URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2015, 12:39

Consiliul Judeţean are un nou membru: PSD-istul Dumitru Gherman, cât pe ce să depună jurământul de două ori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CJ Bihor are, începând de marţi, un nou membru. După ce în luna iulie PSD-ista Valentina Butişcă a demisionat, preferând să devină director economic la SC Băiţa Plai SA, locul acesteia a fost luat de Dumitru Gherman, unul dintre "veteranii" partidului, provenit din fostul Partid Socialist al Muncii.

După validarea sa, Gherman a depus jurământul în timp ce colegii săi s-au ridicat în picioare, dar la final preşedintele CJ, Cornel Popa, a remarcat că "poate era bine să puneţi mâna pe Constituţie". Cum acest gest este prevăzut de reglementările legale, Popa a sugerat ca PSD-istul să repete depunerea jurământului, însă după ce a constatat că noul membru al CJ nu reacţionează, s-a lăsat păgubaş.

În ce priveşte ordinea de zi a reuniunii de marţi, cel mai important proiect aflat pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetului, prin repartizarea sumelor virate de la bugetul de stat din cotele din impozitul pe profit şi din cotele din TVA, dar şi a celor provenite din decontarea cererilor de plată pentru fondurile de la Uniunea Europeană, aferent unor proiecte finanţate din aceste fonduri.

În total, în conturile CJ au intrat 52,876 milioane lei, o adevărată gură de oxigen, ţinând cont că veniturile proprii ale instituţiei – care, spre deosebire de altele similare din ţară, nu are în subordine companii de utilităţi ori parcuri industriale – se ridică la nici 4 milioane de lei pe an.

De rectificarea pozitivă a bugetului judeţean vor beneficia toate activităţile la care CJ contribuie financiar. Dintre unităţile de învăţământ, de pildă, vor primi bani în plus Centrele Şcolare pentru Educaţie Incluzivă Orizont şi Cristal din Oradea, precum şi cele din Valea lui Mihai şi Tileagd, Liceul Aranyi Janos din Salonta, Liceul Tehnologic Ioan Bococi şi Liceul George Bariţiu.

La capitolul Sănătate, între beneficiari se vor număra Centrele Medico-Sociale din Nucet şi Popeşti, iar la Cultură Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti, Şcoala de Arte Francisc Hubic, revistele Familia şi Varad.

La Transporturi, se vor putea face cheltuieli în plus faţă de cele prevăzute în bugetul votat iniţial în februarie pentru drumurile judeţene DJ767 Dobreşti – Vîrciorog, DJ764A Beiuş – Stâna de Vale, DJ108J Stâna de Vale – Remeţi, DJ108K Remeţi – limita jud.Cluj, DJ709A Belfir – Pocola, DJ795 Salonta – Tinca, DJ768A Căpâlna – Ginta DJ768, DJ767A Uileacu de Criş – Bălaia- Burzuc – Sîrbi, DJ191 Margita – Tăşnad, DJ792A Beliu – Tinca – Leş, DJ767B din DN76-Tăşad – Copăcel-Şerghiş-DJ767, precum şi pentru drumuri comunale din Cărpinet, Hidişelu de Sus, Cefa, Cetariu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON