Parcul Magnoliei, din cartierul Rogerius, şi perimetrul din jurul localului McDonald’s Nufărul se schimbă la faţă! Viceprimarul Florin Birta a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Primăria a pregătit două proiecte pentru reamenajarea acestor zone, astfel încât să devină nişte piaţete pietonale.
Doar pe două roţi
În Nufărul, lucrările se vor face pe o suprafaţă de 5.270 mp. "Vom avea în vedere plantarea de arbori de dimensiuni medii şi mari. În mijlocul piaţetei vom amenaja o zonă centrală care va fi exclusiv pietonală. Aici se va realiza un pavaj din piatră naturală, zona fiind destinată petrecerii timpului liber, odihnei şi organizării de diverse activităţi. Între acest spaţiu central şi blocurile de locuinţe va fi plantat un aliniament de arbori care să asigure protecţia fonică", a declarat Birta.
Totodată, viceprimarul a promis că arborii existenţi, 55 la număr, vor fi păstraţi. După finalizarea lucrărilor, accesul auto în zonă va fi complet interzis. De asemenea, vor dispărea circa 40 de locuri de parcare. "Dorim să creăm o zonă pietonală deschisă şi amplă", a explicat viceprimarul. În schimb, piaţeta va cuprinde şi o pistă pentru biciclete, dar şi parcări pentru aceste vehicule pe două roţi.
Singurele maşini care vor putea intra în zonă sunt cele ale Ambulanţei sau ISU Crişana, pe aleea din apropierea clinicii Pelican.
Estimările arată că lucrările vor costa 8,3 milioane de lei, bani pe care Primăria speră să-i atragă printr-un proiect european. Durata de realizare a lor va fi de 12 luni.
În sfârşit, cu magnolii!
În celălalt capăt de oraş, în Parcul Magnoliei din Rogerius, Primăria a pregătit un proiect similar. Din suprafaţa totală de 9.850 mp, circa 4.000 mp vor fi pavaţi cu piatră cubică, iar restul înierbaţi. "Dorim o reconfigurare a piaţetei actuale", a explicat Birta.
Şi aici, toţi copacii existenţi vor fi păstraţi. În plus, a promis viceprimarul, vor mai fi plantaţi 35 de platani şi alţi 35 de magnolii. Aşadar, numele parcului va avea, în sfârşit, o justificare. Lucrările vor costa circa 10,4 milioane lei şi sunt estimate să dureze 18 luni. Şi acest proiect Primăria vrea să-l finanţeze cu bani europeni.
Fără dezbateri
Ambele proiecte vor fi supuse votului Consiliului Local, în şedinţa de joi, alături de un proiect similar de pe strada Cazaban, prezentat săptămâna trecută.
Şedinţa CL va fi singurul loc unde se vor discuta aceste proiecte. Tocmai pentru că le va depune spre finanţare europeană, Primăria nu le mai dezbate public. "Dacă le supuneam dezbaterii publice, pierdeam trenul finanţării europene. Cred că important este să le finanţăm, nu să stăm să le supunem dezbaterii publice", a declarat Birta.
Pentru aceste lucrări au fost organizate concursuri de idei, însă fără ca vreun arhitect să participe.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.