URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2018, 09:39

Consilierul local Kirei Melinda: "Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciocnire cu scântei în Consiliul Local. Aleşii orădenilor au aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, achiziţia serviciilor de verificare a documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrări de infrastructură stradală, printr-un acord cadru cu o durată de trei ani. Reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD au votat împotriva achiziţiei.

"Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!", a spus consilierul local Kirei Melinda (UDMR).

Potrivit consilierei, municipalitatea nu şi-a postat nici acum pe portalul propriu programul de achiziţii publice pentru anul 2018, pentru a putea face o astfel de achiziţie în deplină legalitate, dar nici nu a justificat public eficienţa acordurilor cadru încheiate de municipalitate în ultimii ani.

"Am verificat pe site-ul Primăriei, acordurile cadru care expiră în acest an. Am găsit 4. La nici unul nu apar anexele cu preţurile", a afirmat Kirei.

Consiliera a mai spus că, potrivit verificărilor făcute, deşi avea încheiate contracte cadru, au fost cazuri în care municipalitatea a organizat licitaţii pentru achiziţia de bunuri sau servicii.

"Departe de mine să insinuez că prin aceste contracte se scurg bani, dar cer totuşi o verificare", a spus consiliera.

Reprezentantul UDMR a cerut amânarea votului pe marginea contractului cadru până municipalitatea va demonstra "negru pe alb" avantajele acestuia.

"Nu s-a găsit nicio problemă!"

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că municipalitatea a procedat perfect legal. "Puteţi să insinuaţi ce doriţi, dar aceste contracte cadru au fost verificate atât de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice la înscrirea lor în SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), cât şi de Curtea de Conturi în cadrul controalelor din ultimii ani şi nu s-a găsit nicio problemă", a spus Birta.

Viceprimarul a afirmat că municipalitatea va continua să uzeze de încheierea unor contracte cadru pentru că acestea o ajută să iniţieze lucrări sau investiţii cu o viteză mai mare.

Potrivit legii, acordurile cadru se încheie în urma unor licitaţii de către administraţiile publice cu diferiţi prestatori de servicii şi stabilesc termenii şi condiţiile care guvernează contractele de achiziţie publică îndeosebi în ceea ce priveşte preţurile şi cantităţile avute în vedere.

Printre altele, municipalitatea are încheiate acorduri cadru în ceea ce priveşte întreţinerea şi reparaţiile de drumuri, salubritatea stradală şi iluminatul public.

Avantajul existenţei contractului cadru îl constituie faptul că, în condiţiile în care tarifele au fost deja stabilite în cadrul unei proceduri de achiziţie publică, Primăria nu mai este nevoită să organizeze separat licitaţie pentru plombarea unor străzi sau înlocuirea unor stâlpi de iluminat economisind timp în derularea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON