Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă, că administrează oraşul după bunul plac fără să ţină cont de opoziţie.
"Cea mai importantă concluzie la jumătatea mandatului meu de consilier: nu suntem lăsaţi să facem opoziţie constructivă. Executivul vrea să se poată spune despre opoziţie că este Gică contra. De aceea nu primim materialele la timp, ca să nu putem să îmbunătăţim proiectele de hotărâri", a acuzat liderul grupului UDMR.
Kirei Melinda a mai spus că "pentru a evita analizele şi dezbaterile publice pe punctele sensibile aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local, există obişnuinţa de a publica materialele aferente chiar în ziua şedinţei".
Aprobat retroactiv
Udemerista a acuzat Primăria că şi-a depăşit atribuţiunile, trecând peste voinţa Consiliului Local, pe 26 aprilie, când aleşii locali au fost chemaţi de la ora 14 să-l mandateze pe consilierul Morar Grigore să voteze de la ora 15 în AGA de la Termoficare aprobarea retroactivă a unui contract încheiat încă din 25 aprilie.
Potrivit contractului, Termoficare împrumuta către Colterm Timişoara 216.000 de certificate verzi în valoare totală de 3,4 milioane lei. "Contractul de vânzare - cumpărare 5779 este din data de 25 aprilie 2018, în HCL-ul Municipiului Oradea se aprobă votul "pentru" în cazul tuturor punctelor de pe ordinea de zi a şedinţei AGA din data de 26 aprilie 2018, unde nu este nici măcar menţionat contractul de vânzare - cumpărare valabil cu o zi înaintea şedinţei AGA", a acuzat Kirei.
Potrivit consilierei, bazându-se pe faptul că liberalii au majoritate absolută în Consiliul Local, reprezentanţii municipalităţii au aprobat, iar cei ai Termoficare au semnat contractul de împrumut cu Colterm Timişoara ştiind că acesta va fi aprobat.
Un contract la secret
Mai mult, liderul grupului UDMR a mai spus că Termoficare a refuzat să îi pună la dispoziţie contractul încheiat cu Colterm Timişoara. Potrivit consilierei, directorul societăţii, Stănel Necula, şi-a argumentat refuzul "văzând răspunsul TDR Energy SRL, asociatul subscrisei în contractul încheiat cu Colterm Timişoara".
TDR Energy SRL a invocat clauze contractuale care prevăd că "termenii şi prevederile contractuale sunt confidenţiale, ele putând fi divulgate doar organelor de aplicare a legii abilitate să le solicite" sub rezerva că "o interpretare nerezonabilă a condiţiilor contractuale de către un terţ neimplicat în contract poate aduce prejudicii".
Kirei Melinda a completat, afirmând că directorul Necula s-a oferit să îi pună la dispoziţie contractul dar a pus o condiţie de neacceptat. "Directorul general, ştiindu-se în culpă pentru că a semnat un contract cu asemenea clauză de confidenţialitate, mi-a comunicat "binevoitor" că pot să consulta contractul semnând un contract de confidenţialitate. Altfel spus, pot afla totul, dar să tac", a povestit Kirei.
Întrebări
Udemerista i-a cerut în mod public preşedintelui Consiliului de Administraţie al Termoficare, Eduard Florea, să explice cum a putut semna contractul cu Colterm în condiţiile în care acesta nu a fost aprobat de Consiliul Local şi cum este posibil ca banii publici ai oraşului acţionar majoritat la Termoficare să fie utilizaţi la "secret".
La fel, Kirei a întrebat cum a putut tranzacţiona Termoficare certificate de gaze cu efect de seră la un preţ de circa 15,9 euro în condiţiile în care, potrivit Legii 220 din 2008, valoarea minimă şi cea maximă de tranzacţionare este între 29,4 euro şi 35 euro.
"O afacere profitabilă"
Contactat de BIHOREANUL, directorul Termoficare, Stănel Necula, a respins toate acuzaţiile. Necula a afirmat că nu a făcut niciun secret din tranzacţia cu Colterm Timişoara.
"Datele legate de numărul de certificate şi de valoarea tranzacţiei sunt publice. Nu am putut pune însă la dispoziţia doamnei consilier contractul în integralitatea sa decât sub obligaţia unui contract de confidenţialitate, pentru că aşa a cerut asociatul nostru", a explicat Necula.
Potrivit directorului Termoficare, pentru a putea tranzacţiona certificatele către Colterm, societatea a fost obligată să se asocieze cu TDR Energy SRL, un trader abilitat să opereze pe bursa de certificate. "Traderul desemnat prin licitaţie a venit nu doar pentru tranzacţionare, dar s-a şi implicat alături financiar cu 30% din tranzacţie alături de noi", a explicat Necula.
Având în vedere că operează pe bursa de certificate de gaze cu efect de seră, traderul a impus Termoficare o clauză de confidenţialitate pentru a-şi apăra interesele. "Am acceptat pentru că această afacere este una profitabilă pentru Termoficare. Practic, din acest împrumut câştigăm cam 1,6 milioane lei în doar cinci luni, cam cât ar aduce vânzările aferente unui an de zile pentru 1.400 de apartamente", a spus directorul.
"Voi verifica..."
Stănel Necula are o explicaţie inclusiv în ceea ce priveşte încheierea contractului de împrumut cu Colterm pe 25 aprilie, înainte de a avea aprobarea AGA şi a Consiliului Local Oradea din 26 aprilie.
"Contractul a fost încheiat cu o clauză suspensivă, urmând să opereze doar după ce va fi fost aprobat în Consiliul Local. Se poate verifica. Noi am cumpărat certificatele doar după ce adoptarea hotărârii", a spus directorul.
În ceea ce priveşte preţul de tranzacţionare al certificatelor, Stănel Necula a spus că acesta este dictat de piaţă. "Valoarea certificatelor este dată de bursă. Voi verifica la ce se referă pragul minimal cel maximal din OUG-ul invocat de doamna consilieră", a spus Necula.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.