URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2014, 17:17

Cenaclul Florian Chelu şi alte întâmplări

Cenaclul Florian Chelu şi alte întâmplări (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzicianul şi omul de cultură Florian Chelu a continuat munca la proiectul "Sonet Bihorean", început în 2006, lansând săptămâna trecută partea a doua. Chelu le-a repartizat unor compozitori bihoreni de felurite orientări muzicale sonete scrise de poeţi bihoreni din diverse vremuri. Rezultatul acestor întâlniri, o carte cu partituri şi manuscrise ale celor 50 de cântece noi, a fost lansat miercuri în Săptămâna Muzicii Clasice organizată de Filarmonica Oradea.

Sala Filarmonicii a fost mult prea mare pentru întâmplarea artistică remarcabilă, de altfel. Cei care au trecut pe scenă pentru un cântec, o recitare sau un speech, au fost mai mulţi decât simplii spectatori. Cu toate acestea, sonetul muzical, un cântecel de întindere redusă, plăcut urechii, s-a răspândit netulburat peste puzderia de scaune roşii goale. Cu verva-i caracteristică, Florian Chelu şi-a lăudat colaboratorii, le-a dăruit cărţi, a glumit şi a cântat alături de fiica sa Alexandrina şi de muzicieni ai orchestrei filarmonice. Tot din pricina vervei amfitrionului, evenimentul s-a cam lungit, transformându-se într-un adevărat cenaclu literar.

În aceeaşi seară, elegantul Tapta Cafe şi-a invitat clienţii la o seară de jazz cu Viorica Pintilie, o moldoveancă frumoasă, stabilită de 10 ani în Bucureşti. Accesul a fost gratuit, dar pentru a rezerva un loc era nevoie de consumaţie minimă de 100 de lei/persoană. Cum n-am vrut să ajung în patru labe acasă, am preferat să stau într-un salon din spate, unde suta de lei nu era obligatorie, şi să ascult recitalul prin instalaţia de sonorizare a localului. A fost o alegere mult mai bună, fiindcă în sala principală toată lumea vorbea tare, iar fineţurile moldovencei şi ale trupei de acompaniament Harlem deveniseră doar o chestiune de ambianţă.

Şi uite aşa, ceea ce trebuia să fie "o seară specială de jazz condimentată cu acorduri de bossa nova şi blues" s-a transformat într-o zi de naştere cu formaţie. Tocmai când aborda unul din cântecele ei preferate ("I love the way you're breaking my heart" de la Peggy Lee), interpreta a fost oprită de... sosirea unui tort! Mesenii au izbucnit în aplauze pentru prăjitură, saxofonistul a improvizat un "Happy Birthday", iar după ce s-a suflat în lumânări, trupa a luat cântecul de la început. Dacă mai adaug şi berea cam caldă adusă de o ospătăriţă depăşită de ţinuta localului, aş putea defini experienţa drept amuzantă.

Vineri seara mi-am orientat atenţia spre concertul lui Marius Dobra, care a cântat în Shadows Club de pe Alecsandri. Localul a instalat pe la jumătatea enormei săli o cortină, astfel că sunetul a mai pierdut din ecoul care m-a zăpăcit la precedentul concert de acolo. Acompaniat de trupa cu care cântă în Austria şi asistat de un public cald şi prietenos, virtuosul Marius Dobra a interpretat în majoritate cântece proprii (vă recomand sensibila "Don't take my guitar") şi a dat-o pe cover-uri abia spre sfârşit. Iar dacă în localul precedent, berea fost prea caldă, aici vinul roşu a fost prea rece. Atâta bai să fie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
st
Chelu GO HOME!!!
Postat 20 Octombrie 2014, 20:38 de stan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON