URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2019, 13:15

Colegiul Gojdu îşi sărbătoreşte centenarul cu Direcţia 5 şi Smiley. Sunt programate şi lansări de carte, un cros şi expoziţii

Colegiul Gojdu îşi sărbătoreşte centenarul cu Direcţia 5 şi Smiley. Sunt programate şi lansări de carte, un cros şi expoziţii Programul Centenarului Colegiului Emanuil Gojdu a fost prezentat de directorul APTOR, Mihai Jurca (stânga), directorul şcolii Florin Nicoară (centru) şi directorul adjunct al colegiului, Anca Mile (dreapta)

Colegiul Naţional Emanuil Gojdu împlineşte în această toamnă 100 de ani de existenţă, prilej cu care Primăria şi conducerea şcolii au pregătit un amplu program de sărbătoare, anunţat joi, într-o conferinţă de presă.

Evenimentele vor avea loc între 29 septembrie şi 6 octombrie, majoritatea fiind programate în curtea colegiului sau în sălile de clasă. După cum a precizat directorul Florin Nicoară, în organizarea sărbătorii sunt implicaţi nu doar elevi, ci şi absolvenţi ai colegiului. "În total, în cei o sută de ani, au fost în jur de 20.700 de absolvenţi", a declarat profesorul. Din aceştia, se estimează că circa 12.000 sunt încă în viaţă.

Totodată, din informaţiile deţinute de director, din rândul absolvenţilor colegiului, 20 sunt sau au fost academicieni. "S-ar putea să fie mai mulţi, dar noi să nu ştim", a spus Nicoară.

Absolvenţi şi elevi

Primul eveniment din agenda sărbătorii este crosul "Aleargă cu Gojdu", care se va ţine în Parcul 1 Decembrie. Doritorii trebuie să se înscrie ca participanţi pe site-ul aleargacugojdu.com. În aceeaşi zi şi în acelaşi parc, de la ora 14, va avea loc şi un concert al trupei Mustang, a cărui manager este absolvent al colegiului.

Pe 30 septembrie, în şcoală vor avea loc mai multe expoziţii, iar o zi mai târziu sunt programate lansările de cărţi. Mai precis, va fi prezentată noua monografie a colegiului şi un volum cu 100 de gojdişti de prestigiu.

De asemenea, va fi lansat un istoric al şcolii, dar şi un număr aniversar al revistei şcolii, care funcţionează din anul 1937 şi este una dintre cele mai vechi reviste şcolare din ţară.

Ziua de 2 octombrie va fi dedicată elevilor gojdişti, care vor participa la diferite mese rotunde şi dezbateri, iar o zi mai târziu li se vor alătura absolvenţii şcolii care au devenit profesionişti în anumite domenii.

Cu Smiley în curtea şcolii!

Pe 4 octombrie vor fi lansate cărţi ale gojdiştilor şi vor avea loc festivităţi pentru elevii şcolii şi părinţi. În aceeaşi zi, de la ora 18, curtea Colegiului va găzdui un concert al trupei Mustang, iar apoi al lui Smiley. "Este un artist îndrăgit de tineri", a explicat directorul APTOR, Mihai Jurca.

O zi mai târziu, în Parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu, iar după-amiaza şi seara sunt programate noi concerte: de la ora 16.30 al trupei Celelalte Cuvinte, al cărui solist, Călin Pop, este absolvent al şcolii, iar de la ora 18, al trupei Direcţia 5.

Concertele vor avea intrarea liberă pentru toţi orădenii, gojdişti sau nu. "Cu menţiunea că accesul va fi permis în limita spaţiului disponibil", a precizat Jurca. Onorariile artiştilor sunt plătite din suma de 150.000 de lei, pe care Primăria a alocat-o Centenarului Gojdu.

Centenar şi la "Oltea Doamna"

Pe 15 iunie 1919 s-a semnat actul de înfiinţare a Şcolii normale de băieţi, care a primit numele de Emanuil Gojdu un an mai târziu. Astăzi, colegiul are 1.170 de elevi şi 70 de cadre didactice.

Colegiul Gojdu nu este singura şcoală care celebrează centenarul în acest an. Tot în 1919, s-a înfiinţat Şcoala normală pentru fete "Oltea Doamna", care răspundea nevoii de educare a tinerelor fete din Bihor şi a devenit, în perioada interbelică, un fel de "soră" a Liceului de băieţi "Emanuil Gojdu".

Primăria Oradea şi conducerea şcolii pregătesc o serie de evenimente şi pentru sărbătorirea acestei şcoli, dar programul acestora nu a fost făcut public deocamdată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON