Timp de două zile, Oradea este gazda unei noi conferinţe medicale internaţionale, cu participare din Germania, Serbia, Ungaria, dar şi din centrele universitare româneşti, de la Timişoara, Cluj şi Iaşi, dedicată tehnicilor inovative şi rare în practica specialiştilor din Obstetrică şi Ginecologie.
"Tot ce se întâmplă în viaţa unui individ, pozitiv sau negativ, începe în viaţa uterină, care se răsfrânge asupra întregii evoluţii ulterioare. De aceea este important ca lucrurile să pornească bine, iar dacă există premise contrarii este decisiv ca medicii să ştie ce au de făcut şi ce pot să facă pentru a îndrepta situaţia", a pledat, în deschiderea evenimentului, principalul organizator, conferenţiarul dr. Petru Chitulea, şeful clinicii de Chirurgie ginecologică din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea.
În prima zi a congresului, vineri, rezidenţii Maternităţii orădene au urmărit o expunere prezentată de dr. Chitulea despre tehnici noi din domeniu, iar sâmbătă are loc dezbaterea în plen a mai multor teme de interes, precum tehnici speciale de hemostază în ligaturări vasculare (oprirea hemoragiilor), tehnici rare de tratament minim invaziv al malformaţiilor congenitale, tehnici de ecografie, de diagnostic prenatal, dar şi tehnici de intervenţie în uroginecologie.
Între conferenţiari se numără profesorii Doru Anastasiu şi Dorin Grigoraş (Timişoara), Gyorgy Bartfal (Szeged, Ungaria), Şerban Costa (Magdeburg, Germania), Tihomir Vejnovici (Novi Sad, Serbia), Dan Mihu (Cluj) şi Gheorghe Bumbu (Oradea).
"Informaţia în medicină se dublează la fiecare cinci ani, iar congresele medicale au rolul de a duce informaţia de ultimă oră către medicul practicant. Eu însumi particip de 25 de ani la asemenea evenimente, deoarece ele furnizează informaţie adesea revoluţionară, sintetică şi directă, pentru că una este să citeşti ceva şi altceva să-ţi vorbească un specialist care face foarte bine ce face şi îi poţi pune întrebări şi primi explicaţii. Este ca în muzică: una e să asculţi o înregistrare şi alta să urmăreşti live", a explicat dr. Chitulea importanţa întrunirilor ştiinţifice.
El s-a referit, evident, şi la faptul că pacientul este, în ultimă instanţă, cel mai câştigat de pe urma specializării continue a medicilor. "Avem o colaborare foarte bună cu clinici din Germania, Serbia, Ungaria, ceea ce înseamnă că de rezultatele acesteia beneficiază pacientele noastre, care – mai ales după ce municipalitatea a patronat investiţii semnificative în echiparea clinicii noastre – nu mai sunt nevoite să plece peste hotare pentru a fi diagnosticate şi tratate", a mai spus amfitrionul conferinţei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.