Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, împreună cu Liga Scriitorilor Români, filiala Mureş, a organizat, marţi, lansarea a două volume, respectiv inaugurarea unei expoziţii privind istoria românilor.
Volumul "Demers pentru adevăr II. Comoara din Deal. Din culisele serviciilor secrete româneşti. Sighişoara 1969" aparţine col. rtg. Gheorghe Bănescu-Musceleanu (ofiţer al serviciilor secrete române în perioada 1964-1991) şi relatează o acţiune desfăşurată de Securitate în scopul prevenirii sustragerii unor documente istorice din Sighişoara, prin serviciile secrete vest-germane. Acelaşi autor semnează albumul "100 de ani de la Marea Unire – 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018", ce cuprinde documente şi reproduceri.
"Este un eveniment dedicat Centenarului, dintr-o suită de evenimente", a arătat, la începutul evenimentului, Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului. Prezentarea cărţilor a fost făcută de istoricul Mihai Drecin. "În 2011, primul volum al lucrării prezenta acţiuni privind salvarea patrimoniului, pe care diverse persoane doreau să-l sustragă. (…) În acest al doilea volum sunt detaliate aspecte privind acţiunea Comoara din Deal din 1969. Atunci erau răspândite, de către biserica evanghelică din Sighişoara, cărţi de istorie a Tansilvaniei în care nu se pomenea de români".
Luând cuvântul, col. rtg. Gheorghe Bănescu a arătat că "una din acţiunile mele de contrainformaţii a fost păstrarea unor documente din Sighişoara, plănuite să fie scoase din ţară de serviciile secrete vest-germane. (…) Aflând despre acţiune, s-au luat măsuri tehnice şi de filaj. Şase luni a fost împânzită zona. (…) Ştiam doar că urmează să vină în ţară doi turişti germani pentru a lua legătura cu preotul". Documentele vizate se referă în special la perioada lui Mihai Viteazul şi la legăturile cu saşii şi secuii din Transilvania. Acestea, împreună cu alte obiecte, urmau să fie duse în Germania, însă motivele sunt neclare.
Tot în cadrul evenimentului din Cetate a fost vernisată expoziţia "Transilvania, leagăn şi scut al Daciei străbune – România", ce cuprinde documente şi desene cu citate din texte istorice. Expoziţia va putea fi văzută până vineri, la etajul întâi al Palatului Princiar din Cetate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.