URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2016, 14:35

Concurs caritabil: Zece echipaje se vor întrece în prepararea porcilor în Parcul Primăriei Oşorhei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tradiţia de sacrificare a porcului în ziua de Ignat este o practică din vremuri foarte vechi, care dăinuie în datinile românilor. De „Ignat”, mulţi români, mai ales din mediul rural, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun și pentru celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.

În acest context, zece echipaje, formate din măcelari pricepuţi, îşi vor dovedi măestria în prepararea delicioaselor bucate specifice Crăciului, într-un concurs caritabil ce va fi găzduit sâmbătă, 17 decembrie, de Parcul Primăriei Oşorhei.

Cele cinci sate ale comunei - Oşorhei, Alparea, Fughiu, Cheriu şi Felcheriu - vor fi reprezentate, fiecare, în competiţie. Echipajele vor trebui să prepare trei produse care vor intra în concurs, pentru jurizare: cârnaţi, toroş şi caltaboş, dar „regulamentul” nu le interzice şi pregătirea  altor bunătăți din carne de porc.

Vizitatorii îşi vor putea procura tichete pentru a servi bunătăţile preparate de măcelarii pricepuţi, iar echipa cu cele mai multe tichete strânse va câştiga trofeul „popularităţii”. 

Concursul măcelarilor și al preparatorilor de bucate delicioase va începe la ora 8 dimineața, sâmbătă, dar sărbătoarea va dura toată ziua, fiind întregită de spectacolul artistic susţinut de nume sonore ale folclorului autohton dar şi de cântăreţi de muzică uşoară ce vor interpreta superbele colinde.   

Organizatorii - Consiliul Local Oşorhei, Primăria Oşorhei, în parteneriat cu Fundaţia Pro Progresio Oşorhei - au anunţat că banii strânşi în urma acestui concurs şi o parte din preparate vor fi donate către familiile sărace ale comunei.

Juriul va premia cele mai gustoase preparate cu diplome și premii în obiecte specifice acestei activități în cadrul unei festivităţi ce va avea loc, sâmbătă seara, la Căminul Cultural Oşorhei.   


Programul artistic:

11:00 Cristina Kudor
11:20 George Gligor
11:30 Ştefania Cristea
12:00 Fanfara Bisericii Baptiste Alparea
12:30 Larisa Oneţ
13:00 Ansamblul Bihorul (partea I)
13:40 Zbicii şi Corina Szatmari
14:20 Ansamblul Bihorul (partea II)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON