URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2020, 19:38

Colonia de ţigani din Vadu Crişului, pusă oficial în carantină, din cauza gradului mare de infectare cu coronavirus (VIDEO)

Colonia de ţigani din Vadu Crişului, pusă oficial în carantină, din cauza gradului mare de infectare cu coronavirus (VIDEO) foto: alesdonline.ro

Joi seară, la ora 19, colonia de țigani din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină. Decizia a fost luată la propunerea autorităţilor judeţene, după ce rezultatele testării au indicat un grad mare de infectare a populaţiei rome.

„Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.r. – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat) şi de mininstrul de Interne (n.r. – Marcel Vela)”, a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Dumitru Ţiplea, la scurt timp după aplicarea măsurii.

Potrivit prefectului, decizia de plasare în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului a fost propusă de autorităţile judeţene în baza testării comunitare, aplicate în premieră în România, la finele săptămânii trecute.

Grad de infectare de 25%

După un refuz inițial al testării comunitare, sâmbătă, o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat în colonia din Vadu Crişului, de unde au reușit să preleveze probe biologice de la 124 locuitori din totalul celor 476, ulterior acestea fiind analizate în laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea.

„După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, a spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Pe de altă parte, în Spitalul Municipal din Oradea sunt internaţi alţi 4 locuitori ai coloniei din Vadu Crişului, depistaţi anterior Covid pozitiv, adică înaintea începerii testării comunitare.

Testarea comunitară continuă

Potrivit prefectului, instituirea în mod oficial a carantinei pentru întreaga colonie (care de joia trecută era oricum păzită de poliţişti şi jandarmi) a putut fi decisă întrucât, în baza normelor legale, acest lucru este permis atunci când într-o comunitate există o rată de infectare de 3 la mie.

Prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că testarea comunitară va continua, pentru a se preveni răspândirea pandemiei şi a se depista cât mai repede purtătorii de coronavirus şi a le asigura tratament.

”Dacă vor fi persoane simptomatice, vor fi extrase și internate”

Într-o declarație de presă dată publicității joi seară de Prefectura Bihor, prefectul Dumitru Țiplea explică ce efecte va avea carantinarea comunității de romi din Vadu Crișului.

„După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune, iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd”, a spus Țiplea.

Ce presupune carantina unei comunități? „În primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră; se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor; la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal”, a explicat prefectul de Bihor.

Hrană gratis, servicii asigurate

Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi uneia a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Vadu Crişului, potenţialele focare de infecţie din colonia de romi vor fi dezinfectate de către o firmă de profil, autorizată, sub îndrumarea DSP Bihor, iar locuitorii vor beneficia de toate utilităţile și vor primi saci menajeri pentru deşeuri (care vor fi neutralizate tot de către o firmă specializată).

De asemenea, localnicii vor primi hrană, dacă nu au „mijloace de subzistenţă”, ceea ce este cazul majorității. În zona de carantină vor avea acces doar angajaţii DSP, Poliţiei, Jandarmeriei, ISU, ai instituţiilor deconcentrate, serviciilor publice şi instituţiilor judiciare.

Vezi mai jos declarația integrală a prefectului Dumitru Țiplea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@bde ; @roger
+1
Postat 03 Mai 2020, 12:53 de noicanime
unde ne sunt specialistii?
s-au luat bani frumosi din proiecte europene pt specialisti si programe care sa ii integreze pe tigani. din pacate nici primarul nici politia nu pot face mare lucru in acest caz - noi cotizam mai departe tinerea lor in hoteluri, le platim spitalizare si tratamente, teste repetate si cam atat. bine a scris @bde, or sa traiasca cel putin un an din ajutoare sociale, fara sa li se ceara sa lucreze pt ceea ce au primit de pomana, inclusive pt salvarea vietilor lor.
Postat 01 Mai 2020, 11:50 de roger
E DOAR INCEPUTUL,NASOALA TREABA ATAT PENTRU CETATENI CAT SI PENTRU AUTORITĂȚI!!!!
Ar trebui testați toți, din toate coloniile de rromi.Daca va exista o explozie a cazurilor pozitive ,in urma testelor in comunitățile unde sunt rromi mă îndoiesc că o să fie ușor de gestionat situația pentru cei din linia intai.
Postat 01 Mai 2020, 01:11 de User anonimizat
Aceași discriminare față de români
Deci, pentru țigani sunt bani ca să se facă teste...cei care au cotizat zeci de ani la sistemul medical nu au această oportunitate. In plus, vor trăi următoarea perioadă pe spatele contribuabililor.
Postat 01 Mai 2020, 00:27 de bde
Gata , ajunge cu prostia de ai tine pe post de votanții
Școală obligatorie pe ei, e gratuita. Nu iei permisul dacă nu ai 12 clase terminate
Postat 30 Aprilie 2020, 19:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON