URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2020, 12:37

Comercianţii din Piaţa 100 au protestat împotriva închiderii ei, în vreme ce alte pieţe din Oradea funcţionează (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii din Piaţa 100 au protestat sâmbătă dimineaţă pe platoul de la intrare împotriva închiderii ei. Cei circa 50 de vânzători au reclamat dubla măsură a conducerii pieţelor orădene, care a permis funcţionarea bazarurilor din pieţele închise, cum ar fi cea din Rogerius, dar ţin închisă o piaţă deschisă, în aer liber, cum este cea de vechituri.

„Nu e corect!”

"Nu e corect! În piaţa Rogerius au dat drumul la bazar, în piaţa Cetate la fel, şi alea nu sunt pieţe deschise cum e asta. În judeţ, pieţele din Aleşd, Bratca, Ştei şi Valea lui Mihai funcţionează în continuare, dar pe noi ne ţin închişi!", a reclamat o femeie.

Vânzătorii sunt cu atât mai supăraţi cu cât singurele zile în care îşi pot vinde marfa sunt cele de weekend. "Noi nu ieşim zilnic, cum sunt cei din alte pieţe. Venim doar sâmbăta şi duminica. Dacă nu vindem marfa în zilele astea, rămânem cu ea pe cap", a spus un comerciant.

Vânzătorii s-au declarat nemulțumiți şi că reprezentanții Administrației Domeniului Public nu au venit la fața locului, ca să discute cu ei. Șeful Pieței 100, Adrian Băican, a fost la prima oră în piață, dar a plecat fără să le promită nimic. „Cu cei din Rogerius au vorbit șefii ADP, că au fost uniți și s-au adunat mai mulți. Pe noi nu ne bagă în seamă”, a spus o femeie.

Pe de altă parte, măsura închiderii Pieţei 100 i-a luat prin surprindere inclusiv pe cumpărători. "Nu mă aşteptam să fie închis. Asta e piaţă în aer liber", a spus un bătrân venit cu bicicleta la cumpărături, spre satisfacţia comercianţilor revoltaţi.

"Rămâne închisă!"

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP, Liviu Andrica, a spus că activitatea Pieţei 100 a fost suspendată până la noi reglementări. "Piaţa 100 cade sub incidenţa Hotărârii de Guvern 52 care prevede că târgurile şi talciocurile vor rămâne închise până la noi ordine. Nici nouă, care avem acelaşi interes cu comercianţii, nu ne convine, dar nu avem ce face", a declarat Andrica.

Având în vedere că pieţe similare din reşedinţele judeţelor învecinate, cum ar fi Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara, sunt închise începând din această săptămână, cea din Oradea nu va face excepţie. Reprezentanţii administraţiei pieţelor se tem că deschiderea Pieţei 100 ar atrage vânzători şi cumpărători din judeţele limitrofe, aglomerând spaţiul şi transformându-l într-un focar de transmitere a virusului COVID-19.

În Piaţa 100 îşi desfăşoară activitatea circa 600 de comercianţi de vechituri şi haine noi, şi încă atâția vânzători de autovehicule.

Protestatarii, care au început să disperseze în jurul orei 11, au spus că vor reveni duminică pe platoul din faţa pieţei, pentru a cere redeschiderea ei. Unii comercianţi au spus chiar că, în cazul în care vor găsi piaţa închisă, îşi vor desface marfa direct pe platou.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON