URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2020, 16:00

Centura Oradiei va fi iluminată cu becuri tip LED, iar drumurile naţionale curăţate cum cere Regulamentul lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent luni la Oradea, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu şeful Secţiei de Drumuri Naţionale din Oradea, Traian Bulzan, pentru a prezenta stadiul lucrărilor de investiţii derulate pe DN 76 între Oradea – Beiuş şi DN 19E Oradea - Marghita, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Cluj-Napoca, Eugen Cecan, a anunţat că pentru anul viitor DRDP Cluj a prevăzut în proiectul de buget suma de 1,5 milioane lei pentru schimbarea reţelei de iluminat a şoselei de centură a Oradiei.

Cecan a făcut această precizare după ce reporterul BIHOREANULUI i-a pus întrebări cu privire la numeroasele avarii ale sistemului de iluminat de pe centură, dar şi despre conformarea la Regulamentul de întreţinere a drumurilor din judeţ, indiferent de categoria acestora, plănuit de preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan.

Parapeţi nespălaţi

"Chiar acum dimineaţa am discutat cu cei doi directori (n.r. – cel al DRDP Cluj şi cel al SDN Oradea) aceste probleme. Pe centura Oradea parapeţii metalici sunt murdari, uneori nici nu se văd, parcă nici nu ar fi. Între sensurile de mers pe centură există vegetaţie care se întinde şi până pe carosabil", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea, afirmând că a mai semnalat şi a cerut în repetate rânduri ca responsabilii de drumuri naţionale să cureţe marginile drumului, dar şi să spele parapeţii şi semnalizarea reflectorizantă montată pe aceştia.

"Adevărul este însă că la Oradea (n.r. – drumarii) au capacitate scăzută", a mai spus prefectul, completat de şeful SDN Oradea, Traian Bulzan. Conform acestuia, entitatea pe care o conduce are 107 angajaţi, dintre care 70 sunt muncitori, astfel că pentru fiecare district sunt 3-4 muncitori, deşi ar trebui să fie 7-8 pentru a putea ecologiza marginile drumurilor pe sectoarele de care răspund, în lungime de 30-35 km.

Cu toate astea, a spus prefectul, "de anul viitor trebuie să facem un program de întreţinere care să cuprindă şi aceste obligaţii".

Suplimentare de posturi

Şeful DRDP, Eugen Cecan, a afirmat că i-a solicitat ministrului Transporturilor suplimentarea posturilor cu aproximativ 200 de muncitori care să se ocupe de curăţarea drumurilor.

Pe de altă parte, a spus Cecan, "am prevăzut ca până în primăvară să achiziţionăm pentru fiecare judeţ (n.r. – DRDP Cluj acoperă judeţele Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa, Alba şi Maramureş) câte o instalaţie pentru spălarea cu jet a parapeţilor".

Iluminare cu LED-uri

Interpelat de BIHOREANUL cu privire la proasta iluminare a centurii Oradea, şeful DRDP Cluj a confirmat că şi el a primit "numeroase sesizări" legate de această deficienţă, care are o dublă cauză: pe de o parte vechimea reţelei de iluminat (de peste zece ani), iar pe de alta faptul că instalaţiile au fost şi avariate de-a lungul timpului cu ocazia unor lucrări, aşa încât se produc numeroase scurt-circuite, care apar "la orice infiltrare de apă sau condens, aşa încât azi rezolvăm problema într-un loc, mâine apare într-altul".

"Anul acesta n-o să reuşim, dar ne-am propus să schimbăm complet linia pentru iluminat, am prins (n.r. – în proiectul de buget pe 2021) 1,5 – 2 milioane lei cu care să schimbăm sistemul. Decât să facem cârpeli, prefer să-l refacem în totalitate", a zis Cecan, adăugând că viitorul sistem va avea becuri de tip LED, care sunt mai economicoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sustin Bolojan
Felicitari domnule Bolojan.
Postat 10 Noiembrie 2020, 20:44 de scarbit
ilumintatul trebuie pornit devreme, cand scade luminozitatea zilei, nu dupa o ora standard!
ilumintatul pe centura Oradiei trebuie ajustat si eficientizat - de multe ori se intuneca deja la ora 5, mai ales daca e innorat sau ploua, iar iluminatul porneste muuult mai tarziu. *** va rog sa rezolvati odata calitatea execrabila a sensului giratoriu de la intrarea in Osorhei dinspre Tileagd, e valuri si balegarul ala central din caramizi si pamant e mai oribil decat am vazut vreodata traversand Rusia. deformat si irational ca dimensiune/forma.
Postat 09 Noiembrie 2020, 21:10 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON