Au testat principalele componente chiar în fabrică, aşa că acestea pot fi montate la Oradea. Reprezentanţii asocierii care construieşte în curtea Electrocentrale noul grup energetic pe gaz al oraşului, Elsaco Engineering şi STC, au verificat direct pe bancurile de lucru ale uzinei General Electric din Veresegyhaz (Ungaria) şi la fabrica Enerproject din Mezzovico (Elveţia) turbina şi cele trei compresoare pe gaz care o vor deservi.
"În data de 22 aprilie au fost efectuate testele "fără foc" pentru turbina cu gaze LM6000-PF, teste bazate pe simularea diverselor procese pentru echipamentul auxiliar al turbinei", arată un comunicat al municipalităţii, ce enumeră etapele construcţiei.
Tot în aprilie a fost prezentat panoul local de comandă cu care va fi echipat grupul turbo-generator, împreună cu softul care realizează interfaţa între acesta şi turbo-generator. La final, constructorii turbinei au prezentat beneficiarilor rezultatele simulărilor. În urma verificărilor turbina a fost adusă pe 15 mai la Oradea şi montată pe fundaţia construită special în curtea Electrocentrale.
La rândul lor, cele trei compresoare care vor asigura presiunea necesară intrării gazului în turbină au fost testate sub presiune pe 27 mai în Elveţia.
Potrivit comunicatului Primăriei, cu această ocazie "a fost prezentat modul în care decurge producţia compresoarelor de gaz, cu detalii pentru principalele elemente componente, după care a fost prezentată procedura de verificare la presiune a compresoarelor de gaz, rezultatele finale garantând respectarea întocmai a parametrilor solicitaţi de echipamentele care vor fi deservite de compresoarele de gaz".
Cele trei compresoare vor fi aduse şi montate la Oradea în data de 15 iunie.
Toate echipamentele centralei pe gaz vor mai fi testate încă o dată spre sfârşitul anului, după ansamblare, când se va face verificarea parametrilor de funcţionare a grupului energetic.
Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. În prezent stadiul de realizare a lucrărilor la viitorul CET pe gaz este de 45%.
Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, lucrări realizate de o asociere de firme reprezentată de Construcţii Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.