URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2020, 20:50

Comercianţii din bazarul pieţei Rogerius cer să se deschidă toate uşile pentru accesul clienţilor. Ce spune directorul ADP

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii din bazarul pieţei Rogerius cer conducerii Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea să deschidă toate uşile pentru a permite accesul nerestricţionat al clienţilor. În contextul pandemiei, în Piaţa Rogerius (atât zona de legume-fructe, cât şi zona de bazar) sunt deschise doar două intrări şi două ieşiri.

Deschideţi uşile...

Clienţii se plâng de prăbuşirea vânzărilor pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. "Oamenii vin, scutură de uşă şi pleacă. Nu ştiu dacă am cinci clienţi pe zi pentru că nu mai vine nimeni roată, pe la intrarea principală, ca să îşi facă cumpărături", a reclamat o comerciantă.

Micii întreprinzători sunt cu atât mai revoltaţi cu cât ar trebui să fie cea mai bună perioadă a anului pentru vânzări.

"Din 5 până în 15 decembrie e perioada de plată a pensiilor şi salariilor. Atunci ar trebui să vinzi cel mai bine pentru că fac oamenii cumpărături de sărbători. Anul acesta, nici vorbă de aşa ceva. Dacă şi puţinii clienţi care mai sunt îi închide ADP afară nu ştiu ce ne vom face", spune o vânzătoare.

... sau reduceţi chiria!

Micii comercianţi susţin că pe fondul reducerii vânzărilor au fost nevoiţi să îşi trimită angajaţii în concediu fără salariu ca să adune măcar cât să îşi plătească chiria.

"Chiria unui spaţiu începe, în funcţie de mărimea lui, de la 2.600 lei pe lună, dar poate fi şi de 5.800 lei pe lună. Dacă tot plătim chirii de spaţii comerciale, atunci să ne deschidă uşile ca la spaţiile comerciale, iar dacă ne tratează ca pe cei din piaţă, atunci să ne reducă chiriile la nivel de piaţă", a cerut o comerciantă.

"Piaţa de maşini are cel mai mic risc"

Vânzătorii de maşini din Piaţa 100 - închisă în această perioadă - sunt şi ei nemulţumiţi. "Ne ţin închişi de o lună de zile, deşi e clar că piaţa de maşini are cel mai mic risc de contaminare: ai loc să te învârţi, lumea nu se înghesuie, nu-i ca-n piaţa de vechituri", a spus un vânzător.

Comercianţii de maşini cer conducerii ADP Oradea să separe zona auto de restul pieţei şi să o redeschidă. "Oamenii ar putea veni în cursul săptămânii să vadă maşina, ar lua numărul proprietarului, l-ar suna, ar negocia, ar bate palma şi n-ar fi nicio aglomeraţie", a explicat comerciantul.

Una caldă, una rece...

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP, Liviu Andrica, spune că societatea nu va redeschide toate uşile de acces ale centrului comercial din Rogerius.

"Toate pieţele funcţionează în baza unui program elaborat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19. Printre măsurile luate se numără şi limitarea accesului la două intrări şi două ieşiri, nu pentru că aşa vrem noi, ci pentru că doar aşa putem verifica dacă oamenii care intră poartă mască şi dacă se dezinfectează", a declarat Liviu Andrica.

Directorul ADP spune că, în ciuda pandemiei, nu se pune problema reducerii chiriilor.

"Chiriile nu au mai fost majorate de patru sau cinci ani şi nu am propus majorarea lor nici pentru anul viitor. Nu putem cere reducerea lor, pentru că la rândul nostru trebuie să ne asigurăm că la sfârşitul anului ieşim măcar pe zero, nu să cerem subvenţie de la Primărie", a spus acesta.

În schimb, Andrica nu exclude redeschiderea, fie şi parţială, a Pieţei 100. "Căutăm o soluţie de reluare a activităţii, fără a pune însă în pericol sănătatea oamenilor. Zona auto, unde într-adevăr nu este aşa de aglomerat, ar putea fi separată de piaţa cu vechituri, iar vânzătorii de maşini să îşi poată relua activitatea", a spus directorul ADP.

O decizie în acest sens ar putea fi luată în cursul săptămânii viitoare în funcţie de modul în care va evolua incidenţa îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON