URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 17:09

Centrul de cercetare mecatronică al OTL, gata la vară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Abed Nego, cea care a câştigat licitaţia pentru ridicarea Centrului de Cercetare Mecatronică a Siguranţei Transportului Public în Comun de Călători, realizat printr-un proiect european, va finaliza clădirea amplasată în depoul de tramvaie la începutul anului viitor, a anunţat, vineri, directorul tehnic al OTL, Viorel Mircea Pop.

Proiectul, în valoare totală de 18.079.425 de lei, din care 14.095.367 lei valoare eligibilă, cuprinde construirea unei hale de 500 de metri pătraţi, care să fie dotată cu unicul strung mobil din ţară care poate repara roţile fără ca acestea să fie detaşate de la tramvai.

Mentenanţa tramvaielor prin Centrul de Cercetare Mecatronică va fi făcută şi cu ajutorul unui aparat complex numit "autovehicul pentru măsurători, restări şi diagnosticări în câmp", dar şi cu un sistem de măsurare, analiză şi monitorizare a vibraţiilor, echipamente care vor ajuta la determinarea din timp a problemelor tehnice ale unor tramvaie.

Printre obiectivele acestui centru se numără şi reducerea costurilor de mentenanţă plătite de OTL la ora actuală, care ajung la o treime din cheltuielile totale ale societăţii de transport în comun.

Centrul de Cercetare Mecatronică de la Oradea va fi unicul de acest tip din ţară, iar reprezentanţii OTL speră ca acesta să fie finalizat, inclusiv în ceea ce priveşte dotările, în vara anului 2013. Parcul societăţii cuprinde 74 de autobuze şi 73 de tramvaie.

Pe de altă parte, directorul OTL, Csuzi Istvan, a anunţat că sistemul e-ticketing va funcţiona în autobuzele şi tramvaiele din Oradea cel mai probabil din luna ianuarie 2013. "Sper ca regulamentul în ceea ce priveşte introducerea e-ticketingului să fie votat de Consiliul Local în ultima şedinţă din luna noiembrie", a afirmat Csuzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Hm
ceva e putred cu e-ticketingul ala, ca tot se amana.... Ba in Aprilie, ba in Iulie, ca studentii si elevii sunt in vacanta deci e mai usor, ba din septembrie, acum e dinIanuarie 2013.... Acolo sunt bani multi ajunsi undeva....
Postat 04 Noiembrie 2012, 11:54 de DNA
Ce asteptari aveti?
De la un individ care si-a schimbat numele romanesc cu unul unguresc eu nu astept sa fie un bun roman! In alta ordine de idei toti sclifositii astia asa zis "cetateni europeni" cauta orice pretext si creeaza situatii pe care le folosesc doar pentru a-si bate joc de aceasta tara.Gandul lor este doar la "anyaorszag" si "Nagy Magyarorszag".Cred ca cel mai bine ar fi sa se uite si romanii prin istorie sa vada daca nu cumva avem si noi de revendicat ceva teritorii de la indivizii astia, in acelasi spirit european.Pe de alta parte nu stiu nimic cum s-a rezolvat retrocedarea averii lui E. Gojdu din Budapesta de catre statul vecin si prieten.Ca ei aici in Oradea si in Romania au primit tot ce au vrut pana acum.Eu sper ca pentru batjocura continua la adresa acestui popor sa vina si vremea in care vor lua niste palme peste bot.
Postat 03 Noiembrie 2012, 20:05 de Piros, Sarga, Kek
MAGHIARIZAREA ORASULUI
Maghiarizarea orasului se face cu mai multa discretie decat se facea pe vremea lui Horti dar urmeaza in generat acelasi principiu. Si atunci numele a mii de romani au fost maghiarizare in mod grosolan, sate intregi de romani care habar nu au de limba lui Hortii purtand nume neose unguresti. Nimic nou sub soarele bihorului si greul abia acum incepe cand saracia fac oamenii vulnerabili si usor de manipulat. Paine si circ asta ne ofera liderii UDMR+PPMT in viitorul apropiat caci din cauza concurentei vor marja fiecare pe nationalism ducand actiunile la extreme in dorinta de a acapara cat mai multi votanti! Dezbina si condu, fura, devalizeaza asta e lozinca liderilor maghiari pe spatele naivitatii populatiei maghiare.
Postat 03 Noiembrie 2012, 07:33 de s.
in loc de... 3
si ar fi bine sa dispara din tramvaiele Siemens afisajul care se refera la aceeasi statie, e drept acolo se spune Sfantul Ladislau! Sa fie CLAR: o strada, o statie, o piata ARE UN SINGUR NUME! In cazul de fata, PIATA UNIRII(by the way, tot datorita dumitale a disparut si statia Simion Barnutiu, aparand in schimb Universitatea Partium!). Intrebare: Dumitale ti-ar conveni sa ti se spuna Stefan Reumatism(sau ceva pe acolo)? Sigur, NU!
Postat 02 Noiembrie 2012, 19:17 de TDS
in loc de... 2
O fi bun Centrul de mecatronica! Dar ce credeti ca am sesizat acum cateva zile? Intr-o statie OTL! Nu stiu, poate e mai demult acolo, eu acum am observat!. Statia de tramvai din centru are doua denumiri: Piata Unirii si Szent Laszlo ter! Pai ce e asta, domnule Csuzi? Legea vorbeste despre faptul ca in localitatile cu o populatie de minim 20% reprezentand o minoritate, denumirile de strazi pot fi traduse si in limba minoritatii! In primul rand ca o stattie de tramvai nu este...strada! In al doilea rand nu cunostem rezultatele Recensamantului(ca doar nici la Referendum nu le-am avut, igza Csuzi Ur?)! Iar in al treilea rand(si cel mai grav!!!!), Unire se traduce cu Szent Laszlo? Nem hisem, Csuzi UR! Szent Laszlo ter este o denumire istorica si nu are nimic de a face cu traducerea in limba maghiara a denumirii romanesti! este similar cu ceea ce a incercat Tokes Ur sa faca cu Str. Primariei(teleki utca) sau cu Stra. Jean Calvin(pe care l-a facut Kalvin Ianos, de parca mamicuta lui ar fi fost unguroaica!). Asadar Csuzi Ur, fa matale bine si inlocuieste placuta din Piata Unirii cat mai repede(pune si denumire bilingva, nem erdekel engem)dar statia se numeste PIATA UNIRII!
Postat 02 Noiembrie 2012, 19:13 de TDS
sume corecte
cred ca sumele de la valoare totala si valoare eligibila sunt gresite
Postat 02 Noiembrie 2012, 19:06 de dan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON