URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2020, 12:37

Comercianţii din Piaţa 100 au protestat împotriva închiderii ei, în vreme ce alte pieţe din Oradea funcţionează (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii din Piaţa 100 au protestat sâmbătă dimineaţă pe platoul de la intrare împotriva închiderii ei. Cei circa 50 de vânzători au reclamat dubla măsură a conducerii pieţelor orădene, care a permis funcţionarea bazarurilor din pieţele închise, cum ar fi cea din Rogerius, dar ţin închisă o piaţă deschisă, în aer liber, cum este cea de vechituri.

„Nu e corect!”

"Nu e corect! În piaţa Rogerius au dat drumul la bazar, în piaţa Cetate la fel, şi alea nu sunt pieţe deschise cum e asta. În judeţ, pieţele din Aleşd, Bratca, Ştei şi Valea lui Mihai funcţionează în continuare, dar pe noi ne ţin închişi!", a reclamat o femeie.

Vânzătorii sunt cu atât mai supăraţi cu cât singurele zile în care îşi pot vinde marfa sunt cele de weekend. "Noi nu ieşim zilnic, cum sunt cei din alte pieţe. Venim doar sâmbăta şi duminica. Dacă nu vindem marfa în zilele astea, rămânem cu ea pe cap", a spus un comerciant.

Vânzătorii s-au declarat nemulțumiți şi că reprezentanții Administrației Domeniului Public nu au venit la fața locului, ca să discute cu ei. Șeful Pieței 100, Adrian Băican, a fost la prima oră în piață, dar a plecat fără să le promită nimic. „Cu cei din Rogerius au vorbit șefii ADP, că au fost uniți și s-au adunat mai mulți. Pe noi nu ne bagă în seamă”, a spus o femeie.

Pe de altă parte, măsura închiderii Pieţei 100 i-a luat prin surprindere inclusiv pe cumpărători. "Nu mă aşteptam să fie închis. Asta e piaţă în aer liber", a spus un bătrân venit cu bicicleta la cumpărături, spre satisfacţia comercianţilor revoltaţi.

"Rămâne închisă!"

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP, Liviu Andrica, a spus că activitatea Pieţei 100 a fost suspendată până la noi reglementări. "Piaţa 100 cade sub incidenţa Hotărârii de Guvern 52 care prevede că târgurile şi talciocurile vor rămâne închise până la noi ordine. Nici nouă, care avem acelaşi interes cu comercianţii, nu ne convine, dar nu avem ce face", a declarat Andrica.

Având în vedere că pieţe similare din reşedinţele judeţelor învecinate, cum ar fi Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara, sunt închise începând din această săptămână, cea din Oradea nu va face excepţie. Reprezentanţii administraţiei pieţelor se tem că deschiderea Pieţei 100 ar atrage vânzători şi cumpărători din judeţele limitrofe, aglomerând spaţiul şi transformându-l într-un focar de transmitere a virusului COVID-19.

În Piaţa 100 îşi desfăşoară activitatea circa 600 de comercianţi de vechituri şi haine noi, şi încă atâția vânzători de autovehicule.

Protestatarii, care au început să disperseze în jurul orei 11, au spus că vor reveni duminică pe platoul din faţa pieţei, pentru a cere redeschiderea ei. Unii comercianţi au spus chiar că, în cazul în care vor găsi piaţa închisă, îşi vor desface marfa direct pe platou.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON