URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 18:59

Pásztor îl demască pe Puia: Şeful DGASPC merge la vânătoare în concediu medical, şi-a plătit din bani publici un curs de 9.000 lei şi a dat contracte pe bandă rulantă unei firme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, detaşat pe motiv că e cercetat disciplinar la Evidenţa Populaţiei, ar fi vinovat pentru multe nereguli, a dezvăluit, marţi, într-o conferinţă de presă preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor.

Acesta a dezvăluit că, în 2 ani, Puia a semnat nu mai puțin de 36 de contracte cu o anumită firmă, a investit 900.000 lei în camere de supraveghere şi dispozitive antiincendiu, în timp ce în faţa CJ susţinea că nu mai are bani, şi şi-a aprobat pentru sine, nelegal, efectuarea unui curs postuniversitar de 9.000 lei la Universitatea din Bucureşti. De când a fost mutat din funcţie, Puia e în concediu medical, dar merge la vânătoare…

Bolnav la vânătoare

Pásztor a făcut afirmaţiile, marţi, într-o conferinţă de presă, explicând că a văzut că subiectul mutării lui Puia a stârnit interesul publicului. "Dau publicităţii doar trei sau patru probleme cu acte despre care credem că nu sunt făcute conform legii. Este doar vârful aisbergului", a spus şeful CJ.

Apoi acesta a spus că, de când a fost mutat la Evidenţa Populaţiei, Puia n-a dat pe la lucru. "Din momentul detaşării, din august, este permanent în concediu medical. Am avea să-i punem multe întrebări, dar nu ne putem întâlni pentru că domnul director este permanent bolnav, are pneumonie. În schimb, găseşte ocazia - şi noi am cerut acte oficiale de la Garda Forestieră, cu semnătura lui Puia - să participe la partide de vânătoare şi la evenimente culturale, avem poze şi de acolo", a dezvăluit preşedintele CJ Bihor.

Cât despre problemele descoperite la DGASPC Bihor, Pásztor a vorbit în primul rând despre faptul că mai toate ordonanţările (n.r. dispunerea emiterii unui ordin de plată) au fost făcute de directorii adjuncţi ai DGASPC, iar Puia "nu şi-a asumat actul de management".

Curs din bani publici

Preşedintele CJ Bihor a spus că există şi excepţii. "Am găsit un caz foarte interesant, care se referă la un curs postuniversitar pe servicii sociale. Trebuie să ştiţi că toate cursurile acestea se suportă pe persoană fizică. E unul dintre puţinele acte pe care le găsim semnate (n.r. de Puia). Domnul Puia şi-a făcut un referat în numele lui către el în care explică că ar lua parte la acest curs postuniversitar", a afirmat acesta.

Apoi, Pásztor a spus că există un schimb de mailuri de pe adresa de serviciu a lui Puia către "entitatea din Bucureşti" care organiza cursul postuniversitar în care se ridicau semne de întrebare asupra posibilităţii de plată a acestui curs, având în vedere că el nu putea fi suportat din bani publici. "S-au înţeles şi entitatea a retransmis printr-un ONG care lucrează cu DGASPC: vă rog să-l informaţi pe domnul director că, dacă doreşte, putem modifica sintagma de curs postuniversitar cu cea de formare profesională".

Ulterior, Puia şi-a semnat propriul contract de participare la curs în calitate de cursant şi în calitate de director DGASPC, care aprobă participarea. Ordonanţarea, semnată tot de Puia, este în valoare de 9.200 lei.

Contracte în fugă, cu neamuri 

În aceeaşi conferinţă, preşedintele CJ Bihor a spus că în fiecare an, în septembrie-octombrie, Puia a cerut pe cale oficială Consiliului Judeţean suplimentarea bugetului alocat întrucât nu există sume destule care să asigure actul social.

În acest context, Pásztor a spus că Puia avea, în schimb, bani de camere de supraveghere. "Supun atenţiei dumneavoastră două contracte de lucrări din 6 decembrie 2016 neştiute de noi. Ambele contracte sunt semnate în aceeaşi zi, ambele lucrări se referă la lucrări de instalare dispozitive de prevenire a incendiilor sau instalarea unor dispozitive de supraveghere. Un contract de 313.881 lei, celălalt contract este de 514.636 lei. În aceeaşi zi s-au semnat deci 900.000 lei, care, apoi, în câteva zile s-au plătit intergral. Discutăm de 30 de camere în mai multe locaţii. În condiţiile în care avem actele în care ne spun că nu au bani şi nu pot duce actul social până la capăt".

Refuzând să dea nume, preşedintele CJ a mai spus că "un alt lucru interesant" este faptul că firma beneficiară a lucrărilor este reprezentată de soţul şefei Centrului nr. 6 din cadrul DGASPC, adică cel de pe Traian Lalescu. Cu aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de supervizare a sistemului de 30.000 lei pe lună.

Pe bandă rulantă…

Tot din rândul neregulilor de la DGASPC Bihor, Pásztor a vorbit despre o firmă preferată de Puia, care s-a înfiinţat în noiembrie 2013 şi, imediat, a şi primit lucrări de 139.000 lei de la DGASPC Bihor.

În 2014, firma a lucrat de 396.000 lei pentru aceeaşi instituţiei, în 2015 de 590.000 lei, în 2016 de 1.234.000 lei şi în 2017 de 400.000 lei. "Atenţie! În 2016 toată activitatea firmeri a fost asigurată de DGASPC, am scos datele din Registrul Comerţului", a precizat preşedintele CJ.

Iar contractele n-au fost puţine. Din 2016 până la începutul anului 2018 acestea au fost în număr de 36 pentru învelitoare, lucrări de canalizare, reparaţii interioare şi exterioare şi de renovare la diverse unităţi DGASPC. "Cred în posibilitatea de a găsi aceeaşi firmă o dată, chiar şi de 5 ori, dar de 36 de ori să găseşti aceeaşi firmă este destul de greu…", a spus Pásztor, care a refuzat, din nou, să dezvăluie numele firmei.

Adjuncta, şi ea în concediu

În aceeaşi conferinţă, preşedintele Consiliului Judeţean s-a referit şi la situaţia din Centrul de la Remeţi, unde asociaţia care-l administrează este acuzată că fură fondurile primite pentru îngrijirea beneficiarilor. "Încercăm cu juriştii să rezolvăm problema de acolo. Discutăm de un ONG, Casa Ta, care a avut contract acolo şi s-a lăsat cu o grămadă de dosare şi controale. Apoi, am găsit că DGASPC a încheiat contract exact cu acelaşi ONG", a spus şeful judeţului.

Pe de altă parte, Pásztor a vorbit vag şi despre o problemă cu asigurarea insuficientă a lemnelor pentru anumite centre DGAPSC din judeţ. Culmea, a spus el, de când CJ Bihor a început să investigheze care sunt motivele, firma care are contractul de furnizare "face acte sociale şi donează lemne".

Pásztor a mai amintit că interimatul la conducerea DGASPC Bihor este asigurat de Camelia Gaciu - fosta șefă de cabinet lui Radu Țîrle - potrivit unei hotărâri a CJ Bihor. "Interimatul inventariază aceste probleme şi le transmite mai departe organelor de cercetare", a mai precizat Pásztor. În altă ordine de idei, la fel ca directorul general, şi directoarea economică a DGASPC, Eliana Cosman, şi-a luat concediu medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON