URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2024, 16:59

Centura Aleșd NU se mai deschide în întregime pe 9 august, cum anunțase Bolojan, ci pe bucăți: o jumătate mai repede, alta mai târziu. Iată de ce!

Centura Aleșd NU se mai deschide în întregime pe 9 august, cum anunțase Bolojan, ci pe bucăți: o jumătate mai repede, alta mai târziu. Iată de ce! sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschiderea circulației pe tronsonul de 3,5 kilometri al centurii Aleșd care ocolește pe la sud acest oraș nu va mai avea loc pe 9 august, cum a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în urmă cu o săptămână. Jumătate va fi deschisă mai repede cu o săptămână, pe 2 august, iar cealaltă jumătate după încă aproape trei săptămâni, pe 20 august.

Motivul? CJ Bihor a decis să permită executarea lucrărilor de racordare la rețeaua de gaz a locuitorilor de pe strada Octavian Goga, cei care au ținut în loc construirea întregii centuri mai mult de un an.

În ajutorul celor care au blocat lucrările

„Lucrările pentru racordarea la gaz nu permit deschiderea întregului tronson pe 9 august”, a arătat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi și în care a anunțat că a decis ca tronsonul principal al centurii Aleșd să nu fie dat în circulație la data pe care o anunțase luna aceasta.

Concret, a explicat Bolojan, este vorba despre tronsonul pe care constructorul nu a putut lucra un an întreg deoarece pe o porțiune de 500 de metri se suprapune străzii Octavian Goga, iar proprietarii unor case de aici au deschis procese, fiind nemulțumiți de acest lucru.

Acum, însă, în condițiile în care în Aleșd se desfășoară lucrări de înființare a unei rețele de gaz și de racordare a locuințelor la rețea, iar locuitorii din strada Goga nu puteau fi racordați dacă șoseaua de centură ar fi fost deschisă la timp deoarece, construit cu bani europeni, drumul nu mai poate fi spart vreme de 5 ani, pentru ca oamenii să nu fie lipsiți de această utilitate, Bolojan a decis amânarea deschiderii circulației pe respectiva porțiune.

Pe bucăți

Prin urmare, centura Aleșd va fi deschisă circulației, începând din 2 august, doar pe o jumătate din cei 3,5 km, de la DN 1 de la intrarea în oraș dinspre Oradea până la intersecția cu DJ 764 ce duce spre Aștileu.

Cealaltă jumătate, de la intersecția cu DJ 764 până în DN 1 la ieșirea din Aleșd spre Cluj, va fi deschisă, potrivit explicațiilor lui Bolojan, pe 20 august, dată până la care ar urma să fie finalizate lucrările pentru racordarea la rețeaua de gaz a caselor din strada Octavian Goga.

Un alt tronson al centurii Aleșd, în lungime de 2,3 km, care ocolește orașul Aleșd pe la nord până la Peștiș și face legătura cu DN 1H spre Zalău, a fost finalizat și deschis circulației în luna septembrie a anului trecut.

Noutăți despre alte proiecte

Pe de altă parte, tot joi, președintele CJ Bihor a făcut precizări și asupra altor proiecte în derulare ale administrației județene.

De exemplu, Ilie Bolojan a anunțat că, după ce au fost obținute toate avizele pentru construirea celor patru pasaje rutiere din Oradea și din Zona Metropolitană, săptămâna viitoare vor fi demarate licitațiile pentru desemnarea constructorilor care să le execute. Este vorba despre un pasaj pe DN 1 la ieșirea din Oșorhei spre Cluj, peste actuala girație cu drumul comunal spre Fughiu, despre unul pe DN 19 la ieșirea din oraș spre Biharia și despre două pe direcția Nojorid, unul subteran, pe sub centura Oradiei, iar celălalt peste DN 79 în dreptul centrelor comerciale ERA Shopping City și Oradea Shopping City.

Fiecare din aceste patru pasaje rutiere va fi licitat separat.

De asemenea, șeful administrației județene a arătat că „în două săptămâni vom demara licitațiile” și pentru construirea celor patru pasaje pietonale pe sub centura Oradea, la intersecția cu DN 76, la intersecția cu strada Apateului în dreptul West Market, la intersecția cu strada Czaran Gyula, în zona magazinului Hornbach și a Arenei Sportive. Fiecare pasaj pietonal va avea rampe de acces pentru pietoni și bicicliști, precum și lifturi.

Aceste pasaje ar urma să fie finalizate în vara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
chiar e bun simt din partea lui Bolojan catre cei care i s-au opus
Daca Bolojan chiar era dictator, asfalta drumul fara intarziere si lasa contestatorii care vor sa blocheze fara gaz pe urmatorii ani, sa fie singurii din tot orasul care inca mai crapa lemne si le cara in spate. Dar omul chiar are bun simt, si cred ca mai mult de jumatate din ei vor trece peste si il vor vota peste 4 ani. Nu te razbuni pe cetateni in politica.
Postat 19 Iulie 2024, 18:41 de unu
Adică ai vrut să te răzbuni pe contestatari ...
... și să tragi conductele de gaz doar celor care au tăcut când le-ai trecut cu buldozerul prin curte. Au vrut să-i lași pe unii să spargă ei drumul cel nou, ca să aibă dreptul de a se racorda la gaze. Voi, cititorilor, vă dați seama ce fel de om e acest Bolojan și ce caracter de nimic are? După ce declară o simplă stradă aleșdană dintre case ca fiind "centură" și drum național, tot el făcea gât că nu i se acceptă fantasmagoriile.
Postat 19 Iulie 2024, 07:33 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON