URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2020, 18:35

Concert de colinde la Filarmonica de Stat, numai online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea difuzează vineri un concert de colinde dirijat de Lászlóffy Zsolt și susținut de Corul Filarmonicii, avându-i în prim plan pe soprana Ancuța Pop și pe tenorul Nicolae Bejan. Colindele tradiționale din repertoriul românesc, precum și din cel internațional vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook, dar și pe canalul de YouTube al instituției.

Programul cuprinde lucrări de T. Brediceanu: Gazde mari, nu mai dormiți!, D. G. Kiriac: Nouă azi ne-a răsărit, T. Popovici: Astăzi s-a născut Hristos, A. Pann: Trei crai de la răsărit, Gh. Șoima: Doamne, ale Tale cuvinte, Kodály Z.: Angyalok és pásztorok, J. S. Bach: Brich an, o schönes Morgenlicht, N. Lungu: La Vitleem, colo-n jos…, D. G. Kiriac: Plecarea magilor, O. Iloc: Axion la Naşterea Domnului, T. Jarda: Şi se-ntâlni cu-n d-ajunu, V. Mărîi: Bună seara gospodari, H. P. Türk: Colindă, T. Jarda: La casa di peste drum, T. Jarda: Mă luai, luai, C. Bence–Muk: Sus în vârful ceriului, Garai Zs.: Suita de colinde, Gh. Cucu: Sus, boieri!, N. Lungu: Mărire-ntru cele-nalte, R. Zamfirescu: Moș Crăciun, T. Brediceanu: Iată, vin colindători!, I. Prelipcean: Cu uratul, Anonim: Adeste fideles, M. Leontovich: Ring, Christmas Bells, G. F. Händel: Joy to the World, F. Gruber: Stille Nacht, Kósa Gy.: Karácsonyi énekek, Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Dicsőség, A. Stoia: Sus, sus, sus pe vârf de munte, T. Popovici: Praznic luminous, Gh. Cucu: Domnuleţ şi Domn din cer, I. D. Chirescu: Linu-i lin, A. Pop: Viñe hulpè d’i la munt`e.

Dirijorul corului, Lászlóffy Zsolt, s-a născut la Cluj, unde a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Europa, a condus spectacole de balet, şi-a asumat o mare parte din pregătirea artistică a premierei operei Le chapeau beu de Lajtha László şi realizarea serialului operistic de televiziune în 13 episoade: Poveşti clujene de operă și a realizat înregistrarea operei Conjugarea infinită de Demény Attila.

Corul Filarmonicii a pornit în anul 1997 de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix, căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, lista repertorială a ansamblului deținând rapid peste 200 de titluri și acoperind toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat.

Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, începând cu anul 2006, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. În ultimii ani, Corul Filarmonicii a participat la mai multe turnee internaționale, printre care Ennio Morricone – 2015, 2017 sau James Newton Howard – 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON