URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2017, 12:35

Conferinţă medicală internaţională la Oradea, despre tehnici inovative şi rare în Obstetrică-Ginecologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de două zile, Oradea este gazda unei noi conferinţe medicale internaţionale, cu participare din Germania, Serbia, Ungaria, dar şi din centrele universitare româneşti, de la Timişoara, Cluj şi Iaşi, dedicată tehnicilor inovative şi rare în practica specialiştilor din Obstetrică şi Ginecologie.

"Tot ce se întâmplă în viaţa unui individ, pozitiv sau negativ, începe în viaţa uterină, care se răsfrânge asupra întregii evoluţii ulterioare. De aceea este important ca lucrurile să pornească bine, iar dacă există premise contrarii este decisiv ca medicii să ştie ce au de făcut şi ce pot să facă pentru a îndrepta situaţia", a pledat, în deschiderea evenimentului, principalul organizator, conferenţiarul dr. Petru Chitulea, şeful clinicii de Chirurgie ginecologică din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea.

În prima zi a congresului, vineri, rezidenţii Maternităţii orădene au urmărit o expunere prezentată de dr. Chitulea despre tehnici noi din domeniu, iar sâmbătă are loc dezbaterea în plen a mai multor teme de interes, precum tehnici speciale de hemostază în ligaturări vasculare (oprirea hemoragiilor), tehnici rare de tratament minim invaziv al malformaţiilor congenitale, tehnici de ecografie, de diagnostic prenatal, dar şi tehnici de intervenţie în uroginecologie.

Între conferenţiari se numără profesorii Doru Anastasiu şi Dorin Grigoraş (Timişoara), Gyorgy Bartfal (Szeged, Ungaria), Şerban Costa (Magdeburg, Germania), Tihomir Vejnovici (Novi Sad, Serbia), Dan Mihu (Cluj) şi Gheorghe Bumbu (Oradea).

"Informaţia în medicină se dublează la fiecare cinci ani, iar congresele medicale au rolul de a duce informaţia de ultimă oră către medicul practicant. Eu însumi particip de 25 de ani la asemenea evenimente, deoarece ele furnizează informaţie adesea revoluţionară, sintetică şi directă, pentru că una este să citeşti ceva şi altceva să-ţi vorbească un specialist care face foarte bine ce face şi îi poţi pune întrebări şi primi explicaţii. Este ca în muzică: una e să asculţi o înregistrare şi alta să urmăreşti live", a explicat dr. Chitulea importanţa întrunirilor ştiinţifice.

El s-a referit, evident, şi la faptul că pacientul este, în ultimă instanţă, cel mai câştigat de pe urma specializării continue a medicilor. "Avem o colaborare foarte bună cu clinici din Germania, Serbia, Ungaria, ceea ce înseamnă că de rezultatele acesteia beneficiază pacientele noastre, care – mai ales după ce municipalitatea a patronat investiţii semnificative în echiparea clinicii noastre – nu mai sunt nevoite să plece peste hotare pentru a fi diagnosticate şi tratate", a mai spus amfitrionul conferinţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON