URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 13:30

Centenarul Jandarmeriei Bihor: Lupte corp la corp, demonstraţii cu câinii de intervenţie şi focuri de armă, în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jandarmii au sărbătorit, luni, 100 de ani de la înfiinţarea unităţii de jandarmi din Bihor. Pe 1 aprilie 1919, a luat naştere Compania de jandarmi Oradea Mare, fiind una dintre primele unităţi din Transilvania. Iniţial, a avut sediul la Cluj Napoca, deoarece oraşul de pe Crişul Repede era încă sub ocupaţia regimului bolşevic. Jandarmii au deschis drumul trupelor lui Traian Moşoiu, iar după ce Oradea a fost eliberată, s-au instalat în clădirile în care azi funcţionează Universitatea.

Jandarmii şi-au sărbătorit ziua în Piaţa Unirii, unde la ora 11 au dat startul unor activităţi anume pregătite. Ora nepotrivită - la care majoritatea elevilor sunt la şcoală, iar părinţii lor la serviciu - a făcut ca în centrul Oradiei să nu se adune prea mulţi curioşi. Fireşte, însă, publicul a fost format în proporţie covârşitoare din elevi de clase primare, bucuroşi să-i vadă pe jandarmi.

Evenimentul a debutat cu prezentarea noului drapel de luptă al Jandarmeriei Bihor şi apoi cu sfinţirea lui. Momentul a fost însă unul stânjenitor pentru militarii care au prezentat drapelul, insuficient instruiţi, deoarece au defilat nesincronizat şi haotic, de parcă erau nişte civili la joacă.

Din fericire, însă, jandarmii care au făcut demonstraţii de lupte, de intervenţie antitero şi de dresaj canin s-au dovedit mai profesionişti. Exerciţiile au fost, fireşte, pe placul copiilor adunaţi în Piaţă, care au râs copios când au văzut cum câinii jandarmilor „muşcă” tâlharii. De asemenea, chiar dacă au tresărit când jandarmii au tras cu gloanţe oarbe, copiii au apreciat şi intervenţia antiteroristă, fireşte, simulată.

Finalul a fost rezervat paradei militare. Una dintre formaţii a fost mai deosebită, jandarmii fiind îmbrăcaţi cu uniforme ca în anul 1919. La ora 12, întreaga ceremonie s-a încheiat, dar curioşii au putut admira standurile cu tehnica militarilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
La mulți ani!
Felicitări Jandarmeriei Române, felicitări Jandarmeriei Bihor, La Mulți Ani și multă sănătate tuturor jandarmilor și familiilor acestora!
Postat 04 Aprilie 2019, 11:02 de MisuXYZ
Altoradean
Ești prost, sau te faci ????
Postat 02 Aprilie 2019, 00:23 de Sandu1206
Sa nu uitam ca
Sa nu uitam ca si fostele trupe de securitate tot jandarmi au fost. Da trupele alea care au distrus rezistenta din Romania, care au impuscat luptatorii pentru libertate care..... cacre acu cateva luni au batut protestatarii in Piata, pe 10 August 2018!
Postat 01 Aprilie 2019, 23:09 de scortosul
A cui zi sarbatorim?! A carei ,,jandarmerii"?!
Nu stiu ce are in comun jandarmeria de azi cu cea de dinainte de 1948... Exceptie denumirea! De cativa ani jandarmeria ne aminteste ca securitatea nu a disparut, a fost doar rebotezata si imbracata mai frumos. 15 Decembrie 1989: securitatea ii bate pe demonstranti la Timisoara. A inceput Revolutia, se naste Democratia. 10 August 2018: jandarmeria ii bate pe demonstranti la Bucuresti. A inceput interzicerea dreptului la opinie, moare Democratia.
Postat 01 Aprilie 2019, 18:26 de pinonel
Rușine Dinu Patriciu..pardon Bolojan!
Acest primar face ce face în ultima perioada și își devoalează tot mai vizibil duplicitatea ori de câte ori are ocazia. Oare nu știe sau este atât de prost consiliat încât nu conștientizeaza că prin simpla lui prezența,legitimează și girează un comportament ,o abordare și o atitudine incalificabilă,mizerabilă și criminală pe care acești indivizi(biologic vorbind) pt. că e greu sa-i numești oameni, au avut-o față de cei care și-au strigat disperarea in stradă,în mod pașnic și legal in 10 august 2018. Să mergi să te hlizești ca un copil imberb,din postura de primar,culmea și liberal,la cei care puneau în scena jocul copilăriei ”Hoții și vardiștii”, mi se pare,pe de-o parte infantil dar și descalificant pentru statutul pe care cetățenii acestui oraș ți l-au acordat.
Postat 01 Aprilie 2019, 17:17 de altoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON