URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2019, 15:59

Colaborare... cu uşile închise: Şefa Ariilor Protejate spune că vrea parteneriate cu ecologiştii, dar nici măcar nu-i invită la discuţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a preluat cu forţa custodia siturilor din toată ţara, deşi nu are încă structuri judeţene funcţionale, şefa acestei instituţii, Adi Croitoru, a venit în vizită, joi, în Bihor, pentru a explica rolul Agenţiei.

Întâi, Croitoru s-a întâlnit cu primarii din Bihor, reuniune la care jurnaliştii nu au avut acces, iar apoi a participat alături de Paula Enuţ, directoare în cadrul ANANP, de prefectul Ioan Mihaiu, de vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, la o conferinţă de presă.

"Pentru noi, judeţul Bihor este o provocare, venită şi pe un efect negativ, mă refer la Lacul Peţea, care este într-o stare de degradare avansată", a spus Croitoru.

Tot pe spatele ONG-urilor...

Aşa cum se ştie, până în vara anului trecut, custodia ariilor protejate era deţinută de asociaţii ecologiste, însă Guvernul PSD-ALDE a decis, prin OUG 75/2018, că doar ANANP mai poate avea aceste atribuţii, urmarea fiind că toţi custozii au fost notificaţi să predea "drepturile şi obligaţiile". În timp ce ecologiştii, inclusiv cei din Bihor, au acuzat că ariile protejate sunt "naţionalizate", şefa ANANP spune că a fost o decizie firească.

"Nu există nicăieri în lume o administrare prin care statul să nu facă lucrul ăsta şi să atribuie unor entităţi neguvernamentale. Nu o să vă spun că unii (n.r. custozi) au făcut-o mai bine şi alţii mai puţin bine, deşi aşa este. Acolo unde oamenii şi-au făcut treaba, noi vom face parteneriate şi vom continua să ducem mai departe misiunea de a avea grijă de natură, de a respecta legislaţia comunitară transpusă în legislaţia naţională şi de a face ceea ce trebuie", a declarat Adi Croitoru, fără a detalia care sunt custozii de care este mulţumită şi cu care ar vrea să colaboreze.

De asemenea, preşedinta n-a spus cum anume vor funcţiona aceste parteneriate, însă a reiterat că se bazează pe ONG-uri şi când BIHOREANUL a întrebat-o cum va putea ANANP Bihor, care are o organigramă de 10 posturi, dar în prezent doar 3 angajaţi, să îngrijească zecile de arii protejate din judeţ. "Prin parteneriatele pe care le vom face cu primăriile şi organizaţiile neguvernamentale, cred că vom reuşi să ne facem treaba", a declarat Croitoru, precizând şi că această schemă de personal ar putea fi modificată.

"Toţi cei care au iubit meseria aceasta de administrare vor veni alături de noi, nu vor avea frustrări", a mai spus Croitoru, arătând şi că, în alte judeţe din ţară, ONG-iştii au mers la concursurile ANANP şi au devenit angajaţii instituţiei.

Întrebată, totodată, de ce, aşa cum BIHOREANUL a scris, ANANP s-a grăbit să preia ariile protejate de la custozi, deşi n-are structură judeţeană funcţională, lăsând practic siturile în aer, preşedinta a spus că acest lucru era necesar, pentru că, după OUG 75, numai ANANP mai poate emite avize pentru ariile protejate. Altfel spus, Guvernul e de vină...

Uşi închise

Chiar dacă declară că se bazează pe ONG-uri, în timpul vizitei din Bihor, preşedinta ANANP nici măcar nu s-a întâlnit cu reprezentanţii acestora. Ba mai mult, unii dintre aceştia au declarat BIHOREANULUI că au vrut să participe la întâlnirea de la Prefectură, dar li s-a spus că nu sunt invitaţi.

Întrebată de BIHOREANUL de ce nu au fost chemaţi şi custozii la întrevedere, Adi Croitoru a spus, senină, că întâlniri au avut loc anul trecut, la Bucureşti. Dincolo de faptul că un lucru nu îl exclude pe celălalt, şefa ANANP e contrazisă chiar de ecologiştii bihoreni, care spun că nu au fost niciodată invitaţi la dezbateri ori discuţii.

Cât despre sediul şi dotările ANANP Bihor, Croitoru a spus că, până la finalul acestui an, angajaţii vor sta într-o sală pusă la dispoziţie de Prefectură, în care încap însă doar 5 birouri, şi vor primi dotări tocmai de la custozi, care prin proiectele pe care le-au derulat pentru întocmirea planurilor de management, s-au obligat să predea dotările achiziţionate Ministerului Mediului. "Predarea s-a şi făcut, pentru că altfel nu puteau să-şi ia ultima tranşă de bani, dar fizic aceste dotări nu au ajuns încă la noi", a precizat şefa ANANP.

Hop şi Mang

În aceeaşi conferinţă de presă, Paula Enuţ, directoare în cadrul ANANP, a anunţat că toate proiectele foştilor custozi vor continua, "în baza unor acorduri de parteneriat", în aceleaşi condiţii în care au fost începute. În schimb, niciun ONG nu va putea să mai acceseze fonduri europene pentru ariile protejate, deoarece de acum înainte doar ANANP este eligibilă.

Totodată, Enuţ a spus că, la întâlnirea de la Prefectură, 7 primari bihoreni s-au plâns că au avut proiecte europene blocate de custozii ariilor protejate, care nu au eliberat avizele necesare. Directoarea n-a spus concret unde s-a întâmplat asta şi nici n-a precizat dacă "blocajele" erau sau nu în interesul naturii, însă s-a arătat dornică să rezolve astfel de situaţii. Rămâne de văzut cu ce consecinţe...

Vrând să întărească la rându-i că eliminarea ONG-urilor este binevenită, vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang a oferit un exemplu cu care, însă, n-a dovedit nimic! Mang a vorbit despre drumul dintre Pietroasa şi Boga, ce se surpă din pricina unui pârâu care îl subtraversează şi pe care ABA Crişuri a vrut să-l regularizeze, dar n-a avut acordul administratorului. Culmea este că administratorul este, de fapt, Romsilva, prin Administraţia Parcului Natural Apuseni, entitate pe care şi OUG 75/2018 o exclude de la "naţionalizarea" ariilor protejate. Aşadar, blocajul din exemplul lui Mang nu este cauzat vreun ONG, iar existenţa ANANP nici măcar nu îl rezolvă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incompetenta dusa la extrem
Pe fondul necunoașterii legislației de mediu specifice și ignoranței majorității reprezentanților administrației publice locale, aceasta tzoapa a ariilor protejate din România se plimbă prin țară cu tolba plina de minciuni și promisiuni fără acoperire. Dacă ne uităm la declarații vedem de la o poștă că sunt exagerări... Este de urmărit cum va reuși această dameză să rezolve problemele ariilor protejate fără buget și fără specialiști... Ordonanța de urgență a Guvernului a fost dată acum 9 luni, iar de atunci este o balbaiala continua... Cine pierde? Toată lumea, și mai ales ariile protejate... In plus... duamna nu spune nimic despre conservare și fonduri alocate pentru aceasta, batand campii in schimb cu ecoturismul și promovarea produselor din ariile protejate, atribuții care in mod normal s-ar potrivi mult mai bine unor structuri din Ministerul Turismului... Cel mai trist este însă faptul că aceste specimene merg prin țară și sunt aplaudate frenetic de oportuniștii care visează de mult haosul ăsta...
Postat 05 Aprilie 2019, 00:51 de WatchDog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON