URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2020, 19:38

Colonia de ţigani din Vadu Crişului, pusă oficial în carantină, din cauza gradului mare de infectare cu coronavirus (VIDEO)

Colonia de ţigani din Vadu Crişului, pusă oficial în carantină, din cauza gradului mare de infectare cu coronavirus (VIDEO) foto: alesdonline.ro

Joi seară, la ora 19, colonia de țigani din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină. Decizia a fost luată la propunerea autorităţilor judeţene, după ce rezultatele testării au indicat un grad mare de infectare a populaţiei rome.

„Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.r. – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat) şi de mininstrul de Interne (n.r. – Marcel Vela)”, a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Dumitru Ţiplea, la scurt timp după aplicarea măsurii.

Potrivit prefectului, decizia de plasare în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului a fost propusă de autorităţile judeţene în baza testării comunitare, aplicate în premieră în România, la finele săptămânii trecute.

Grad de infectare de 25%

După un refuz inițial al testării comunitare, sâmbătă, o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat în colonia din Vadu Crişului, de unde au reușit să preleveze probe biologice de la 124 locuitori din totalul celor 476, ulterior acestea fiind analizate în laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea.

„După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, a spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Pe de altă parte, în Spitalul Municipal din Oradea sunt internaţi alţi 4 locuitori ai coloniei din Vadu Crişului, depistaţi anterior Covid pozitiv, adică înaintea începerii testării comunitare.

Testarea comunitară continuă

Potrivit prefectului, instituirea în mod oficial a carantinei pentru întreaga colonie (care de joia trecută era oricum păzită de poliţişti şi jandarmi) a putut fi decisă întrucât, în baza normelor legale, acest lucru este permis atunci când într-o comunitate există o rată de infectare de 3 la mie.

Prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că testarea comunitară va continua, pentru a se preveni răspândirea pandemiei şi a se depista cât mai repede purtătorii de coronavirus şi a le asigura tratament.

”Dacă vor fi persoane simptomatice, vor fi extrase și internate”

Într-o declarație de presă dată publicității joi seară de Prefectura Bihor, prefectul Dumitru Țiplea explică ce efecte va avea carantinarea comunității de romi din Vadu Crișului.

„După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune, iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd”, a spus Țiplea.

Ce presupune carantina unei comunități? „În primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră; se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor; la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal”, a explicat prefectul de Bihor.

Hrană gratis, servicii asigurate

Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi uneia a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Vadu Crişului, potenţialele focare de infecţie din colonia de romi vor fi dezinfectate de către o firmă de profil, autorizată, sub îndrumarea DSP Bihor, iar locuitorii vor beneficia de toate utilităţile și vor primi saci menajeri pentru deşeuri (care vor fi neutralizate tot de către o firmă specializată).

De asemenea, localnicii vor primi hrană, dacă nu au „mijloace de subzistenţă”, ceea ce este cazul majorității. În zona de carantină vor avea acces doar angajaţii DSP, Poliţiei, Jandarmeriei, ISU, ai instituţiilor deconcentrate, serviciilor publice şi instituţiilor judiciare.

Vezi mai jos declarația integrală a prefectului Dumitru Țiplea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@bde ; @roger
+1
Postat 03 Mai 2020, 12:53 de noicanime
unde ne sunt specialistii?
s-au luat bani frumosi din proiecte europene pt specialisti si programe care sa ii integreze pe tigani. din pacate nici primarul nici politia nu pot face mare lucru in acest caz - noi cotizam mai departe tinerea lor in hoteluri, le platim spitalizare si tratamente, teste repetate si cam atat. bine a scris @bde, or sa traiasca cel putin un an din ajutoare sociale, fara sa li se ceara sa lucreze pt ceea ce au primit de pomana, inclusive pt salvarea vietilor lor.
Postat 01 Mai 2020, 11:50 de roger
E DOAR INCEPUTUL,NASOALA TREABA ATAT PENTRU CETATENI CAT SI PENTRU AUTORITĂȚI!!!!
Ar trebui testați toți, din toate coloniile de rromi.Daca va exista o explozie a cazurilor pozitive ,in urma testelor in comunitățile unde sunt rromi mă îndoiesc că o să fie ușor de gestionat situația pentru cei din linia intai.
Postat 01 Mai 2020, 01:11 de User anonimizat
Aceași discriminare față de români
Deci, pentru țigani sunt bani ca să se facă teste...cei care au cotizat zeci de ani la sistemul medical nu au această oportunitate. In plus, vor trăi următoarea perioadă pe spatele contribuabililor.
Postat 01 Mai 2020, 00:27 de bde
Gata , ajunge cu prostia de ai tine pe post de votanții
Școală obligatorie pe ei, e gratuita. Nu iei permisul dacă nu ai 12 clase terminate
Postat 30 Aprilie 2020, 19:49 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON