URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2020, 18:01

Cine îşi poate face test Covid-19, la cerere, în Oradea: Vezi procedurile pentru persoane fizice şi companii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea informează pe site-ul propriu că efectuează testări Real Time PCR pentru depistarea SARS-Cov2 (COVID-19), la cerere, pentru persoanele fizice care au nevoie de internări sau de efectuarea unor investigaţii medicale în unităţi de profil din afara județului Bihor, care trebuie să facă deplasări justificate în străinătate sau au situaţii familiale deosebite.

Solicitanţii persoane fizice trebuie să acceseze site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde găsesc informațiile necesare, iar la adresa de e-mail recoltarecovid@spitaluljudeteanoradea.ro trebuie să transmită o cerere-tip completată, documentele justificative care atestă încadrarea în criteriile de eligibilitate (deoarece acestea vor fi analizate), precum şi dovada achitării unei taxe în cuantum de 200 lei.

După transmiterea solicitării, persoana care doreşte să fie testată va fi contactată în vederea programări (fixării datei, orei şi locului recoltării) de către personalul medical desemnat.

În cazul persoanelor juridice, între spital şi acestea trebuie încheiat un contract care poate fi descărcat şi apoi transmis scanat prin e-mail la adresa: spitalul.judetean@rdsor.ro.

Spitalul Judeţean oferă şi posibilitatea testării de tip pooling pentru companii, inclusiv hoteluri, ceea ce presupune o serie de măsuri de protecție pentru persoanele cărora li se recoltează probele biologice și pentru personalul medical, condiţii pe care compania/hotelul trebuie să le îndeplinească.

Dacă se optează pentru testarea colectivă, se va testa un grup mic de persoane, maximum 10, prin recoltare individuală, urmând ca probele recoltate de la acestea să fie analizate la comun. În situația în care rezultatul testului este negativ, este sigur că cele 10 persoane nu sunt infectate. Dacă rezultatul este pozitiv, testarea individuală a celor 10 persoane este obligatorie, pentru a determina care din acestea 10 este infectată. În cazul în care rezultatul testării colective (pool testing) este pozitiv, beneficiarul își asumă achitarea contravalorii testării individuale a tuturor persoanelor care au făcut parte din lotul respectiv.

După recoltare, rezultatele sunt eliberate în maximum 48 ore şi vor fi trimise în format electronic prin e-mail, formularul original putând fi ridicat din policlinica spitalului (str. Republicii nr. 37). Informații suplimentare privind testarea RT-PCR pot fi obținute şi telefonic, la numărul 0770/338759, de luni până vineri între orele 08.00-14.00.

De săptămâna trecută Spitalul Judeţean efectuează, tot la cerere şi contra cost, şi analize pentru depistarea anticorpilor care indică dacă persoana de la care a fost prelevată o probă de sânge a fost sau nu infectată cu coronavirus. Costul testării pentru depistarea anticorpilor este de 85 lei, conform managerului Gheorghe Carp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Silver_Cat
Ești prost/proastă , sau nu înțelegi articolul?? Asta cu dezinformarea PSD Moscova , o las sa treacă de la mine.
Postat 18 Mai 2020, 23:15 de Sandu2100
??????????
Pacientul bolnav va fi obligat sa plateasca testarea pacientilor sanatosi ? Serios ??? Unde in lume se mai practica un astfel de regulament ??? Astea sunt traditii impumutate de la vanzatorii de varza din Birtin ...
Postat 18 Mai 2020, 22:45 de Silver_Cat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON