URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2018, 19:36

Cere ce vrei! Primăria preia de la orădeni proiecte de bugetare participativă până pe 31 octombrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a demarat la începutul lunii august cea de-a doua ediţie a procesului de bugetare participativă în cadrul căreia preia de la orădeni propuneri de investiţii menite să îmbunătăţească imaginea oraşului.

Termen: 31 octombrie!

"Până la 31 octombrie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierelor lor. Vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local. Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit documentului, la această campanie pot participa persoane fizice cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea, care au împlinit 18 ani.

Depunerea proiectelor se poate face în urma unei înscrieri pe platformă prin secţiunea "Bugetare participativă" de pe portalul municipalităţii, dar şi în scris prin intermediul registraturii municipalităţii, proiectul urmând să fie urcat pe portal de angajaţii municipalităţii.

Exclus instituţiile publice!

Campania de bugetare participativă vizează desemnarea a 10 investiţii propuse de orădeni în limita a 200.000 euro plus TVA, bugetul alocat ridicându-se la 1,5 milioane euro.

Propunerile de proiecte vor trebui să se încadreze în unul dintre cele opt domenii: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale); amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură culturală; infrastructură socială; infrastructură de sănătate sau digitalizare.

Pentru a fi eligibil un proiect trebuie să fie de interes local şi să nu realizeze activităţi cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică; să poată fi asimilat unei investiţii a municipalităţii; să vizeze un spaţiu public deschis la care orădenii au acces neîngrădit; să se refere la investiţii publice în dotări, modernizări şi reparaţii ale unor bunuri aparţinând municipiului; să nu fie incompatibile cu proiectele municipalităţii, să fie delimitat zonal şi să se încadreze în bugetul maxim şi domeniile prevăzute.

"Referitor la criteriile de eligibilitate a proiectelor, menţionăm că sunt excluse proiectele care vizează dotările sau investiţiile în instituţii publice, dorindu-se întărirea conceptului de investiţie în spaţii publice deschise, cu acces neîngrădit", se menţionează în comunicat.

Deocamdată numai cinci...

Până miercuri după-amiază pe platforma online activ.oradea.ro au fost depuse doar cinci proiecte. Acestea vizează acoperirea pârâului de pe strada Lacu Roşu, în porţiunea de lângă blocul ANL din strada Ştefan cel Mare, reabilitarea şi înierbarea liniei de tramvai din strada Corneliu Coposu, amenajarea unui parc în cartierul Tineretului, reabilitarea faţadelor clădirilor de pe malul Crişului Repede pe porţiunea dinspre viitoarea parcare subterană şi pasarela hobonată prin vopsirea lor în culori vii şi montarea de rastele pentru biciclete securizate împotriva furtului.

Proiectele depuse până la 31 octombrie vor fi verificate de angajaţii municipalităţii până pe 14 noiembrie, după care deponenţii vor le vor putea promova şi vota online până la sfârşitul anului. Ulterior, în cursul lunii ianuarie 2019 municipalitatea va organiza întâlniri publice în cadrul cărora va avea loc etapa votului cu urnă.

Fiecare orădean va putea vota un singur proiect pentru fiecare dintre domeniile alese.

Cele 10 proiecte câştigătoare vor fi introduse în bugetul oraşului pe anul 2019 în cursul lunii februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON