URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2018, 21:05

Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!

La cinci zile după ce a fost acuzat public de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, că este în spatele mai multor nereguli descoperite la DGASPC Bihor, directorul Călin Puia a transmis, duminică seară, un comunicat de presă prin care neagă acuzaţiile şi spune că nu se face vinovat de ilegalităţi.

Puia nu neagă, în schimb, că s-a dus la vânătoare deşi era în concediu medical, dar dezvăluie că preşedintele Pásztor ar mers şi el la vânătoare, în timpul serviciului!  Șeful DGASPC mai spune că președintele CJ suferă de "ură de rasă".

Contracte și cursuri cu cântec

Amintim că, într-o conferinţă de presă, şeful CJ a susţinut că s-au descoperit numeroase nereguli la DGASPC Bihor după ce Călin Puia a fost detaşat la Evidenţa Populaţiei şi că interimatul transmite actele mai departe "organelor de cercetare".

Acesta a dezvăluit că, în 2 ani, Puia a semnat nu mai puţin de 36 de contracte cu o anumită firmă, a investit 900.000 lei în camere de supraveghere şi dispozitive antiincendiu, furnizate de o firmă reprezentată de şefa Centrului de Plasament nr. 6, în timp ce în faţa CJ susţinea că nu mai are bani, şi şi-a aprobat pentru sine, nelegal, efectuarea unui curs postuniversitar de 9.000 lei la Bucureşti.

De asemenea, Pásztor a spus că, deşi se află în concediu medical, Puia participă la partide de vânătoare şi că a primit acte în acest sens de la Garda Forestieră.

Investiții obligatorii

BIHOREANUL a încercat să obţină, vineri, o reacţie de la directorul DGASPC Bihor, însă acesta avea telefonul închis şi nu a răspuns mesajelor. În schimb, duminică seara, Călin Puia a dat replica printr-un comunicat de presă.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, cu o zi înainte de pronunţarea deciziei de suspendare a HCJ de către Tribunalul Bihor, alege să iasă într-o conferinţă de presă în care să prezinte alte fapte inventate cu scopul de a induce din nou opiniei publice şi nu numai, că domnul Puia Călin a săvârşit presupuse fapte care să justifice înlăturarea acestuia din funcţia pe care legal o deţine", a transmis, prin comunicat, Călin Puia.

Pentru a "demonta" acuzaţiile, directorul Puia a făcut mai multe precizări. "Referitor la contractele de montare a camerelor de supraveghere şi a detectoarelor de incendiu, menţionez că acestea au fost semnate după ce a fost parcurs circuitul legal impus de legea achiziţiilor publice, iar necesitatea şi oportunitatea cât şi urgenţa a fost dată de nota de control a ISU Bihor, prin care s-a lăsat măsură obligatorie pentru a putea obţine autorizaţiile de funcţionare", a menţionat acesta.

Directorul DGASPC Bihor mai precizează că autorizaţia nu este un lucru opţional. "În ceea ce priveşte camerele de supraveghere, acestea apar ca şi obligaţie în standardele furnizării serviciilor sociale, fiind obligatorii pentru a putea obţine acreditarea şi licenţierea serviciilor sociale", se mai arată în comunicat.

El mai spune că DGASPC are obligaţia să-şi protejeze beneficiarii, nu să le pună viaţa în pericol "doar pentru că un vremelnic preşedinte de consiliu judeţean poartă lupte politice în loc să îşi îndeplinească menirea".

Vina pe subordonați

În ceea ce priveşte contractele încheiate şi achiziţiile făcute, Puia susţine că responsabilitatea nu ar fi la el, deşi este şef al DGASPC Bihor, ci "în totalitate la serviciul achiziţii publice din cadrul DGASPC Bihor sau la diferitele comisii constituite legal, care au în componenţa lor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor cu expertiză în acest domeniu".

"Menţionez că la fiecare licitaţie care viza investiţiile DGASPC Bihor s-a solicitat Consiliului Judeţean Bihor un reprezentant în comisiile de recepţie. Astfel că nu se poate spune că Consiliul Judeţean Bihor nu avea cunoştinţă de contractele derulate de DGASPC Bihor", se arată în comunicat.

Obiceiuri moștenite

În privinţa centrului de la Remeţi şi prelungirea contractului de servicii sociale cu ONG-ul "Casa Ta", Puia spune că "subordonatul şi reprezentantul serviciului de achiziţii publice al CJ Bihor a semnat alături de celelalte persoane desemnate procesul verbal al acestei proceduri de achiziţie publică, fără să aibă observaţii".

Cât despre faptul că nu semnează prea multe acte, Puia a precizat: "Descentralizarea deciziei duce la eficientizarea actului administrativ, astfel că nu văd cum poate fi o problemă faptul că ordonanţările de plată sunt semnate de directorii care aveau atribuţii în acest sens". El mai spune că aceeaşi modalitate de lucru e folosită de mulţi ani în DGASPC Bihor, fiind introdusă pe vremea lui Szarka Arpad.

Puia mai susţine şi că bugetul DGASPC cuprinde secţiuni separate, aşa se explică de ce pentru anumite investiţii există sume şi pentru altele nu.

"În ceea ce priveşte modalitatea de cheltuire a bugetului instituţiei DGASPC Bihor, Preşedintele Pasztor induce în mod deliberat opiniei publice o stare de fapt nereală şi mistifică realitatea. Bugetul DGASPC Bihor este alcătuit din sume care provin de la bugetul de stat cu alocare certă, aceşti bani neputând fi cheltuiţi decât pentru actul social, iar celelalte sume provin de la bugetul Consiliului Judeţean Bihor, aceşti bani fiind în special cu alocare certă pentru investiţii şi cheltuieli curente. Prin urmare, fiind capitole bugetare distincte, aceste sume de bani nu pot fi mutate de la capitolul investiţii la capitolul social sau invers, astfel că existenţa unui surplus de bani la unul din cele două capitole nu poate fi folosit decât pentru destinaţia alocată la momentul realizării bugetului".

Curs pe lege

În ceea ce priveşte cursul de formare profesională de 9.200 lei pe care şi l-a aprobat pentru sine, Puia susţine că e legal şi că acel curs a fost făcut special pentru directorii entităţilor cu specific social, astfel că la el au participat şi alţi şefi ai DGASPC-urilor din ţară. Puia arată, de asemenea, că Ordinul 418/2004 privind tipologia programelor de formare continuă destinate funcţionarilor publici include şi studii postuniversitare de specializare.

În acelaşi comunicat, directorul DGASPC susţine că şeful CJ Bihor ar fi făcut public ilegal diagnosticul său medical, de pneumonie, aceasta fiind o informaţie cu caracter personal.

Apoi, Puia îl acuză pe Pásztor de ură de rasă: "Dar îi transmit Preşedintelui că cea mai grea boală este cea a urii aproapelui (a urii de rasă) şi în acest context îi doresc însănătoşire grabnică şi să nu uite că menirea pe care o are în această funcţie este de a ne reprezenta pe toţi bihorenii, nu doar pe cei obedienţi".

Pásztor, vânător în timpul serviciului

În aceeaşi replică, şeful DGASPC Bihor spune că, dacă preşedintele CJ are documente de la Garda Forestieră în ceea ce priveşte partidele de vânătoare la care a participat, acestea nu au fost transmise în mod legal, fără însă a contesta informaţiile.

În plus, Puia susţine că Pásztor a participat şi el la partide de vânătoare, dar nu din concediu medical, ci chiar în timpul orelor de program, când trebuia să conducă judeţul.

"Legat de pasiunea comună pe care constat că o avem şi anume vânătoarea, sunt curios dacă, aşa cum Preşedintele spune, informaţiile legate de vânătorile la care am participat au fost puse la dispoziţie de Garda Forestieră sau în alt mod, din nou vorbim de documente cu caracter personal care nu văd cum ar fi putut ajunge la dânsul într-o manieră legală. Astfel că pot atunci să mă întreb chiar şi public, cum se poate ca în timpul orelor de program de lucru, Preşedintele Pasztor să participe şi dânsul la multe partide de vânătoare?

Aşadar, îmi doresc ca aceeaşi Gardă Forestieră să pună la dispoziţia tuturor bihorenilor şi aceste acte care dovedesc participarea Preşedintelui Pasztor la partide de vânătoare în timpul orelor de program de lucru", a transmis directorul DGASPC Bihor.

În fine, Puia spune că tot ceea ce se doreşte este înlăturarea lui prin încălcarea legii, fake news şi şantaj.

Citește și: 

Pásztor îl demască pe Puia: Şeful DGASPC merge la vânătoare în concediu medical, şi-a plătit din bani publici un curs de 9.000 lei şi a dat contracte pe bandă rulantă unei firme

Detaşarea lui Călin Puia, suspendată la Tribunal! Se poate întoarce la cârma DGASPC Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@redactia
Stim ca mai nou cu cat esti mai idi*t cu atat esti cocotat mai sus pe scara sociala, dar nu pot sa cred ca cineva, mai ales un directoras, sa foloseasca expresia ,,ura de rasa"! Dar daca a folosit-o, in locul lui pasztor l-as da afara pt. fals in declaratii si uz de fals. Nici vorba sa fi absolvit invatamantul elementar, ma indoiesc si ca a fost la gradinita.
Postat 12 Noiembrie 2018, 18:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON