URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2019, 17:00

Cercetaşul creştin: Orădeanul Valeriu Domuţa îi învaţă pe tineri că e „cool” să fie creştini şi să respecte natura (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Natura trebuie protejată şi conservată, pentru că este creaţia lui Dumnezeu. Acesta este lecţia pe care o predă orădeanul Valeriu Domuţa copiilor din oraş, de mai bine de două decenii.

El însuşi cercetaş, Valeriu este preşedintele grupului Cercetaşii Creştini Oradea, un ONG care îi învaţă pe copii cum să devină adulţi responsabili şi buni. "Îi învăţăm că e cool să fie creştini", spune bărbatul. Şi la fel de "cool" este să aibă grijă de mediul înconjurător...

Cercetaş cu experienţă

În 1994, când s-a înfiinţat asociaţia orădeană Cercetaşii Creştini, care respectă deopotrivă principiile cercetăşiei şi pe cele ale creştinismului, Valeriu Domuţa a fost unul dintre primii membri. Acum, bărbatul în vârstă de 42 de ani, care în viaţa de zi cu zi lucrează ca funcţionar într-o bancă, este preşedintele grupului local. Alături de alţi voluntari, îi învaţă pe copii şi adolescenţi cum să devină adulţi responsabili.

"Cercetăşia este o metodă de educaţie complementară mediului familial şi şcolar şi are ca scopuri dezvoltarea sănătăţii fizice, formarea caracterului, formarea unor abilităţi practice, servirea aproapelui şi descoperirea lui Dumnezeu", explică Valeriu. Altfel spus, cercetaşii creştini predau lecţia omului bun!

Cercetaşi... spirituali

Ca toţi cercetaşii, şi cei creştini se ghidează după cele zece legi mondiale ale cercetăşiei, care le cer să fie loiali, utili, curajoşi, respectuoşi, empatici şi oameni de onoare, dar pun un accent mai mare pe viaţa spirituală şi credinţa creştină. Pedagogia aceasta a fost creată la începutul secolului de călugărul iezuit Jacques Sevin, care a fost şi promotor al cercetăşiei în Europa. Iar pe lângă normele religioase, una din regulile pe care cercetaşii creştini o învaţă este că natura trebuie respectată şi îngrijită, pentru că este creaţia lui Dumnezeu.

Asociaţia orădeană funcţionează pe lângă Episcopia Greco-Catolică, însă are un caracter pluriconfesional, iar la activităţile ei pot participa copii, indiferent de religia în care au fost botezaţi. "În prezent, avem cam 50 de cercetaşi", spune Valeriu.

Schimb de experienţă

Cercetaşii creştini orădeni sunt împărţiţi în şase grupe, trei de fete şi trei de băieţi. Cei mai mici, între 8 şi 12 ani, sunt lupişorii, cei între 12 şi 16 ani sunt cercetaşi, iar cei peste 17 ani sunt drumeţi sau călăuze. Coordonaţi de voluntari, ei au întâlniri periodice şi merg împreună în excursii şi tabere. "Voluntarii suntem oameni obişnuiţi, fiecare cu jobul său. Însă ne facem timp să ducem mai departe această formă de educaţie", spune Valeriu, convins că cercetăşia contribuie la buna creştere.

În plus, pentru că asociaţia locală este membră a Federaţiei Europene a Scoutismului, adolescenţii orădeni au ocazia să participe şi la întâlniri cu cercetaşi creştini din alte ţări. De pildă, în vară, au mers la Euromoot, un pelerinaj de opt zile în Italia, în care tineri de pe tot continentul au putut să se cunoască reciproc.

În mijlocul naturii

Tot în această vară, cercetaşii creştini orădeni au mers cu cortul în Munţii Apuseni. Timp de o săptămână, au învăţat nu doar să se autogospodărească în natură, făcând foc ori gătind sub cerul liber, ci şi să o protejeze.

"Fiecare patrulă are sarcina să construiască un colţ al taberei: zona de corturi, vatra focului, locul de luat masa. Totul folosind doar lemn şi sfoară", explică Valeriu. Copiii au învăţat, astfel, că după vizita lor în natură, nu trebuie să rămână urme.

În plus, toţi cercetaşii au curăţat gunoaie aruncate în munţi de alţi turişti. "Îi învăţăm că trebuie să facă un serviciu în folosul comunităţii, de orice fel ar fi el".

Cercetaşii creştiniUn stil de viaţă

Fiecare mică experienţă îi educă pe cercetaşi, chiar dacă lor li se pare, poate, că se joacă. "Ne dorim ca principiile învăţate să fie pentru ei un mod de viaţă, să le schimbăm modul în care relaţionează cu ceilalţi oameni şi în care îşi setează ţelurile". O dovadă că Valeriu crede în utilitatea acestui model de educaţie este faptul că toţi cei trei copii ai săi sunt cercetaşi creştini.

Cei dornici să descopere cercetăşia creştină pot să participe, pe 6 octombrie, la festivitatea de deschidere a noului an cercetăşesc, care va avea loc după slujba de duminică, la Catedrala Greco Catolică Sfântul Nicolae. "Oricine e binevenit", zice coordonatorul asociaţiei. Numai să aibă dorinţa de a fi o persoană mai bună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Exemplul e cel mai tare!
Bănuiesc că nu vorbim despre momentele în care, alături de câțiva tineri cercetași, stătea cu posteriorul pe statuia lui Iuliu Maniu și scruma din țigara pe care o fuma direct pe soclul proaspăt inauguratei statui... Sunt sigur că nu despre momente de acelea se face referire! :)
Postat 30 Septembrie 2019, 23:29 de cartisalex
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON