URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2014, 16:54

Conducerea Aeroportului a semnat contractul pentru construcţia noii piste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeroportul orădean va avea pistă nouă. Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea, a semnat miercuri cu reprezentanţii asocierii de firme reprezentate de austriecii de la Porr Construct contractul de lucrări privind construcţia noii piste extinse la 2,1 kilometri.

Asocierea formată din subsidiarele româneşti ale firmelor Porr Construct - Teerag - Asdag cu compania Col-Air Trading din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de pe locul trei, ofertând un preţ de 79,9 milioane lei, cu 21,3 milioane lei mai puţin decât valoarea estimată.

"Din aceşti bani nu doar că se va prelungi pista, dar se va demola pista actuală şi se va construi în totalitate alta nouă, mai lungă cu 300 metri, astfel încât să ajungă la 2.100 metri, cu o lăţime de 45 metri faţă de 30 metri cât are în prezent", a declarat Pasc.

De asemenea, vor mai construite două căi de rulare-degajare, o platformă de îmbarcare-debarcare pe care să poată staţiona şase aeronave, inclusiv de tip C (mari), sisteme de balizaj luminos de categoria II de operare, cu lumini inclusiv pe axul longitudinal, nu doar pe marginea pistei, sisteme de alimentare cu energie electrică de bază şi de rezervă, sisteme de telecomandă pentru sistemele de balizaj, sisteme de iluminat pentru platforma de îmbarcare-debarcare şi chiar şi o uzină electrică nouă, care să asigure consumul de bază şi de rezervă pentru sistemele de balizaj.

Constructorii şi-au asumat lucrări cu aeroportul sub trafic, acesta urmând să fie închis doar 59 de zile în primăvara anului viitor. Conform contractului, termenul de finalizare a lucrărilor este 31 octombrie 2015, după care executantul va suporta penalităţi de întârziere de 50.000 euro pe zi.

În ciuda penalităţilor usturătoare, reprezentanţii asocierii câştigătoare sunt convinşi că vor termina lucrarea fără probleme. "Mulţumim conducerii aeroportului pentru procedura legală şi transparentă prin care a atribuit această lucrare. Vă asigurăm că va fi o lucrare foarte bună, care va fi făcută repede", a declarat administratorul Porr Construct, Klaus Bleckenwegner.

Odată semnat contractul, reprezentanţii asocierii câştigătoare vor face demersuri pentru obţinerea tututor avizelor necesare deschiderii şantierului în condiţii de siguranţă, săpăturile efective urmând să înceapă după ce beneficiarul va da ordinul de începere a lucrărilor.

Pentru că asocierile formate din firmele Max Boegl - Astaldi - UTI Grup şi Azvi - Trameco - Iamsat Muntenia au contestat la CNSC rezultatul licitaţiei, după care au atacat în instanţă deciziile consiliului, ordinul de începere a lucrărilor se va da doar după ce Curtea de Apel Oradea se va pronunţa printr-o sentinţă.

"Curtea de Apel a stabilit data procesului pentru 22 octombrie 2014. Am solicitat instanţei să stabilească un termen de judecată mai scurt şi să judece în regim de urgenţă, indiferent ce va hotărî, ca să nu pierdem banii europeni", a spus directorul Pasc.

Contractul de finanţare pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Oradea a fost semnat pe 7 februarie 2014 de ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Mănescu. Valoarea totală a proiectului este de 129,7 milioane lei, din care 85% (adică 96,001 milioane) sunt nerambursabili, de la UE, iar 13% (12,840 milioane) vor fi asiguraţi de la bugetul de stat, restul de 2% fiind în sarcina Consiliului Judeţean şi a Aeroportului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
fapte nu laude !!!!!!!
sunt in totalitate de acord cu bla bla..... vrem fapte ,suntem satui de povestile pe care le auzim de ani de zile.
Postat 31 Iulie 2014, 16:14 de oana
oioi
sa vedem pista odata....tot vorbim si promitem....nu va iesi nimic
Postat 31 Iulie 2014, 13:17 de bla bla
E MERITUL LUI TIRLE
Cu ce sa se laude? TIrle a salvat aeroportul si a facut proiectul, nu Cornel Popa.
Postat 31 Iulie 2014, 09:49 de EU
.
sa fie intr-un ceas bun
Postat 30 Iulie 2014, 23:48 de David
poza
Unde-i marele laudaros de la CJ cu realizarile personale ? Poate la vreo 'cruce' prin judet !(A se citi BEIUS, DOMOCOS!)
Postat 30 Iulie 2014, 20:18 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON