URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2017, 08:08

Concurs cu abuz: Un bihorean acuză fraude la angajarea şoferilor la Serviciul Judeţean de Ambulanţă

Concurs cu abuz: Un bihorean acuză fraude la angajarea şoferilor la Serviciul Judeţean de Ambulanţă TRANSPARENŢĂ PE SĂRITE. Revoltat că a fost nedreptăţit la proba practică, de conducere a autosanitarei, care spre deosebire de cea teoretică nu este filmată, Adrian Marcon crede că înregistrarea nu se face tocmai pentru a permite abuzurile examinatorilor: "Până şi pe maşinile şcolilor auto s-au pus echipamente de înregistrat, numai pe ambulanţe nu se vrea, ca să fie angajaţi numai cei care trebuie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şofer profesionist cu o vechime de 25 de ani fără accidente, Adrian Marcon s-a gândit, la peste 45 de ani, să devină şofer de ambulanţă, cu program de lucru convenabil, în ture şi cu zile libere, plus venituri ce pornesc de la peste 2.000 lei şi ajung chiar şi la 5.000 lei.

Recent, când a aflat că SAJ Bihor a scos la concurs un post de şofer pe autosanitară, s-a înscris cu optimism, dar a sfârşit în frustrare. Comisia de examinare l-a "scos în decor" nemeritat şi primitiv, imputându-i greşeli pe care spune că nu le-a făcut, pentru a-şi avantaja favoriţii. "Ambulanţa a devenit o castă închisă, ca Poliţia şi magistratura", e convins bărbatul.

Cu lecţiile făcute

Posesor al unei mici afaceri în Aleşd, Adrian Marcon recunoaşte că a avut, de fapt, două tentative de a deveni şofer de ambulanţă, prima în urmă cu patru ani, dar atunci dosarul i-a fost respins pentru că nu absolvise un curs de ambulanţier.

Între timp l-a făcut, la Cluj, iar în primăvara aceasta, când un prieten i-a spus că SAJ are un post vacant, şi-a încercat şansa. Îndeplinea toate condiţiile: minimum 3 ani vechime ca şofer profesionist, cu carnet inclusiv pentru camioane, certificat de ambulanţier, apt să ajute echipajul medical în acordarea primului ajutor, cu cazier penal curat şamd.

Pe 15 mai, dintre cei 16 candidaţi, Marcon a obţinut 80 de puncte din 100 posibile, clasându-se pe primul loc la proba teoretică, în care au fost testate cunoştinţele din legislaţia rutieră şi din cea privind asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească.

"Mi-au contestat permisul"

După trei zile, pe 18 mai, a susţinut şi proba practică, de conducere. "În ambulanţa pe care am condus-o au urcat preşedintele comisiei de concurs, Adrian Stângă, director tehnic la SAJ Bihor, şeful parcului auto, un şofer şi un reprezentant de sindicat. Stângă mi-a indicat traseul: strada Sucevei - Piaţa Independenţei – strada Clujului – Grădinarilor – Stefan Zweig – Horea – Sucevei", povesteşte bărbatul.

A doua zi, când s-a dus să vadă rezultatul, a rămas şocat: fusese notat cu doar 49 de puncte din 100, clasându-se abia pe locul 11. "Practic, mi-au contestat permisul, e ca şi când nu l-aş merita pentru că n-aş şti să conduc", spune bărbatul, care a anunţat că face contestaţie. "Când a auzit, managerul Gheorghe Pintea mi-a zis că o fac degeaba, pentru că am mers pe interzis, ceea ce nu-i adevărat şi, de altfel, nici nu apare pe fişele de evaluare ale membrilor comisiei".

Punct cu punct

Acestea arată, în schimb, o penalizare cu 15 puncte pentru că "nu a verificat cabina medicală" a maşinii, ceea ce Marcon recunoaşte, dar asta pentru că un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al celui al Internelor reglementează că operaţiunea poate fi făcută doar de persoane calificate, pentru fiecare echipament în parte.

Bărbatul a mai fost sancţionat cu 10 puncte fiindcă "nu a redus viteza pe drum accidentat", dar, spune el, noţiunea de drum accidentat nu e definită nicăieri, cu încă 15 puncte pentru că a depăşit viteza de 30 km/h pe strada Clujului, cu 5 puncte pentru că la întoarcerea spre staţia SAJ nu ar fi respectat traseul, luând-o la un moment dat pe strada Muntele Găina, şi în fine, cu încă 15 puncte pentru că "nu a respectat regulile indicatoarelor", deoarece a încetinit într-o intersecţie unde avea prioritate. "O altă maşină mi-a luat-o înainte, am condus preventiv", spune bărbatul.

Pe interes

De fapt, crede Marcon, fără s-o poată dovedi, motivul pentru care examinatorii i-au căutat nod în papură ar fi că pur şi simplu "aveau" pe altcineva. "Nu pot dovedi, dar se spune că se dau şi 5.000 de euro pentru o angajare".

Orice suspiciune, e convins, ar putea fi totuşi înlăturată foarte simplu dacă din comisiile de concurs ar face parte, ca mai demult, reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere şi SMURD, şi – mai ales – dacă tot concursul ar fi înregistrat video şi audio. "Nu înţeleg de ce proba teoretică se filmează, iar cea practică nu, în condiţiile în care deja se înregistrează şi examenele pentru obţinerea permisului".

Chestie de bani

Gheorghe Pintea, managerul Serviciului Județean de Ambulanță BihorDe cealaltă parte, managerul SAJ Bihor, Gheorghe Pintea (foto), susţine că are încredere totală în membrii comisiei de concurs şi nu crede nici că ar fi normal ca din ea să facă parte reprezentanţii altor instituţii, nici că subalternii săi ar fi atât de nesăbuiţi încât să "pună botul" la şpăgi. "Nu cred că în vremurile astea se mai joacă cineva cu aşa ceva, iar domnul respectiv ar trebui să aducă dovezi. Dar eu cred că este doar un reclamagiu", zice şeful SAJ.

Cât despre motivul pentru care nu se înregistrează tocmai proba practică a concursului, unde subiectivismul examinatorilor este cel mai mare, Pintea afirmă că singurul motiv e lipsa banilor necesari pentru achiziţionarea şi montarea unor echipamente pe autosanitare: "Când o să avem fonduri, o să le punem". Ca şi când ar fi nevoie de cine ştie ce sume, nu de câteva sute de lei, măcar pe o singură maşină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
he, he, he...
Indiferent pt. ce post ai concura, nu te poti angaja ca si bugetar daca postul respectiv nu-ti este ,,dedicat", nici daca ai avea Nobelul in cv! P.S. @tsd Multa sanatate venerabilului tau tata!
Postat 09 August 2017, 05:57 de pinonel
:-)
...e plin de joburi la stat...absolventii de Sorbonica insa fie nu au "curaj" sa concureze pt ca "oricum e pe pile" fie nu vor sa plece in alte localitati...din comoditate.
Postat 08 August 2017, 15:29 de Cleopard
ca peste tot
acuma te-ai trezit? ca peste tot mai ales la institutiile bugetare apoi unde ai dat tu concurs etc doar cu relatii/bani/nepotism intri tata nu conteaza ca e concursul pe ingrijitor sau director, asa ca din start daca esti competent te fac fier forjat si ajungi ori sa parasesti orasul asta corupt ori ramai pe industrie ca pana si acolo tot pe relatii intri daca bineinteles il cunosti pe ala cu 3 clase cu experienta in campul munci ca si fier forjat ajuns sef de linie pe o banda de electronice sau de pilituri! traim in oradica si asta ne ocupa tot timpul! NONVALORILE conduc si valorile parasesc tara!
Postat 08 August 2017, 12:50 de User anonimizat
Spaga
D.G.A. traieste, asa ca sesizati structurile specializate ale statului roman!
Postat 08 August 2017, 10:15 de Maricel
!!!!
Vineri, 4 august 2017 eu am avut o nouă experiență foarte bună cu Serviciul de ambulanță ! Pe fondul caniculei ( chiar dacă a / am luat toate măsurile asiguratorii ) am fost nevoit să apelez la acest Serviciu pentru tatăl meu ! Pe lângâ că au venit extrem de rapid ( deși până la urmă nici nu se punea problema unei rapidități extreme ), toți au avut un comportament exemplar ! Din câte am înțeles medicul se numește CĂLIN ( numele de familie nu îl știu dar aș vrea să îl aflu ), cred că a mai fost o rezidentă ( o fată tânără cu păr lung ), un asistent și șoferul ! Foarte de treabă, la obiect și au făcut ce puteau să facă ! Cu alte cuvinte am fost foarte mulțumit și nu pot comenta absolut nimic negativ ! Tot ce am descris este verificabil !
Postat 08 August 2017, 09:59 de TDS
N-au bani ?
N-au bani pentru un amarat de DVR auto de 200 lei ? Ce gogosi ne toarna dl. manager ....
Postat 08 August 2017, 09:46 de Bobo Max
spaga
se dadea spaga si cand salariile erau mici, dar acum ca s-au marit salariile si concurenta este mai mare, cu siguranta se primeste spaga!!!
Postat 08 August 2017, 09:21 de embedded
radio sant..
Gura lumii spune ca inclusiv pentru posturi de asistenti medicali, la stat, spagile pornesc de pe la 3000...
Postat 08 August 2017, 08:51 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON