URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2020, 18:01

Cine îşi poate face test Covid-19, la cerere, în Oradea: Vezi procedurile pentru persoane fizice şi companii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea informează pe site-ul propriu că efectuează testări Real Time PCR pentru depistarea SARS-Cov2 (COVID-19), la cerere, pentru persoanele fizice care au nevoie de internări sau de efectuarea unor investigaţii medicale în unităţi de profil din afara județului Bihor, care trebuie să facă deplasări justificate în străinătate sau au situaţii familiale deosebite.

Solicitanţii persoane fizice trebuie să acceseze site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde găsesc informațiile necesare, iar la adresa de e-mail recoltarecovid@spitaluljudeteanoradea.ro trebuie să transmită o cerere-tip completată, documentele justificative care atestă încadrarea în criteriile de eligibilitate (deoarece acestea vor fi analizate), precum şi dovada achitării unei taxe în cuantum de 200 lei.

După transmiterea solicitării, persoana care doreşte să fie testată va fi contactată în vederea programări (fixării datei, orei şi locului recoltării) de către personalul medical desemnat.

În cazul persoanelor juridice, între spital şi acestea trebuie încheiat un contract care poate fi descărcat şi apoi transmis scanat prin e-mail la adresa: spitalul.judetean@rdsor.ro.

Spitalul Judeţean oferă şi posibilitatea testării de tip pooling pentru companii, inclusiv hoteluri, ceea ce presupune o serie de măsuri de protecție pentru persoanele cărora li se recoltează probele biologice și pentru personalul medical, condiţii pe care compania/hotelul trebuie să le îndeplinească.

Dacă se optează pentru testarea colectivă, se va testa un grup mic de persoane, maximum 10, prin recoltare individuală, urmând ca probele recoltate de la acestea să fie analizate la comun. În situația în care rezultatul testului este negativ, este sigur că cele 10 persoane nu sunt infectate. Dacă rezultatul este pozitiv, testarea individuală a celor 10 persoane este obligatorie, pentru a determina care din acestea 10 este infectată. În cazul în care rezultatul testării colective (pool testing) este pozitiv, beneficiarul își asumă achitarea contravalorii testării individuale a tuturor persoanelor care au făcut parte din lotul respectiv.

După recoltare, rezultatele sunt eliberate în maximum 48 ore şi vor fi trimise în format electronic prin e-mail, formularul original putând fi ridicat din policlinica spitalului (str. Republicii nr. 37). Informații suplimentare privind testarea RT-PCR pot fi obținute şi telefonic, la numărul 0770/338759, de luni până vineri între orele 08.00-14.00.

De săptămâna trecută Spitalul Judeţean efectuează, tot la cerere şi contra cost, şi analize pentru depistarea anticorpilor care indică dacă persoana de la care a fost prelevată o probă de sânge a fost sau nu infectată cu coronavirus. Costul testării pentru depistarea anticorpilor este de 85 lei, conform managerului Gheorghe Carp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Silver_Cat
Ești prost/proastă , sau nu înțelegi articolul?? Asta cu dezinformarea PSD Moscova , o las sa treacă de la mine.
Postat 18 Mai 2020, 23:15 de Sandu2100
??????????
Pacientul bolnav va fi obligat sa plateasca testarea pacientilor sanatosi ? Serios ??? Unde in lume se mai practica un astfel de regulament ??? Astea sunt traditii impumutate de la vanzatorii de varza din Birtin ...
Postat 18 Mai 2020, 22:45 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON