URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2018, 09:39

Consilierul local Kirei Melinda: "Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciocnire cu scântei în Consiliul Local. Aleşii orădenilor au aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, achiziţia serviciilor de verificare a documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrări de infrastructură stradală, printr-un acord cadru cu o durată de trei ani. Reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD au votat împotriva achiziţiei.

"Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!", a spus consilierul local Kirei Melinda (UDMR).

Potrivit consilierei, municipalitatea nu şi-a postat nici acum pe portalul propriu programul de achiziţii publice pentru anul 2018, pentru a putea face o astfel de achiziţie în deplină legalitate, dar nici nu a justificat public eficienţa acordurilor cadru încheiate de municipalitate în ultimii ani.

"Am verificat pe site-ul Primăriei, acordurile cadru care expiră în acest an. Am găsit 4. La nici unul nu apar anexele cu preţurile", a afirmat Kirei.

Consiliera a mai spus că, potrivit verificărilor făcute, deşi avea încheiate contracte cadru, au fost cazuri în care municipalitatea a organizat licitaţii pentru achiziţia de bunuri sau servicii.

"Departe de mine să insinuez că prin aceste contracte se scurg bani, dar cer totuşi o verificare", a spus consiliera.

Reprezentantul UDMR a cerut amânarea votului pe marginea contractului cadru până municipalitatea va demonstra "negru pe alb" avantajele acestuia.

"Nu s-a găsit nicio problemă!"

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că municipalitatea a procedat perfect legal. "Puteţi să insinuaţi ce doriţi, dar aceste contracte cadru au fost verificate atât de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice la înscrirea lor în SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), cât şi de Curtea de Conturi în cadrul controalelor din ultimii ani şi nu s-a găsit nicio problemă", a spus Birta.

Viceprimarul a afirmat că municipalitatea va continua să uzeze de încheierea unor contracte cadru pentru că acestea o ajută să iniţieze lucrări sau investiţii cu o viteză mai mare.

Potrivit legii, acordurile cadru se încheie în urma unor licitaţii de către administraţiile publice cu diferiţi prestatori de servicii şi stabilesc termenii şi condiţiile care guvernează contractele de achiziţie publică îndeosebi în ceea ce priveşte preţurile şi cantităţile avute în vedere.

Printre altele, municipalitatea are încheiate acorduri cadru în ceea ce priveşte întreţinerea şi reparaţiile de drumuri, salubritatea stradală şi iluminatul public.

Avantajul existenţei contractului cadru îl constituie faptul că, în condiţiile în care tarifele au fost deja stabilite în cadrul unei proceduri de achiziţie publică, Primăria nu mai este nevoită să organizeze separat licitaţie pentru plombarea unor străzi sau înlocuirea unor stâlpi de iluminat economisind timp în derularea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON