URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2015, 17:43

CET-ul nou prinde contur. Muncitorii au ridicat scheletul metalic a viitoarei staţii a pompelor şi lucrează la montarea "pereţilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul CET pe gaz a încetat să mai fie o groapă în curtea CET-ului. Angajaţii firmei Elsaco Engineering au turnat deja fundaţia pe care va fi montată turbina viitoarei centrale pe gaz şi au amenajat perna de balast a cazanului recuperator.

"Fundaţia turbinei a implicat o săpătură la 3,5 metri şi montarea unei perne de balast. S-a montat armătura, s-a cofrat şi aşteptăm confirmarea soluţiei de prindere a echipamentului. Săptămâna viitoare vom trece la turnarea fundaţiei. Blocul de beton va avea 560 de tone, pentru că utilajul care va fi montat pe el are 270 tone, iar regula este ca greutatea acestuia să fie de cel puţin 1,5 ori mai mare", a spus şeful de şantier, Liviu Vereha.

Pentru evitarea propagării vibraţiilor, fundaţia viitoarei turbine pe gaz va fi independentă de cea a clădirii, aşa cum se va întâmpla la toate utilajele din cadrul viitorului CET pe gaz. La viitoarea sală a pompelor, spre exemplu, constructorii au turnat 10 fundaţii separate pentru fiecare echipament în parte. Fiecare coloană de beton este învelită în plăci de polistiren pentru a absorbi eventuale vibraţii.

De altfel, lucrările la sala a pompelor de unde va porni agentul termic spre oraş au ajuns deja în faza închiderii perimetrale în jurul scheletului metalic prin montarea "pereţilor" clădirii. Clădirea va fi îmbrăcată în plăci de tablă în două nuanţe de albastru care vor fi izolate termic într-o fază ulterioară.

În paralel, constructorii au amenajat perna de balast a cazanului recuperator, iar la începutul acestei săptămâni montau scheletul metalic al viitoarei staţii electrice. "Structura metalică este deja sosită în şantier şi a fost ansamblată în proporţie de 50%", a spus Vereha.

Potrivit şefului de şantier, lucrările au suferit o întârziere de circa o săptămână faţă de grafic. "Am întârziat săparea fundaţiilor clădirilor dinspre depozitul de cărbune deoarece, în urma reproiectării, acestea au trebuit mutate. Întârzierea se va recupera imediat ce vom începe lucrul în două schimburi. Undeva în primăvară vor lucra în paralel mai multe meserii. Ca să nu se calce pe picioare, sudorii vor lucra în primul schimb, iar electricienii în schimbul doi", a declarat inginerul.

În prezent, pe şantierul viitorului CET pe gaz lucrează circa 40 de muncitori pe zi. Din luna mai, când vor începe să sosească echipamentele, inclusiv turbina pe gaz, numărul de angajaţi va fi de cel puţin trei ori mai mare.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON