URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2014, 14:43

Concert umanitar: Artiştii populari ai Bihorului vor să o ajute pe Luminiţa, care a paralizat la doar 14 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ea este Luminiţa Cionca şi are 14 ani, iar până anul trecut a fost o adolescentă fericită, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă şi avea un singur vis: să picteze. Vara trecută, însă, a cules un virus care, nedepistat la timp, a făcut ravagii în organismul ei. Iar visul Luminiţei s-a spulberat.

"I-a fost rău, a avut greţuri, ameţeli, dar medicii au zis că are probleme cu colecistul. Apoi s-a plâns că nu mai vede bine, că vede dublu. Am vrut să o ducem la oftalmolog. Nu am apucat. A căzut pur şi simplu, iar în 3 ore era în comă", a povestit BIHOREANULUI mătuşa fetiţei, Liana.

Diagnosticul de encefalită a fost pus de medicii neurochirurgi din Cluj, unde fetiţa a fost trimisă de urgenţă însă, pentru că nu era clar ce a provocat boala, investigaţiile au fost continuate. Abia după cinci săptămâni s-a aflat că vinovatul pentru boala Luminiţei era un virus banal - virusul herpes - care, însă, nu a fost depistat din timp.

În final, infecţia din organismul Luminiţei s-a retras, dar în urma bolii au rămas sechele, unele extrem de grave: pareză craniană de gradul Vl în partea stângă, pareză craniană de gradul III în partea dreaptă, epilepsie.

Din adolescenta fericită de altădată, acum a rămas doar o umbră. Luminiţa nu poate să-şi folosească mâinile, picioarele, are diplopie şi, în perioadele proaste are chiar şi câte 40 de convulsii pe zi. "Dar e o luptătoare. Acum a reuşit să se ridice în fund. Pentru noi e o victorie", spune Liana.

O şansă i s-a oferit la o clinică din Istambul unde, în perioada următoare, va şi pleca pentru investigaţii şi tratament.

Ca să o ajute,  Leontin Ciucur, Cornel Borza, Voichiţa Mihoc, Luminiţa Tomuţa, Radu Moş şi Ansamblul folcloric "Vergelu" vor susţine un spectacol umanitar pe 7 noiembrie, de la ora 18.

Evenimentul va avea loc la Filarmonica Oradea, iar preţul unui bilet este de 20 lei. Toţi banii strânşi vor fi donaţi Luminiţei.

Cei care vor să o ajute pe copilă o pot face donând orice sumă de bani . Informaţii suplimentare se pot obţine la numerele de telefon: 0747829137 sau 0737580349.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
MEDICII nu fac nimic decat iau SALARUL , atat .
si cand te uiti la copiii rromi cu picioarele desculte cu fazata plina de praf nu ti vine sa crezi cat de sanatosi sunt ! MEDICII nu fac nimic decat iau SALARUL , atat .
Postat 01 Noiembrie 2014, 15:10 de birocratie
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON