Pfizer și partenerul său german BioNTech sunt primele companii farma care prezintă date de succes după testarea pe scară largă a unui vaccin anticoronavirus. Pfizer a transmis luni că vaccinul său experimental are o eficiență de peste 90% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor preliminare a unui studiu pe scară largă, anunțul fiind o victorie majoră în lupta contra pandemiei.
Companiile spun că nu au descoperit până acum îngrijorări serioase de siguranță. ”Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”, a declarat Albert Bourla, director executiv și președinte al consiliului de administrație al Pfizer, citat de Hotnews.
”Am ajuns la această fază decisivă a programului nostru de dezvoltare a unui vaccin la un moment în care lumea are nevoie cel mai mult de el, când ratele de infectare ating noi recorduri, capacitatea spitalelor este aproape depășită, iar economiile se zbat să supraviețuiască”, a adăugat acesta.
Rata de eficacitate anunțată este mult peste cea de 50% solicitată de agenția pentru medicamente a SUA pentru un vaccin anticoronavirus.
Pfizer și BioNTech, ce colaborau deja pentru dezvoltarea de vaccinuri anti-gripale pe baza mRNA, se așteaptă să producă anul acesta 50 de milioane de doze din vaccinul anti-covid (cu care să protejeze 25 de milioane de oameni) și până la 1,3 miliarde de doze anul viitor, transmite Reuters.
Vaccinul, intitulat BNT162b2, se bazează pe tehnologia mesajului RNA, care se bazează pe gene artificiale ce pot fi generate și fabricate în câteva săptămâni și produse pe scară largă mai rapid decât vaccinurile convenționale.
Pfizer și BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze începând din acest an. Pfizer a spus că estimează că va produce până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.
Uniunea Europeană a anunțat luni seară, la rândul său, că este foarte aproape de a încheia în perioada imediat următoare contractul cu Pfizer / BioNTech pentru achiziționarea a până la 300 de milioane de doze. „Contractul cu Comisia va fi semnat în curând”, a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, salutând anunțul „încurajator” al celor două laboratoare, care consideră că vaccinul lor în dezvoltare este „90% eficient” împotriva Covid-19.
Testele clinice de faza a treia pentru vaccinul anticoronavirus dezvoltat de coaliția americano-germană Pfizer – BioNTech au implicat peste 43.000 de persoane pentru a vedea dacă acesta funcționează, a scris Guardian. Voluntarii au primit fie vaccinul contra Covid-19 (administrat în două doze, la distanță de circa trei săptămâni) și o alternativă placebo, precum vaccinul anti-meningococic, fără ca ei (sau doctorii lor) să știe ce li s-a inoculat.
Până acum, 94 de persoane din cadrul testelor de faza a treia s-au infectat cu noul coronavirus, de trei ori decât limita planificată inițial de companie, dar, ținând cont că analiza arată că 90% dintre ei nu primiseră vaccinul, înseamnă că cel mult 8 dintre cei infectați cu Sars-Cov-2 fuseseră inoculați cu vaccinul real.
Pentru a confirma rata de eficacitate, Pfizer a spus că va continua testele clinice până vor fi 164 de cazuri de Covid-19 printre participanți, atât vaccinați cât și ne-vaccinați. Ținând cont se ritmul de creștere a infecțiilor din SUA, cifra ar putea fi atinsă până la începutul lunii decembrie, potrivit companiei americane.
Ministerul sănătății din Rusia a afirmat luni că vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia are de asemenea o eficacitate de peste 90%, citând datele colectate în urma vaccinării populației în detrimentul unui studiu clinic, transmite Reuters. Rusia a demarat un program de vaccinare cu Sputnik V în pofida faptului că fazele avansate ale testării clinice nu au fost finalizate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.