URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2018, 10:30

Conflictul dintre șefii Consilului Judeţean și directorul DGASPC, Călin Puia, devine o răfuială personală: "Traiane, îţi dau o veste proastă…"

Călin Puia, directorul DGASPC Bihor, a transmis un nou comunicat-replică, de data aceasta referitor la acuzaţiile făcute de vicepreşedintele CJ Traian Bodea, care a spus că în instituţia condusă de Puia există "un sistem similar mafiei italiene".

În replica sa, Puia transformă conflictul între părţi într-o răfuială personală, dând de înţeles că vicepreşedintele CJ nu a lucrat tocmai legal în afacerile sale private. "Traiane, îţi dau o veste proastă, evaziunea fiscală, spălarea de bani şi deturnarea de fonduri încă nu s-au prescris", i-a transmis, ca avertisment, Puia lui Bodea.

Şedinţă cu scandal

În comunicatul său, directorul DGASPC Bihor spune că şefii CJ Bihor fac "concurs de gogomănii". Puia confirmă că s-a întors la muncă de luni, 12 noiembrie, zi în care Bodea a participat la şedinţa Colegiului Director al instituţiei, transformând reuniunea într-un circ.

"Luni 12.11.2018 ora 9.50, "micul stăpân" Bodea a "descălecat" la sediul DAGASPC ca să îşi vadă "supuşii", dar nu de pe un cal alb ci de pe o iapă neagră. Cu un mic alai a intrat în sediul DGASPC la şedinţa Colegiului Director, convocată ilegal de către Szanto Ildiko, şef serviciu cu delegare de atribuţii director general adjunct", a transmis Călin Puia.

La aceeaşi şedinţă, ar fi participat "abuziv" şi Camelia Gaciu, pusă interimar câtă vreme Puia a fost detaşat, care a încercat să promoveze în Colegiul Director un proiect de modificare a organigramei DGASPC Bihor după placul conducerii CJ Bihor.

Puia spune, însă, că nu s-a respectat nici legea privind convocarea Colegiului Director şi nici legea cu privire la iniţierea unei propuneri de modificare a organigramei, căci forma propusă în şedinţă a fost "un material elaborat de persoane fără identitate din afara instituţiei şi neînsuşit de nimeni".

"Ei fac abuzuri"

Mai mult, susţine Puia, s-a încercat "o presiune şi un şantaj" asupra membrilor Colegiului Director prin prezenţa la şedinţă a vicepreşedintelui Bodea şi a Administratorului Public Szabo Joszef.

Până la urmă, au părăsit sala "membri de drept din Colegiul Director deoarece cei 3 reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor au confundat şedinţele proprii ale partidelor din care provin cu instituţia publică DGASPC Bihor", zice Puia.

În context, directorul mai spune că Bodea a ieşit miercuri în conferinţă de presă pentru a lăsa impresia opiniei publice că la DGASPC se fac lucruri ilegale, "deşi ei sunt singurii care fac abuzuri şi încalcă legea".

Mentenanţă scumpă

În ceea ce priveşte neregulile din contracte despre care a vorbit Bodea, directorul DGASPC spune că acestea sunt "minciuni", iar sumele sunt atât de mari pentru că aşa se impune. Spre exemplu, camerele de supraveghere pentru care s-a încheiat un contract de mentenanţă sunt răspândinte în 43 de locaţii (276 camere), iar distanţa care ar trebui parcursă în total pentru a ajunge la acestea ar fi de 1.738 km pe lună.

"Ca atare, vorbim  de o sumă de 9317,7 lei, valoare cu TVA, servicii întreţinere valoare lunară, un total de 37.270,8 total contract. Adică o medie de 216 lei costuri de mentenanţă/ locaţie/lună", zice Puia. La fel, şi pentru sistemele de detecţie şi avertizare la incendiu ar fi vorba de 43 de locaţii (cu un număr de centrale detecţie convenţională 41 bucăţi, centrală detecţie incendiu adresabilă 8 bucăţi, detector fum optic 1.004 bucăţi, buton incediu 220 bucăţi) cu o distanţă de parcurs până la ele de 1.738 km pe lună. Contractul de mentenanţă e 12.190 lei pe lună, cu TVA, adică 283 lei pe locaţie.

Cu alte cuvinte, contractele au fost făcute ca şi cum reprezentanţii firmei ar trebui să se deplaseze în fiecare lună în toate locaţiile DGAPSC dotare cu camere de supraveghere şi sisteme antiincendiu din tot judeţul, deşi se presupune că intervenţiile ar trebui să fie ocazionale şi destul de rare, câtă vreme echipamentele sunt noi.

În ciuda sumelor mari, Puia susţine că respectivele contracte au fost făcute "în baza unor proceduri legale cu respectarea în totalitate a legii achiziţiilor publice", fără însă a detalia dacă e vorba de licitaţii, selecţii de oferte sau achiziţii directe.

Înlăturat din nou?

Cât despre faptul că DGASPC are ca furnizor important de alimente şi produse o firmă din Bulz, Puia susţine că şi aceasta îndeplineşte condiţiile legale.

"Dacă au indicii sunt liberi să aplice legea şi să se adreseze organelor de cercetare, dar să fie siguri că cele spuse pot fi probate. Să nu facă precum protejata Gaciu şi să anuleze proceduri legale de licitaţie fără nici o bază legală pornind din nou de la acelaşi principiu "eu vreau şi pot"", a transmis şeful DGASPC.

De altfel, Călin Puia anticipează că, în şedinţa de marţi, 20 noiembrie, "printr-o nouă hotărâre abuzivă se va încerca din nou, înlăturarea mea din funcţie".

"Hoţul strigă hoţii…"

În final, Puia a trecut la un atac direct, referitor la afacerile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Traian Bodea, dând de înţeles că acesta ar avea nelegalităţi în spate, dar tot fără date sau aargumente concrete.

"Pot şi eu să mă întreb oare ce face domnul Bodea, mare antreprenor într-o funcţie vremelnică de vicepreşedinte. Nu merg bine afacerile? Poate ne spune despre anumite lucrări pe care le-a executat de-a lungul timpului cu o firmă a unui vecin de peste drum de casă, unde îl susţinea cu experienţă similară fictivă şi îşi făceau viramente sub formă de împrumut cu facturi şi fără, unul spre altul, facturi prin care se sutrăgeau de la plata TVA şi impozit pe profit, pentru lucrări făcute în zona Valea lui Mihai, Zalău, Oradea, lucrări la diferite locuri de joacă pentru copii şi nu numai".

Mai mult, Puia susţine că Bodea nu a finalizat nici acum, după 8 ani, lucrările dintr-un contract cu CJ Bihor pentru drumul Copăcel-Tăşad, obţinut "în perioada când nu era vicepreşedinte, ci doar mic afacerist".

În fine, şeful DGASPC îi face "hoţi" pe şefii de la CJ şi îi transmite şmechereşte lui Bodea o avertizare: "Întotdeauna hoţul strigă hoţii, aşadar conducerea Consiliul Judeţean Bihor ţine morţiş la acest dicton săptămână de săptămână, lună de lună. P.S. Traiane, îţi dau o veste proastă, evaziunea fiscală, spălarea de bani şi deturnarea de fonduri încă nu s-au prescris".

UPDATE:

După ce a citit afirmaţiile lui Călin Puia despre el, Traian Bodea a revenit cu o replică spunând că nu a făcut niciodată afaceri nelegale şi că şeful DGASPC Bihor face "afirmaţii nefondate". Citeşte replica lui Bodea, aici

Citeşte şi:

Ieşire dură a vicepreşedintelui CJ Bihor, Traian Bodea: La DGASPC funcţionează un sistem "similar mafiei italiene"

Pásztor îl demască pe Puia: Şeful DGASPC merge la vânătoare în concediu medical, şi-a plătit din bani publici un curs de 9.000 lei şi a dat contracte pe bandă rulantă unei firme

Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu'i Puia pretenul meu....
Nu'i Puia prietenul meu dar nici Traienut! El, Traienut s-a facut bogat de la bugetul pmo si dupa a trecut la cj. Lucrarile lui sunt in subantrepriza la firme pretenare. Pretenarul se prezinta la licitatie(licitatie bine "pregatita") o "castiga" si dupa aia ghici cine o ia in subantrepriza? Firma lui Traienut care lucreaza NUMAI la privat! O chestie veche de cand cu democratiea post decembrista! Si uite asa el e curat ca lacrima de crocodil. De cand e politruc a facut si multe scoli pe la Arad am auzit, ca Aradul nu'i in Oradea si nimeni nu stie ce si cum. Acu nici Puia nu'i usa de biserica... poate pragu de la usa da eu asa ma bucur cand hienele se cearta! Tot CJ este o imputitura de la baciuchis inscaunare.
Postat 17 Noiembrie 2018, 11:11 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON