URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2020, 18:11

Cele mai tâmpite măsuri luate împotriva coronavirusului

Cele mai tâmpite măsuri luate împotriva coronavirusului sursa foto: evz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.

1. Testarea în masă a bucureştenilor. Supranumită şi metoda Firea, testarea se face în felul următor: se ia o masă pe care se aşază un eşantion format dintr-un bucureştean. Se aşteaptă cinci luni până vin kiturile, după care se testează cetăţeanul. Rezultatele, chiar dacă neconcludente, sunt încurajatoare.

2. Se aruncă din elicopter cu pişwaser concentraţie 0%. Se poate aplica atât în oraşele mari, cât şi în cele mai mici localităţi, pentru că prostia la primari este uniform distribuită. În localităţile mai sărace se poate înlocui elicopterul cu zmeul şi pişwaserul cu pălinca, măcar prin asta va creşte moralul celor carantinaţi.

3. Dezinfectarea şoselelor. Ţinând cont că şi pietonii şi Covidul îşi fac viaţa mai mult pe carosabil, e nevoie să dai cu clor, dai cu var, dai cu orice, numai să găseşti firma potrivită care să-ţi dea parandărătul. Dacă asupra oamenilor această dezinfectare nu are niciun efect, se pare că în ceea ce priveşte maşinile, care preponderent circulă pe carosabil, măsura a fost salutară, pentru că nu se cunosc cauze de camioane cu Covid 19.

4. Montarea de dispensere la fiecare scară de bloc. În primul rând, aici sunt clar dezavantajaţi primarii de la ţară, pentru că ei au doar scări, dar nu au şi blocuri. Se montează o cutie plină cu dezinfectanţi. Plină pentru cel mult 30 de secunde, pentru că apoi dezinfectantul dispare. La alte 30 de secunde, dispare şi dispenserul. Şi într-un final apoteotic dispare şi această hotărâre care e dată numai ca să ne aflăm în treabă.

5. Purtarea obligatorie a măştilor într-o ţară unde nu sunt destule materiale de potecţie. Cum poţi obliga cetăţenii să poarte măşti, deşi acestea nu se găsesc, este un miracol pe care doar nişte edili cu coeficient de inteligenţă negativ îl pot descifra.

6. Posibilitatea ca bătrânii să iasă din case în intervalul 11-13 la cumpărături. Această decizie s-a bazat pe observaţia că pârdalnicul de coronavirus intră în pauza de masă în acest interval orar. Profitând de această breşă, oamenii în vârstă au posibilitatea de a face zilnic cumpărături şi de a se da cu tramvaiul, care de ceva vreme le duce dorul.

7. Scoaterea la aer a moaştelor în procesiuni care în Occident erau considerate învechite încă de pe vremea ciumei lui Caragea. Aceste plimbări au aceeaşi utilitate ca spălarea străzilor cu clor, ca dezinfectarea văzduhului sfânt din elicopter, trecând popimea în rândul persoanelor cu idei puţine, dar fixe.

8. Numirea, cu rarisime excepţii, la cârma DSP-urilor a politrucilor, care au avut acum ocazia să-şi demonstreze destoinicia. Aceste sinecuri şi-au arătat limitele în timp de război, aşa că pentru bunul mers al treburilor, astfel de instituţii virusate de covizi de partid ar trebui trecute întâi în carantină, apoi eradicate.

Sunt sigur că pe măsură ce amploarea epidemiei se va extinde, vor apărea noi şi noi metode inutile de luptă împotriva acestui flagel, pentru că, dacă inteligenţa umană este limitată, istoria ne-a arătat că prostia este nemărginită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
varstnici si diftongi
sint 3 300 000 de persoane peste 65 de ani in romania; se propune din nou sa le fie interzis total sa iasa din casa; poate le asigura johannis hrana in aceasta 'peroda', cum pronunta acest individ diftongii si nu numai; vorbeste romaneste mai prost decit carol al II-lea.
Postat 12 Aprilie 2020, 20:24 de virusul
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: Despre politruci model: ”medicul-pacient” Ghiță Flutur și (mulți) alți ”Dorei” politici/propagandiști, sau/și profitori de ”război”/criză (VI)
VI. ”8. Numirea, cu rarisime excepţii, la cârma DSP-urilor a politrucilor, care au avut acum ocazia să-şi demonstreze destoinicia. Aceste sinecuri şi-au arătat limitele în timp de război, aşa că pentru bunul mers al treburilor, astfel de instituţii virusate de covizi de partid ar trebui trecute întâi în carantină, apoi eradicate.” 1. Mare noroc pe bihoreni, că DSP Bihor este condus de către cine este condus; 2 Vremea a tot felul de ”Portocale” trebuie să apună și în cazul DSP-urilor județele/Mun. București. Şi tova Zoe (fost ”Cabinet nr. 2” la DSP Bihor), mare specialistă și în (ne)Siguranța alimentelor, știe de ce!
Postat 10 Aprilie 2020, 03:29 de stefan
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: Despre politruci ca: ”medicul-pacient” Ghiță Flutur și (mulți) alți ”Dorei” politici/propagandiști, sau/și profitori de ”război”/criză (V)
V. ”5. Purtarea obligatorie a măştilor într-o ţară unde nu sunt destule materiale de potecţie. Cum poţi obliga cetăţenii să poarte măşti, deşi acestea nu se găsesc, este un miracol pe care doar nişte edili cu coeficient de inteligenţă negativ îl pot descifra.” 1. O idee pe care, deja regretata, Viorica V. Dăncilă nu ar fi avut-o. 2. Am mai făcut o propunere practică şi ieftină de protejare împotriva unor viruși ca SARS-CoV-RO: purtarea în nas de tampoane, din vată medicinală, bine îmbibate cu spirt medicinal, la plecarea/revenirea la/de la serviciu/locuri publice ş.a. şi respiraţia cu gura închisă. Metodă care poate fi completată, după caz, cu câte un Paracetamol Sinus/usturoi (sau ceapă). Dar tot ce este ieftin, eficient și ușor de găsit, deranjează ...sistemul mafiot al ”Statului paralel”
Postat 10 Aprilie 2020, 03:07 de stefan
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: ”Medicul-pacient” Ghiță Flutur și (mulți) alți ”Dorei” politici/propagandiști, sau/și profitori de ”război”/criza (IV)
III. ”3. Dezinfectarea şoselelor. Ţinând cont că şi pietonii şi Covidul îşi fac viaţa mai mult pe carosabil, e nevoie să dai cu clor, dai cu var, dai cu orice, numai să găseşti firma potrivită care să-ţi dea parandărătul. Dacă asupra oamenilor această dezinfectare nu are niciun efect, se pare că în ceea ce privește mașinile, care preponderent circulă pe carosabil, măsura a fost salutară, pentru că nu se cunosc cauze de camioane cu Covid 19.” 1. Fiecare Primărie cu ”clienții” săi. Așa este și cazul PMO. Când mă uit la modul, deseori superficial, în care se face igienizarea mecanică a carosabilului, trotuarelor, coșurilor de gunoi, respectiv a pubelelor, în Oradea, îmi aduc aminte de operațiile de curățare și dezinfecție din procedura de igienizare a unei unități de industrie alimentară. 2. O întrebare decentă pentru ”faraonul” nostru: De ce după o curățare uscată, nu se face periodic și o curățare şi dezinfecție cu abur, folosind, spre exemplu, aparate de curățat cu abur Kärcher model: SG 4/4, SGV 8/5, sau şi SC1*EU (pentru mobilier stradal: bănci ş.a.). Ar trebui o sursă de alimentare cu energie electrică, fapt ușor de rezolvat. Buzunarul orădeanului de bună credință, ar rămâne mai puțin ușurat, respectiv SARS-CoV-RO ar fi decimat mai bine? IV. ”4. Montarea de dispensere la fiecare scară de bloc. În primul rând, aici sunt clar dezavantajaţi primarii de la ţară, pentru că ei au doar scări, dar nu au şi blocuri. Se montează o cutie plină cu dezinfectanţi. Plină pentru cel mult 30 de secunde, pentru că apoi dezinfectantul dispare. La alte 30 de secunde, dispare şi dispenserul. Şi într-un final apoteotic dispare şi această hotărâre care e dată numai ca să ne aflăm în treabă.” 1. O idee demnă de un fost candidat la Primăria generală a Capitalei, actualmente de profesie: Prim ministru. 2. Oare cât parandărăt pică din această afacere demnă de politruci ca ”medicul”-pacient(!?) Ghiţă Flutur, un ”adevărat” Raed Arafat, în lupta cu Aviara. Poate află vigilentele ”vuvuzele” anti-PSD din gașca #Rezist.
Postat 10 Aprilie 2020, 02:36 de stefan
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: ”Medicul-pacient” Ghiță Flutur și (mulți) alți ”Dorei” politici/propagandiști, sau/și profitori de ”război” (III) - rectificare
”Ca și ”Regretatul”, la Congresul al XIV- lea ...” în loc de ”Ca și ”Regretatul”, la Congresul al IV- lea ...”
Postat 09 Aprilie 2020, 20:19 de stefan
Sa vedem si partea plina a paharului
Poate ca avem si cativa primari tampiti dar macar la nivel central am avut intelepciunea sa punem oamenii potriviti. Astfel, avem un guvern fara sprijin parlamentar, pentru care in mod asumat nu e o prioritate invatamantul si sanatatea( a si scazut bugetul sanatatii cu 22%), un prim ministru care inainte era somer, un ministru care lucreaza mai mult la privat decat la stat, altul care voia sa-si construiasca o cocioaba dar constructorul i-a gresit o grinda si omul s-a trezit cu un palat etc. Cea mai desteapta alegere a fost insa cand am pus in fruntea tarii un ins care pare lobotomizat, care e incapabil sa lege doua cuvinte de capul lui, citeste silabisind niste texte scrise de altii, joaca tenis si golf. Acelasi ins in data de 11 martie spunea ca avem de-a face cu o simpla gripa si sa mutam canalul cand vedem politicieni alarmisti. Peste trei zile a declarat starea de urgenta! Suntem bine in aprilie iar spitalele nu au nici acum materiale de protectie. O fi primarii de vina? In orice caz, avem cea mai eficienta solutie impotriva virusului: nu testam, deci nu exista, cum ar spune filosoful.
Postat 09 Aprilie 2020, 20:16 de 1x1
PCR transpartinic (SARS-CoV-RO). Ep.: Modelul ”Medicul-pacient” Ghiță Flutur și (mulți) alți ”Dorei” politici/propagandiști, sau/și profitori de ”război” (III)
I. ”1. Testarea în masă a bucureștenilor. Supranumită și metoda Firea, testarea se face în felul următor: se ia o masă pe care se așază un eșantion format dintr-un bucureștean. Se așteaptă cinci luni până vin kiturile, după care se testează cetățeanul. Rezultatele, chiar dacă neconcludente, sunt încurajatoare.” 1. Dacă un primar de la ”Ciuma roșie” încearcă să implementeze o procedură de prevenție anti- SARS-CoV-2, după model sud-coreean ş.a = un tâmpit. Cu atât mai mult, când este vorba de actualul și viitorul Primar general al Capitalei. Doar ”faraonul” nostru, ”Petrov” şi Herr ”Ghinion”, pot fi realeși de n ori. Ca și ”Regretatul”, la Congresul al IV- lea ... II. ”2. Se aruncă din elicopter cu pişwaser concentraţie 0%. Se poate aplica atât în oraşele mari, cât şi în cele mai mici localități, pentru că prostia la primari este uniform distribuită. În localităţile mai sărace se poate înlocui elicopterul cu zmeul şi pişwaserul cu pălinca, măcar prin asta va creşte moralul celor carantinaţi.” 1. Este mai greu cu chimia pentru unii; 2. Procedura, dacă ar fi corect aplicată, se poate dovedi eficientă. De acest lucru sunt răspunzători operatorii DDD implicați. Dar cum primarul în cauză nu o fi (inginer) chimist, sau specialist DDD, ci doar membru PSD, este bun de pus la ...stâlpul infamiei. Afirmația este făcută de cineva care cunoaște efectele dezinfectante ale apei oxigenate/peroxidului de hidrogen [H2O2]; 3. O sugestie pentru ”faraonul” nostru: să își dezinfecteze zilnic, sau la două zile, încăperile din căsuța proprie, prin pulverizare în aer de spirt medicinal. Recomandabil: marca ”Mona”, înainte de a pleca la serviciu/întâlniri (...de partid ş.a.), cu ferestrele închise și cu protejarea obiectelor sensibile la acest dezinfectant. Probabil, că ar ieşi şi mai ieftin(?) decât dacă ar folosi apa oxigenată.
Postat 09 Aprilie 2020, 20:14 de stefan
Academia
Parca miroase a Spam. Parca la stim dar habar n-avem. O pompare la roata sparta. Cum ar zice unu din ursarie, un fel de pişwaser.
Postat 09 Aprilie 2020, 00:45 de Nelu_Cornel_Pantis
Culmea culmilor..
...toate astea sunt gandite de liberali.. mai putin aberatiile lui Firea.. ce ne facem?
Postat 08 Aprilie 2020, 23:10 de oradeanbihor
Uniti in cuget si-n simtiri
Ce supliciu ca propriul guvern sa te oblige sa faci chestii in care nu crezi.Precum dezinfectatul strazilor,a scarilor de bloc,dispersoare la intrarea blocurilor.Nu mai vorbim de spalatul inutil pe miini si pe gura.Mai bine spalam niste bani.
Postat 08 Aprilie 2020, 20:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON