URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2020, 17:59

Compania Moderna anunţă că vaccinul anti-Covid pe care-l dezvoltă arată o eficienţă de aproape 95%

Compania Moderna anunţă că vaccinul anti-Covid pe care-l dezvoltă arată o eficienţă de aproape 95% (Sursa foto: Theverge.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii companiei americane din domeniul biotehnologiei Moderna au anunţat, luni, că vaccinul anti-Covid dezvoltat de cercetătorii lor are o eficacitate de aproape 95%. Aceştia au mai precizat că vor face demersurile pentru a obţine aprobarea utilizării vaccinului în săptămânile următoare.

Voluntarii nu s-au îmbolnăvit

Potrivit G4media.ro, datele despre vaccin, transmise printr-un comunicat presei americane, sunt încă preliminare.

Testele au fost efectuate pe un eşantion de 30.000 de persoane din SUA, jumătate dintre participanţi primind două doze de vaccin, la distanţă de 4 săptămâni. Restul persoanelor care au participat primind de fapt un "fals vaccin", placebo.

În urma testării, compania transmite că vaccinul oferă o protecţie de 94,5%. Datele mai arată că în rândul persoanelor din eşantion au existat 11 cazuri grave de Covid, toţi aceştia fiind însă din rândul persoanelor care au primit vaccinul fals.

"În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară... Este o zi măreaţă", a declarat directorul medical Tal Zaks, potrivit publicaţiei The New York Times.

Acesta a mai adăugat şi din rândul voluntarilor nu au făcut parte copii, însă în luna următoare vaccinul urmează a fi testat de adolescenţi, şi abia apoi de cei mai mici.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin - şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaşă în jurul punctului injecţiei.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei - adică de peste 94% - în cadrul populaţiei generale, vaccinul Moderna ar fi unul dintre cele mai eficiente din prezent, comparabil cu cel de rujeolă (eficienţă 97%), potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

Două vaccinuri

Recent, o altă companie americană, Pfizer, a anunţat că a dezvoltat un vaccin cu o eficacitate de 90%. 

Avantajul vaccinului Moderna este că nu trebuie ţinut la temperaturi extrem de scăzute precum cel produs de Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius. Moderna spune că vaccinul său este stabil la temperaturi de 2 până la 8 grade Celsius şi poate fi depozitat într-un frigider clasic timp de 30 de zile. La o temperatură de minus 20 de grade, vaccinul rezistă până la 6 luni, scrie Hotnews.ro. 

Asta în timp ce vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -75 de grade şi poate fi ţinut în frigider doar 5 zile.

Încă nu se ştie cât de mult durează imunitatea în faţa virusului, după administrarea vaccinului, participanţii la testare urmând să fie monitorizaţi în continuare pentru a afla un răspuns. În plus, nu se ştie dacă vaccinul stopează contractarea unei forme severe de boală de pacienţi sau dacă opreşte şi răspândirea virusului de către aceştia, mai notează site-ul Hotnews.ro. 

Compania ar putea începe producţia în a doua parte a lunii decembrie, după ce primeşte avizul din partea agenţiei FDA, potrivit epidemiologului-şef din SUA, Anthony Fauci.

Comisia Europeană a încheiat luna trecută cu Moderna un contract pentru livrarea în statele membre UE a sute de milioane de doze odată ce vaccinul e avizat şi poate intra în producţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON