URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2019, 11:07

Se „sparge” DNA Oradea! Conducerea cere revocarea procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean. Poliţistul Surducan şi-a cerut pensionarea

Se „sparge” DNA Oradea! Conducerea cere revocarea procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean. Poliţistul Surducan şi-a cerut pensionarea captură video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul „interceptărilor” din sediul DNA Oradea se lasă cu urmări. Conducerea DNA cere revocarea procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean, de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce aceştia au refuzat să îşi dea demisia. În aceeaşi situaţie este şi poliţistul Traian Surducan, din cadrul aceluiași serviciu, care şi-a depus cerea de pensionare. Cel care a cerut revocarea procurorilor este adjunctul şefului DNA, procurorul Călin Nistor.

„Nu știm de ce”

Informaţia, apărută pe surse în presa centrală, a fost confirmată de cei doi procurori. Sursele BIHOREANULUI spun că lui Man şi Ardelean li s-au cerut demisiile încă de săptămâna trecută, însă pentru că au refuzat, li s-a adus la cunoştiinţă faptul că vor fi revocaţi.

Deocamdată nu se cunosc motivele oficiale, dat fiind că solicitarea de revocare nu a fost trimisă încă nici Consiliului Superior al Magistraturilor şi nici împrincinaţilor, care au fost înştiinţaţi doar telefonic, însă cel mai probabil demersul are legătură cu scandalul înregistrărilor, care a afectat imaginea instituţiei şi a ridicat semne de întrebare asupra conduitei anchetatorilor DNA. 

"Nouă nu ni s-a imputat nimic concret, nu ni s-au cerut puncte de vedere în cadrul controlului, nu ştim ce conţine raportul. Până nu avem date certe, nu pot să fac niciun comentariu", a declarat pentru BIHOREANUL procurorul Cristian Ardelean.

O poziţie similară a fost exprimată şi de procurorul Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea. "Nu pot să fac niciun fel de comentarii pentru că nu ştiu care sunt motivele revocării”, a spus el. 

În aceste condiții, dacă revocarea va deveni efectivă, cei doi se vor întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde au activat anterior.

Serviciu decimat

Nu se ştie de ce măsura nu i-a fost aplicată şi procurorului Lucian Rus, aflat şi el printre cei înregistraţi. La fel, motivele sunt necunoscute și în ce-l privește pe polițistul Traian Surducan. El nu a participat la discuția "interceptată", dar a fost acuzat, la rândul său, de avocatul Doseanu şi de alţi inculpaţi aflaţi în vizorul DNA Oradea de practici abuzive. "Surducan este, de fapt, creierul DNA Oradea", a afirmat avocatul.

De precizat, însă, că în înregistrarea de 36 minute şi 55 secunde realizată în sediul DNA Oradea se mai aud vocile procurorilor Adrian Muntean, la vremea respectivă delegat la şefia Serviciului Teritorial (între timp mutat la conducerea Parchetului Marghita), și Cosmin Pantea (care s-a întors între timp ca simplu procuror la Parchetul Beiuș). Practic, singura voce "absentă" este a celui de-al şaselea procuror de la DNA Oradea, Felicia Popovici, actuala şefă a Serviciului Teritorial. 

După cum se ştie, în urmă cu două săptămâni, conducerea DNA a dispus un control la DNA Oradea, după ce avocatul Răzvan Doseanu a lansat în spaţiul public o înregistrare cu cinci dintre cei şase procurori ai DNA Oradea care vorbeau despre complete "favorabile şi nefavorabile" şi despre procese care i-ar putea "linişti" pe judecătorii ostili. 

DNA Oradea, o vulnerabilitate

Până în acest moment, rezultatele anchetei nu au fost făcute publice, însă procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat luni, la Digi24 că vor urma revocări din DNA. "În perioada următoare o să vedeţi, după ce, probabil aţi remarcat, unii procurori au fost revocaţi din DNA pentru anumite conduite care par a nu fi în regulă, iar în perioada următoare e posibil ca şi alte persoane să părăsească DNA, dar nu doar DNA", a declarat Lazăr la Digi24.

"Unele persoane care au obosit, din diverse considerente, revin la unitățile, asta nu înseamnă că îi dăm afară, revin la unitățile de Parchet de unde au plecat, în timp ce alții, care s-au dovedit a fi vulnerabili pot fi revocați și chiar se recomandă. Am discutat cu colegii noștri, cei care au vulnerabilități să facă demersurile necesare pentru a părăsi DNA", a mai spus procurorul general, dând ca exemplu de vulnerabilizare a instituţiei tocmai cazul DNA Oradea, unde "s-au înregistrat unii pe alţii", probabil din dorinţa de a se proteja de eventuale acuze cu privire la munca depusă.

"Un magistrat trebuie să fie echilibrat, încrezător în ceea ce face, în colegi, în misiunea Ministerului Public de a apăra ordinea de drept și în situația de garant al respectării drepturilor fundamentale. Noi nu putem trece peste drepturile fundamentale, pentru a face un dosar cu încălcarea acestor drepturi", a mai spus Lazăr.

Citiţi şi articolele:

Cârtiţă în DNA: Detalii incendiare din "interceptările" procurorilor anticorupţie din Oradea (AUDIO)

Săptămâna patimilor: Cine sunt judecătorii vizaţi pentru "liniştire" în înregistrările procurorilor DNA Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dacaaa pleeci,ia-l si pe Man(G) dupa tine...!!!
Am fi cu totii recunoscatori!
Postat 24 Ianuarie 2019, 14:05 de vineri
Pensie pt Surducan? Sau ,,Beciul’’???
pensie pt Surducan????..trebuie cercetat ..judecat pt abuzurile care le/a facut...si daca e cazul da serveasca...,,beciul’’...sa vedem ce se intampla...
Postat 24 Ianuarie 2019, 13:51 de German
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON