URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2018, 11:00

"Comoara din Deal". O carte despre contraspionaj a fost lansată în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, împreună cu Liga Scriitorilor Români, filiala Mureş, a organizat, marţi, lansarea a două volume, respectiv inaugurarea unei expoziţii privind istoria românilor.

Volumul "Demers pentru adevăr II. Comoara din Deal. Din culisele serviciilor secrete româneşti. Sighişoara 1969" aparţine col. rtg. Gheorghe Bănescu-Musceleanu (ofiţer al serviciilor secrete române în perioada 1964-1991) şi relatează o acţiune desfăşurată de Securitate în scopul prevenirii sustragerii unor documente istorice din Sighişoara, prin serviciile secrete vest-germane. Acelaşi autor semnează albumul "100 de ani de la Marea Unire – 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018", ce cuprinde documente şi reproduceri.

"Este un eveniment dedicat Centenarului, dintr-o suită de evenimente", a arătat, la începutul evenimentului, Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului. Prezentarea cărţilor a fost făcută de istoricul Mihai Drecin. "În 2011, primul volum al lucrării prezenta acţiuni privind salvarea patrimoniului, pe care diverse persoane doreau să-l sustragă. (…) În acest al doilea volum sunt detaliate aspecte privind acţiunea Comoara din Deal din 1969. Atunci erau răspândite, de către biserica evanghelică din Sighişoara, cărţi de istorie a Tansilvaniei în care nu se pomenea de români".

Luând cuvântul, col. rtg. Gheorghe Bănescu a arătat că "una din acţiunile mele de contrainformaţii a fost păstrarea unor documente din Sighişoara, plănuite să fie scoase din ţară de serviciile secrete vest-germane. (…) Aflând despre acţiune, s-au luat măsuri tehnice şi de filaj. Şase luni a fost împânzită zona. (…) Ştiam doar că urmează să vină în ţară doi turişti germani pentru a lua legătura cu preotul". Documentele vizate se referă în special la perioada lui Mihai Viteazul şi la legăturile cu saşii şi secuii din Transilvania. Acestea, împreună cu alte obiecte, urmau să fie duse în Germania, însă motivele sunt neclare.

Tot în cadrul evenimentului din Cetate a fost vernisată expoziţia "Transilvania, leagăn şi scut al Daciei străbune – România", ce cuprinde documente şi desene cu citate din texte istorice. Expoziţia va putea fi văzută până vineri, la etajul întâi al Palatului Princiar din Cetate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bietul securist ... a muncit degeaba atăta vreme ?!?
Nu de alta dar, după 1991 când s-a pensionat se pare omul, un grup de "spioni" ai Germaniei, cetățeni români, au intrat legal în posesia acelei arhive !?! FDGR și al său fost președinte, ajuns "primul penal al țării" ... ar putea confirma dacă ar fi un pic "strâns cu ușa" !?!
Postat 05 Septembrie 2018, 14:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON