Centenarul debutează cu tensiuni în Oradea. Spectacolul programat pentru a omagia Mica Unire, pe 24 ianuarie, de Ansamblul Folcloric Crişana, al Teatrului Regina Maria, nu se va putea desfăşura în sala mare a Teatrului, cum era de aşteptat, ci la Filarmonică, din cauza unei repetiţii pentru o premieră a teatrului maghiar.
Anunţul a fost făcut, vineri, de managerul instituţiei de cultură, Daniel Vulcu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Leontin Ciucur, coordonatorul ansamblului (foto dreapta).
Potrivit acestuia, spectacolul se va desfăşura pe 24 ianuarie la Filarmonică, dat fiind că sala mare va fi ocupată cu o repetiţie a teatrului maghiar, care va prezenta o premieră pe 26 ianuarie. Potrivit cutumei, în săptămâna cu spectacolul nou, sala este alocată, pentru repetiţii, acelui teatru care susţine premiera. "Nu e nicio problemă", a spus Vulcu.
"Să ne respecte"
Situaţia, însă, nu este deloc pe placul regizorului spectacolului, Eugen Ţugulea (foto stânga), care a avut o intervenţie fulger în conferinţa de presă, şi a apărut brusc în faţa ziariştilor.
"În opinia mea, 24 ianuarie este cel de-al doilea cel mai important eveniment din istoria poporului român. Am fost solicitat să fac acest spectacol, m-am simţit foarte măgulit şi l-am gândit ştiind că - în mod normal - îl ţinem acasă. Pentru mine şi pentru noi, «acasă» înseamnă acest edificiu. Am aflat ulterior că nu se ţine acasă, pentru că sunt nişte repetiţii ale colegilor de la colectivul maghiar. Eu am discutat cu unul din colegii de la colectivul maghiar, încercând să-i spun că nu e normal ca noi să nu ţinem în casa noastră acest spectacol. Aşa cum dumnealor, la 15 martie, serbează Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni în această sală, noi, colectivul Teatrului Regina Maria, suntem cel puţin în aceeaşi măsură îndreptăţiţi să ne onorăm Ziua Naţională - căci 24 ianuarie e zi naţională - în sala noastră!", a spus Ţugulea.
Extrem de revoltat şi înfocat, acesta le-a spus jurnaliştilor că a cerut sala doar pentru o repetiţie şi pentru câteva ore în ziua spectacolului, opinând că, dacă ar fi dorit, reprezentanţii de la teatrul maghiar ar fi putut ceda.
Protest muzical
Situaţia i-ar fi iritat şi pe unii dintre reprezentanţii ansamblului. "Din colectivul de la a cărui repetiţie vin, cineva a zis: «Dacă nu se ţine acolo, vin şi cânt, îmi iau instrumentele şi cânt în faţa teatrului, cântece populare, în seara de 24 ianuarie». Şi am spus: Foarte bine, atunci hai să dăm spectacolul nu în altă parte, ci îl vom da în faţă! 20 de ani, când am condus această instituţie, nu am avut probleme de această natură", a mai spus Ţugulea.
Degeaba a încercat managerul teatrului să îl calmeze, explicând că decizia celor de la Teatrul maghiar este întemeiată. Ţugulea a spus că, până luni, artiştii se vor gândi dacă vor mai participa la spectacolul de la Filarmonică sau dacă vor concerta în faţa Teatrului. "În această instituţie, ca în această ţară, nu face nimeni ce vrea, ci ceea ce trebuie! Noi am respectat ziua de 15 martie, să respecte şi dumnealor ziua de 24 ianuarie şi cea de 1 decembrie. Dacă nu, plecăm în altă ţară", a spus regizorul.
"Românism exacerbat"
În replică, Daniel Vulcu a ţinut-o pe a lui, spunând că înţelege pe deplin situaţia teatrului maghiar, dat fiind că este "foarte complicat" să schimbe decorurile. "Şi nici nu e nevoie! Acasă suntem în Oradea, acasă suntem în România! Este o interpretare tendenţioasă a domnului Ţugulea şi ca atare nu are nici un sens să irităm şi să ne supărăm".
Întrebat de BIHOREANUL dacă - în contextul acestor tensiuni - spectacolul se va ţine sau nu la Filarmonică, Vulcu a dat asigurări că da, arătând că, dacă vor fi anumiţi artiști care vor renunţa, aceştia vor fi declaraţi absenţi nemotivat. Şi, chiar dacă Ţugulea va refuza să regizeze spectacolul, "noi îl vom reface şi îl vom susţine la fel de bun şi de valoros". "Astea mie mi se par lucruri care ţin de un românism exacerbat, în care, vă jur, nu are nici un fel de amestec teatrul maghiar. Am convenit la ceva, mi-am respectat cuvântul", a spus Vulcu.
Cântece, dansuri şi poezii
Spectacolul "Pe-al nostru steag e scris unire" este programat să se desfăşoare miercuri, 24 ianuarie, începând cu ora 19, la Filarmonică, intrarea fiind gratuită pentru toată lumea. Totuşi, cei care vor să participe vor trebui să îşi rezerve locul, prin site-ul biletmaster.ro.
Potrivit coordonatorului ansamblului, Leontin Ciucur, concertul va cuprinde cântece şi dansuri populare din Bihor şi din alte zone ale ţării, fără invitaţi din alte judeţe, dar vor fi recitate şi poezii tematice.
Managerul Daniel Vulcu a subliniat, vineri, că spectacolul marchează debutul evenimentelor organizate de Teatru cu ocazia Centenarului Unirii. De altfel, tot cu acest prilej, a anunţat că anul acesta va fi pusă în scenă şi o piesă semnată de damaturgul orădean Paşcu Balaci, "Regina Maria şi martirii".
"Dorim să realizăm un spectacol pe două planuri: unul dramatic, cu actorii care joacă această piesă, şi unul documentar, în care să venim cu imagini din vremea respectivă. În acest scop am contactat doi regizori fraţi, e vorba despre Cornel şi Andrei Mihalache", a spus Vulcu.
UPDATE:
Răsturnare de situaţie în cazul spectacolului susţinut de Ansamblul Crişana cu ocazia zilei de 24 ianuarie, de Mica Unire. Deşi iniţial acesta fusese programat la Filarmonică, din cauza unei repetiţii a trupei maghiare, până la urmă se va ţine în sala mare a teatrului, la intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sandor.
Citiți detalii aici!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.