URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 08:43

Conducerea centrală a USR a decis pe cine pune subprefect în Bihor. Nu e „omul lui Dehelean”, ci un profesionist în economie

Conducerea centrală a USR a decis pe cine pune subprefect în Bihor. Nu e „omul lui Dehelean”, ci un profesionist în economie (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul nu va avea ca subprefect din partea USR o persoană care în ultimii ani a șomat, ci una care de la începutul carierei a comandat. Conducerea centrală a partidului a stabilit ca subprefect să nu fie fostul polițist Marius Șovarschi, apropiat al deputatului Silviu Dehelean, ci fostul ofițer de armată Daniel Palaghianu.

După scandal

Decizia a fost luată luni seară, ziua în care BIHOREANUL a dezvăluit cel mai recent scandal din USR Bihor, prezentând jocurile făcute în favoarea lui Șovarschi la ședința din 10 februarie a Biroului Județean, for care trebuia să stabilească trei propuneri pentru funcția de subprefect al județului ce trebuiau înaintate Biroului Național.

Așa cum BIHOREANUL a scris, în urma voturilor exprimate, pe primul loc în preferințele participanților la ședința BJ s-a clasat Daniel Palaghianu (contabil), urmat de Ioana Roman (juristă) și de Marius Șovarschi (fost polițist, proprietarul unei firme de consultanță în afaceri fără nicio activitate, însă, în ultimii patru ani). În ciuda votului, în comunicarea transmisă inițial Biroului Național, ordinea celor trei propuși a fost inversată, cu Șovarschi pe primul loc, urmat de Roman, în timp ce Palaghianu era ultimul.

Doar după protestele unora dintre membrii USR, din rândul cărora 22 de „disidenți” au și semnat o petiție adresată BN, în care au reclamat „manevra”, la București a fost transmisă ulterior ordinea corectă, cu Palaghianu pe primul loc, precum și procesul-verbal al ședinței din 10 februarie a BJ.

"Veşti minunate"

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Biroul Național al USR a tranșat problema desemnării viitorului subprefect al județului într-o ședință care s-a încheiat luni seară târziu, conducerea centrală dând dreptate semnatarilor petiției și hotărând desemnarea, pentru această funcție, a lui Daniel Palaghianu.

Decizia a fost anunțată și pe contul de Facebook al USR Bihor, cu titlul: „Vești minunate: Bihorul are un nou subprefect!”, arătând că „acum, cu multă responsabilitate, profesionalism și deschidere, Dan își asumă această onorantă poziție, conștient fiind de faptul că bihorenii au așteptări mari și că problemele lor au nevoie de soluții rapide, optime și oneste”.

Potrivit comunicării, Palaghianu va avea ca obiective digitalizarea (demers deja început de actualul prefect, Dumitru Țiplea) și „maximizarea transparenței Prefecturii, eliminarea birocrației și implicarea directă în prevenirea faptelor de corupție”.

Un profesionist

CV-ul pus la dispoziția BIHOREANULUI de Daniel Palaghianu (45 ani, căsătorit și tatăl a doi copii) este semnificativ diferit de al fostului polițist Marius Șovarschi, favoritul lui Dehelean.

Palaghianu este economist de profesie, absolvind Institutul Militar de Intendență și Finanțe din Sibiu în promoția 1997, fiind ofițer III de comandament până în anul 2000. Ulterior ieșirii în rezervă la cerere, a lucrat ca director economic la firme importante precum Metropolis Group (Bistrița), Galassini, HR Essers și Ramada (Oradea), din 2013 deținând și propria firmă de expertiză contabilă, consultanță fiscală, audit și administrarea afacerilor.

Decizia USR de desemnare a lui Palaghianu urmează să fie comunicată premierului Florin Cîțu, în atributul căruia stă numirea pe funcția de subprefect.

Preocupare pentru rural

Viitorul subprefect a declarat pentru BIHOREANUL că "a fost neaşteptat şi pentru mine votul din Biroul Judeţean" şi şi-a expus priorităţile, între care una vizează dezvoltarea mediului rural.

"După cum am spus şi în cadrul interne al partidului, subprefectul are atribuţii destul de limitate, practic ce i se delegă de către prefect, deci acesta va fi primul meu obiectiv, buna colaborare cu prefectul, iar apoi urmează obiectivele atât politice, cât şi administrative. Aş vrea să mă implic mult în partea de digitalizare, pentru reducerea birocraţiei, aş vrea să mă implic mult în activităţile pentru mediul rural, printr-o colaborare cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale, cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, aşa încât să beneficieze de consultanţă agricolă cât mai mulţi locuitori din mediul rural", a spus viitorul subprefect USR de Bihor.

Numirea acestuia ar urma să fie făcută, potrivit surselor politice, până în data de 10 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bubuie "neterminarea" la nivelul autorității guvernamentale !?!
Cum să pui subprefect un "contabil" ... fost militar trecut în rezervă ?!? Ca să "lucrezi" într-o prefectură ... ai nevoie de abilități și cunoaștere în zona politică, să fi avut activitate anterioară în aria procedurilor administrative și a emiterii de hotărâri ale consiliilor locale și județene, dar mai ales în zona coordonării instituțiilor publice, de la poliție la inspecții și controale, și de la cum se formează noua "nomenclatură" până la substratul numirilor politice !?! Păi ăsta, fost militar și actual contabil știe doar adresa poștală de la ANAF, cel mult, și nu are nici în clin și nici în mânecă cu funcția asta. Ce naiba are "sula cu prefectura" ?!?
Postat 23 Februarie 2021, 15:58 de CrisDumi
Din lac în puț
Între un milițian și un apevist (care face de râs porecla, renunțând la armata pe viață în favoarea unei pensii din tinerețe) bihorul s-a procopsit cu oricare dintre aceștia ca subprefect... Nu ieșim din mediocritate, nu găsim doi trei oameni pregătiți la timp și crescuți profesional firesc, nu putem avea oameni care să inspire încredere, oameni care să stimuleze competiția în partide, nu avem speranța că promovează oameni de calitate...
Postat 23 Februarie 2021, 13:25 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON