administrarea judeţului de către PSD-UDMR-ALDE, amintind că aceste partide au reuşit "ceva fără precedent, să preia modernizat la cheie Aeroportul din Oradea şi să-l lase fără curse externe", ceea ce înseamnă că "practic l-au îngropat", ceea ce va frâna atât dezvoltarea oraşului, cât şi pe cea a judeţului.

"Acest vot va fi şi un vot de semnalizare, pentru că ceea ce se întâmplă cu Aeroportul ne afectează", a spus primarul, adăugând că discursuri precum cele ale conducerii CJ Bihor, că "orădenii au bani să zboare din Debreţin, dar nu au bani să zboare din Oradea" sunt "o cretinătate".

La fel, Bolojan a amintit că un alt proiect mare, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţ, a fost compromis de PSD-UDMR-ALDE, care de trei ani nu au desemnat operatorii de salubritate deşi fosta conducere liberală a asigurat întreaga infrastructură necesară. "De trei ani utilajele stau nefolosite, ruginesc în depozite. Abia la criticile insistente pe care le-am făcut au început să facă câte ceva, să finalizeze caietele de sarcini pentru licitaţii", a spus primarul, întrebând, retoric, ce a mai reuşit actuala conducere a CJ "în afară de angajări care au făcut să ajungă cheltuielile de personal la sume astronomice".

Tot el a dat, însă, şi răspunsul: "Nu aţi văzut parcuri industriale, investiţii care să genereze dezvoltare, ceea ce depopulează satele, indiferent de etnia celor care le locuiesc".

"Dacă nu, voi demisiona!"

La fel ca săptămâna trecută, la mitingul PNL desfăşurat la Sala Sporturilor, preşedintele PNL Bihor a promis că dacă bihorenii vor vota lista PNL începând de duminică, fapt care va facilita o victorie şi la alegerile locale de anul viitor, astfel încât liberalii să recupereze conducerea CJ, în cel mult 6 luni de la instalarea administraţiei liberale, Aeroportul din Oradea va avea din nou cel puţin două curse externe.

Mai mult, Bolojan a pus ca miză, pentru prima oară, inclusiv retragerea sa din viaţa publică în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla. "Dacă nu se va face nimic anul acesta (n.r. – pentru curse externe), noi ne-am asumat prin angajament cert ca în 6 luni să asigurăm curse externe. Dacă nu se realizează, eu voi demisiona", a spus primarul Oradiei.

El a dezvăluit, tot în premieră, că şefii CJ Bihor şi-au pierdut orice credibilitate în faţa companiilor aeriene interesate de Aeroportul Oradea. "Dacă un operator aerian îţi trimite o notificare oficială că nu mai vrea să discute cu preşedintele CJ pentru că discuţiile au fost sifonate, înseamnă că nu există încredere", a spus Bolojan, referindu-se cel mai probabil la faptul că în urmă cu o lună reprezentanţii unei companii au condiţionat venirea la Oradea, pentru discuţii despre posibile zboruri internaţionale, de prezenţa sa la discuţii.

În schimb, întrebat cum va reuşi să asigure în 6 luni două curse externe după preluarea CJ, Bolojan a refuzat să deconspire modalităţile concrete, reiterând că la Aeroport vor fi puşi manageri profesionişti, iar administraţia locală va susţine noile curse prin publicitate şi "cele mai mici tarife posibile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
SGA
Care drumuri mizerabile?
Postat 21 Mai 2019, 09:26 de Sandu1206
Nici sub administratia Bolojan nu vor exista mai multe curse externe
Nici o companie aeriana nu va veni la Oradea in vederea curselor externe , pentru ca nu li se renteaza.. Cererea este mult prea mica . Sa nu uitam ca se face campanie electorala..
Postat 21 Mai 2019, 00:45 de User anonimizat
Poti sa-ti dai de pe acum demisia..
Ne-am saturat de Bolojan, ne-am saturat de drumurile mizerabile pe care le avem in oras, ne-am saturat sa auzim de exproprieri si ne-am saturat sa privim cum se desfiinteaza sute de locuri de parcare in timp ce oradenii au nevoie de aceste locuri.. pentru ca dragul de Bolojan s-a trezit sa faca pietonala din toata zona centrala..no coment ! Ne-am saturat de impozite si taxe urcate pana la cer ! Bolojan a facut cate ceva pentru Oradea,se vede, dar a distrus enorm si mai nou o serie de decizii le ia fara sa tine cont de nevoile reale ale oradenilor.. Bolojane, bine ca ai umplut orasul de statui, oare drumurile mizerabile din Oradea cand ai de gand sa le refaci?!
Postat 21 Mai 2019, 00:35 de User anonimizat
Aeroportul la primărie
MU13PSD
Postat 20 Mai 2019, 22:53 de Sandu1206
Music for airports
Exista riscul major ca aeroportul sa devina militar...dezvoltarea nu mai incape in perimetrul orasului.Nu mai tine cu vorba buna,alegeri,aliante,referendumuri.Se impun masuri in forta.Exproprierile presupun cheltuieli inutile,vremea donatiilor a trecut...a venit timpul unei noi abordari:RAPTUL
Postat 20 Mai 2019, 21:14 de excalibur
Dummy
Ma mir cum de sefii tai inca te mai platesc pentru fiecare comentariu al tau pe care-l debitezi. Nu transmiti nimic interesant, postarile tale nu se citesc, sunt ignorate...
Postat 20 Mai 2019, 20:57 de cetateanbihorean
Aeroportul Oradea la primarie.
PSD-ul vrea sa il dea jos pe Bolojan si sa castige ei primaria Oradea dintotdeauna si cu toate acestea PSD-ul nu a reusit sa castige primaria Oradea niciodata dupa 1989 asa ca nu stiu de ce nu sunt de acord cu mutarea aeroportului Oradea la primaria Oradea daca chiar cred ca asa îi vor atarna edilului nostru un bolovan de gat si la alegerile locale viitoare îli vor putea lua primaria lui Bolojan. Totusi eu cred ca le e frica de Bolojan ca la cat de vrednic e o sa reuseasca sa readuca aeroportul in circuitul international si atunci cei care vor trebui sa isi dea demisia vor fi ei.
Postat 20 Mai 2019, 20:33 de Dorel2016
Logică de primar !?!
De aceea nu are Oradea curse aeriene externe, pentru că nu e Bolojan șeful pistei de aterizare ... nu pentru că operatorii de zbor sunt dezinteresați să piardă bani aiurea, pentru câțiva bihorei care ocazional preferă avionul !?! Ăștia de la CJ sunt loviți de încrâncenare dacă nu încep demersurile de "predare" a aeroportului către gargaragiul de la PNL ... ca să scăpăm astfel de "diliul șef" !?! Poate, întretimp, se mai interesează și tolomacul de la AVE dacă vrea să afle că, în România, nu există aeroport internațional în subordinea vreunui municipiu reședință de județ ... totul ține de rang I, II și III în materie, iar un oraș ca Oradea poate avea cel mult un aeroclub !?!
Postat 20 Mai 2019, 19:40 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON