Ciocnire cu scântei în Consiliul Local. Aleşii orădenilor au aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, achiziţia serviciilor de verificare a documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrări de infrastructură stradală, printr-un acord cadru cu o durată de trei ani. Reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD au votat împotriva achiziţiei.
"Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!", a spus consilierul local Kirei Melinda (UDMR).
Potrivit consilierei, municipalitatea nu şi-a postat nici acum pe portalul propriu programul de achiziţii publice pentru anul 2018, pentru a putea face o astfel de achiziţie în deplină legalitate, dar nici nu a justificat public eficienţa acordurilor cadru încheiate de municipalitate în ultimii ani.
"Am verificat pe site-ul Primăriei, acordurile cadru care expiră în acest an. Am găsit 4. La nici unul nu apar anexele cu preţurile", a afirmat Kirei.
Consiliera a mai spus că, potrivit verificărilor făcute, deşi avea încheiate contracte cadru, au fost cazuri în care municipalitatea a organizat licitaţii pentru achiziţia de bunuri sau servicii.
"Departe de mine să insinuez că prin aceste contracte se scurg bani, dar cer totuşi o verificare", a spus consiliera.
Reprezentantul UDMR a cerut amânarea votului pe marginea contractului cadru până municipalitatea va demonstra "negru pe alb" avantajele acestuia.
"Nu s-a găsit nicio problemă!"
În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că municipalitatea a procedat perfect legal. "Puteţi să insinuaţi ce doriţi, dar aceste contracte cadru au fost verificate atât de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice la înscrirea lor în SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), cât şi de Curtea de Conturi în cadrul controalelor din ultimii ani şi nu s-a găsit nicio problemă", a spus Birta.
Viceprimarul a afirmat că municipalitatea va continua să uzeze de încheierea unor contracte cadru pentru că acestea o ajută să iniţieze lucrări sau investiţii cu o viteză mai mare.
Potrivit legii, acordurile cadru se încheie în urma unor licitaţii de către administraţiile publice cu diferiţi prestatori de servicii şi stabilesc termenii şi condiţiile care guvernează contractele de achiziţie publică îndeosebi în ceea ce priveşte preţurile şi cantităţile avute în vedere.
Printre altele, municipalitatea are încheiate acorduri cadru în ceea ce priveşte întreţinerea şi reparaţiile de drumuri, salubritatea stradală şi iluminatul public.
Avantajul existenţei contractului cadru îl constituie faptul că, în condiţiile în care tarifele au fost deja stabilite în cadrul unei proceduri de achiziţie publică, Primăria nu mai este nevoită să organizeze separat licitaţie pentru plombarea unor străzi sau înlocuirea unor stâlpi de iluminat economisind timp în derularea lucrărilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.