URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2018, 10:56

Centenarul Orădenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În trista seară de sâmbătă, 25 august 2018, când acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei ardea ca o torţă în inima oraşului, un coleg de-al meu scria că parcă Dumnezeu şi-ar fi întors privirile de la oropsita Biserică a Românilor Uniţi cu Roma.

Dar totuşi nu, de vreme ce, deşi amploarea sinistrului a fost cumplită, ca prin minune zidurile au rămas mai departe la locul lor, în picioare. E şi acesta, cu siguranţă, un semn al trăiniciei menite acestei Biserici. Şi cum să fie altfel dacă spiritul ei a supravieţuit desfiinţării şi interzicerii de către comunişti? Cum să fie altfel dacă Biserica aceasta a rezistat întemniţării şi uciderii lui Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu - episcopi morţi în faimă de martiri? Dacă şi în anii noştri atât de tulburi şi-a păstrat demnitatea, înfruntând ignoranţa, nedreptatea şi calomnia, fără a îngenunchea în faţa nano-Cezarilor zilei, fără a-şi rupe rădăcinile, fără a-şi îndoi trunchiul? În aceste condiţii, oricât de mistuitor ar fi fost, focul rămâne o încercare de trecut, ca atâtea altele trecute, iar urmările lui o rană de vindecat.

Nu cred să existe orădean de bună credinţă şi de bună cuviinţă - greco-catolic, ortodox, romano-catolic, evanghelic, mozaic, agnostic ori ateu, român, maghiar ori de altă grupă sanguină - care să nu fi simţit cum flăcările i-au ars şi lui o parte din inimă.

Doar neterminaţii, lipsiţii de suflet şi de minte, cei ce habar nu au că fără această Biserică românii încă ar mai fi scris folosind chirilicele, cei care n-au învăţat că "toţi de la Rîm ne tragem" şi că fără Biserica Română Unită cu Roma poate n-am fi fost acum un veac uniţi în România Mare, doar defectivii de intuiţia universalităţii şi de conştiinţa solidarităţii au căutat, chiar şi în această dramă, vorbe de ocară şi de vrajbă. Numai cei născuţi să nu lase altă urmă a trecerii lor prin lume decât noroiul, adevăraţii săraci cu duhul ce nu vor cunoaşte în veci-pururi fericirile...

Spre lauda lor, însă, categorica majoritate a orădenilor, indiferent de credinţă şi de limbă, a dat dovadă de civilizaţie, de compasiune, de omenie. Aşa e şi firesc, fie şi numai pentru amănuntul că uriaşa pierdere - trag nădejde că temporară - este a întregului oraş, nu doar a Bisericii Greco-Catolice şi nu doar a românilor. Dacă această pierdere s-ar perpetua, cred că ne-ar lăsa pe toţi mai săraci, şi nu doar patrimonial, ci şi moral.

Cred, de aceea, că este de sprijinit iniţiativa tuturor celor care încearcă să ajute la refacerea clădirii din Piaţa Unirii, dincolo de diferenţele de orice fel, confesionale, etnice, politice. Desigur, cu toţii suntem îndreptăţiţi la întrebările momentului - cum s-a întâmplat nenorocirea, cine, când şi cu ce a greşit, de ce nu avea clădirea asigurare şi multe altele... Dar nu şi de a zăbovi cu mâinile-n sân, de a lăsa ca zidurile să se prăbuşească şi de a nu face nimic pentru a reconstrui. În fond, dacă un om suferă un accident ori o lovitură şi sângerează în pericol de moarte, care alt om întreg ar refuza să-i dea primul-ajutor doar pentru că n-a aflat cine l-a vătămat pe cel căzut?

Unirea pentru salvarea Palatului din Piaţa Unirii ar fi, cred eu, cel mai viu, armonios şi cu rost fel al orădenilor de a sărbători Centenarul, de a se reuni. Mai de preţ decât orice festivitate ar fi să repunem cărămizile şi acoperământul la locurile lor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Articol jignitor la adresa ortodocsilor
NU MAI FITI FRAIERI!!! Voi nu vedeti cum isi bate joc de voi acest Adian Cris???? Va face in tot felul, auziti cat merit au uniatii??? Habar nu are nimic despre scrierea chirilica si rostul ei, prima data s-a folosit alfabetul latin, apoi dupa schisma cel chirilic, pt ca sa nu patrunda erezia catolica. Cata bataie de joc, ce mizerabil!!!
Postat 28 August 2018, 16:38 de detectiv
Adrian Cris
"Doar neterminaţii, lipsiţii de suflet şi de minte, cei ce habar nu au că fără această Biserică românii încă ar mai fi scris folosind chirilicele, cei care n-au învăţat că "toţi de la Rîm ne tragem" şi că fără Biserica Română Unită cu Roma poate n-am fi fost acum un veac uniţi în România Mare, doar defectivii de intuiţia universalităţii şi de conştiinţa solidarităţii au căutat, chiar şi în această dramă, vorbe de ocară şi de vrajbă. Numai cei născuţi să nu lase altă urmă a trecerii lor prin lume decât noroiul, adevăraţii săraci cu duhul ce nu vor cunoaşte în veci-pururi fericirile..." TU ESTI UN NETERMINAT FARA EGAL! Studiaza sa vezi de ce s-a REINTRODUS scrierea chirilica, nu mai fa pe desteptu ca esti de doi bani. S-a introdus pt a PAZI ORTODOXIA DE INFLUENTELE CATOLICE. Numai ca tu faci pe desteptu, tot timpul, bine a zis Mang ca trebuie sa i iei la gurita.
Postat 28 August 2018, 16:33 de detectiv
@FaBULA
Dragutule, nu am auzit de "samariteanul" milostiv, mai documenteaza-te. Apoi daca esti asa de milostiv, cati saraci de pe strada ai saturat? Cati bolnavi ai cercetat? Sau ai impresia ca spre Bercea trebuie sa iti deschizi inima ta cea iubitoare? Dupa logica ta ar trebui sa primim si pe musulmani, din iubire, pt ca maine sa iti violeze nevasta. Mai du-te si canta la alta masa dragul meu, aici nu tine cu vrajeli, intelegi matale? Tu vreu sa o intorci cum vrei tu, practic nu ai nici o treaba, spune-ne si noua "religia" ta cea mult milostiva, poate e ceva mai nou, mai european. TU AI FOST UNUL DIN CEI CARE AU STRIGAT "NU VREM CATEDRALE, VREM SPITALE", ACUM CE MAI VREI, NU A ARS CATEDRALA A ARS PALATUL EPISCOPAL. Nici asa nu e bine? Esti o frunza-n vant, mai invata istorie sa vezi cat "bine" a facut Maria Tereza romanilor cu uniatia etc. Hai pa! ai fost cam absent pe scoala.
Postat 28 August 2018, 16:26 de detectiv
Donez și eu azi
Pentru că e a orășenilor și nu a unui cult. Și cum zicea cineva la alt articol vina o poarta cel care a realizat fizic iluminatul nu și cine a cerut asta. Dar postaciii de serviciu scriu de la gurița aia plina de .... a lui mang. Păcat că și în aceste momente triste pentru oraș ei nu se pot verticaliza și rămân niste ghiocei robotei comandați de ministrul 2 zile.
Postat 28 August 2018, 08:57 de poiu
Biblioteca judeteana
Mi-aduc aminte de biblioteca,prin anii 80,gri dar pentru unii cei mai frumosi.Sala de lectura, liniste adinca, doar fosnetul cartilor si scirtiitul parchetului sau a usii.Liftul ala mititel cu care veneau cartile...Retrocedata cu greu, renovata magistral de ceva italieni plus autohtoni instruiti special in restaurari.DAR cladirea nu era in folosinta,sau era nefolosita pentru a fi restaurat interiorul in scop turistic.Utilitatea publica a cladirii e incerta.Palat episcopal?Probabil varianta restaurarii e singura posibila...desi primaria ar avea ocazia sa faca o megaparcare etajata ,camuflata in stil art nouveau.Cu fonduri europene
Postat 27 August 2018, 22:44 de excalibur
CrisDumi
O sa ramai doar tu în Oradea și ai sa tragi povara reconstrucției.
Postat 27 August 2018, 22:23 de Sandu1206
D-zeu s-a săturat de improvizațiile tribului condus de Bolojan "Nero" Gavril !?!
A plătit Biserica Greco-Catolică pentru că l-a lăsat pe diliu să-și pună "lumina" pe acest palat aflat încă în reabilitare !?!
Postat 27 August 2018, 21:44 de CrisDumi
@Detectiv
Citește pilda Samariteanului cel milostiv! Dacă nu te regăsești ca urmaș al Samariteanului atunci religia ta creștină e degeaba.
Postat 27 August 2018, 18:07 de User anonimizat
Anul Centenarului Marii Uniri
Sa discutam acum de anumite diferende pe care Biserica Romana Unita cu Roma le-a avut cu Biserica Ortodoxa este inutil si lipsit de intelepciune. Biserica Romana Unita cu Roma a luptat atat impotriva rusificarii cat si impotriva maghiarizarii. Toate aceste lucruri tin acum de istorie. Palat foarte frumos, face parte din patrimoniul orasului, oras care este al tuturor indiferent de nationalitate. Trebuie reconstruita partea distrusa cat mai repede.
Postat 27 August 2018, 17:55 de Alcor
!!!
...articolul...
Postat 27 August 2018, 17:51 de soricel
Gafă sau cu intenție?
Mă bucur că însuși D-l Abrudan a găsit de cuviință să ilustreze articolului cu o poză mai veche în care în Piața Unirii se văd FLORI...nu dalele idioate!
Postat 27 August 2018, 17:50 de soricel
Ati auzit voi de acestia???
Sfintii Marturisitori Ardeleni sunt praznuiti pe 21 octombrie. Visarion Sarai, Sofronie si Oprea Miclaus, canonizati in 1955 si preotii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, canonizati in 1992. Au luptat impotriva impunerii confesiunii Greco-catolice. Aceasta confesiune este un produs al istoriei, formata din ortodocsi care in acea vreme au cedat ori prin fraiereala, ori prin fortare, un amestec in care nici ei nu stiu ce sunt, unii slujesc cu azime altii cu paine dospita, o adevarata harababura. In concluzie avem in calendarul ortodox sfinti care au murit luptand impotriva catolicismului, iar noi acum suntem invitati in spiritul unui iubiri fara stavilare, sa zidim palate celor care au zidit morminte sfintilor neamului nostru. Dar la televizor si la ziar merge si cu cate o lacrimogena din asta, prinde bine la cei mai "simpli".
Postat 27 August 2018, 17:22 de detectiv
"unitate in diversitate"
asa le place grecocatolicilor sa zica. Se pare ca domnul Cris pune in practica, de la homosexualitate la crestinatate, de la biserica la palat episcopal, larg camp vizual. Este o cladire a Bisericii Greco-Catolice, nu este o biserica. Eu o vad ca o pierdere arhitecturala a orasului, sub nici o forma ca o pierdere a cultului. E vorba de o frumusete a orasului, din aceasta perspectiva pot sa privesc punerea de unar la umar, dar daca o bagam si o amestecam cu catolicismul cred ca ii dam alta directie. De ce? Pt ca eu (de ex.) cunosc foarte bine lupta dusa de greco-catolici prin care au scos credinciosii ortodocsi din biserici, BISERICI CONSTRUITE DE PARINTII SI BUNICII LOR PE BANII LOR(a credinciosilor), deci bisericile au fost a credinciosilor, numai ca cultul catolic a insusit aceste bunuri. In acea vreme oamenii au trecut (mintit fiind) la catolicism cu biserici cu tot, de ce sa nu treaca din nou la ortodoxie cu biserici cu tot atat timp cat bisericile nu au fost construite din banii cultului??? Deci, daca o amestecam problema cu religia, apoi ortodocsii nu au de ce sa finanteze nici un ban. Priceput?
Postat 27 August 2018, 17:05 de detectiv
Frumos zis
Felicitari ptr comentariu
Postat 27 August 2018, 14:55 de unu
confuzie
Este/era palat episcopal si nu biserica
Postat 27 August 2018, 11:36 de speed
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON