URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2015, 13:29

Cele două feţe ale teatrului

Cele două feţe ale teatrului Mă furişez în spatele decorului şi fac o fotografie prin colţul unei ferestre. Apoi dispar discret şi îi las pe toţi acolo unde s-au născut. Pe scenă.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jucat miercuri, în Zilele Iubirii - o serie de spectacole dedicate Triadei Groazei* - spectacolul "Îndrăgostiţii din Ancona" a făcut sală plină. S-a simţit că publicul şi actorii s-au bucurat deopotrivă de reluarea lui.

Spectacolul nu s-a mai jucat de aproape doi ani, de când actriţa Adela Lazăr a intrat în concediu de maternitate. Ultima dată când a interpretat-o pe Victoriţa, moldoveanca venită să-şi caute norocul în Ancona, Adela era însărcinată în 4 luni. Pentru a o înlocui miercuri seara, a fost adusă actriţa Alina Negrău, de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Încă de la începutul pseudo-improvizat, ca de obicei, s-a râs ca la... teatru. Actorii nu doar au jucat textul, ci s-au şi jucat din plin cu el. L-au împănat cu scheciuri din filme, cu aluzii la evenimente recente (degetul peste nas à la Udrea a cutremurat sala de râsete), au improvizat replici, au reluat scene, au discutat cu sufleorul şi cu personalul tehnic. Toate acestea au transformat "Îndrăgostiţii din Ancona" într-un stand-up comedy colectiv. Schimbarea mesei de cafenea cu una minusculă, pentru copii, a îmbogăţit show-ul cu câteva gaguri, dintre care amintesc doar înfruntarea de skanderberg, jucată din poziţia culcat pe burtă.

"Oare ce-o fi în culise?", m-am întrebat după pauză şi m-am furişat în "bucătăria" spectacolului. Iar realitatea mi s-a schimbat brusc. În spatele decorurilor, viaţa este stranie şi fascinantă. Aproape că vezi bucăţelele din care e făcut spectacolul. Richard Balint îşi plimbă pistolul aşteptând intrarea. Pe un scaun, Mihaela Gherdan priveşte fix spre scenă, concentrată. Alex Rusu defilează cu nişte aripi de îngeraş. Anca Rusu îşi aranjează decolteul. Ioana Gajdo are o problemă cu ciorapii. Se vorbeşte în şoaptă, uneori aproape răstit. "Unde-s umbrelele? Cine le-a mutat?". Şi imediat, două umbreluţe mov apar zglobii pe scenă.

Andrian Locovei iese gâfâind. Trei colegi aşteaptă încolonaţi să intre. Sunt ca nişte paraşutişti gata de salt. Un, doi, trei... şi! Fac tranziţia la personaj într-o clipită. După câteva minute ies în alergătură şi râsete de ţânci în vacanţă. Pe un coridor, izolată, "Victoriţa" de la Satu Mare arde o ţigară cu ochii în textul de care nu se desparte decât pe scenă. E prima ei întâlnire cu spectacolul, nu vrea să greşească. Şi nici n-o face. Vocea parcă îi aduce puţin cu a Adelei. "Elodia!", exclamă Sebi Lupu şi sala explodează. Ce ciudat! Publicul îmi pare departe, izolat undeva dincolo de scutul de lumină al reflectoarelor.

"Nu mai înţeleg nimic. Aici toată lumea a înnebunit!", strigă un personaj. Dacă aş uita unde sunt, aş crede la fel. Unde e adevărul din toată această joacă cu iluziile: pe scenă, în sală sau nicăieri? După cântecul de final publicul erupe. Ioana Gajdo se aruncă în şpagat. Se bate recordul stagiunii la aplauze - aproape 5 minute. Mă furişez în spatele decorului şi fac o fotografie prin colţul unei ferestre. Apoi dispar discret şi îi las pe toţi acolo unde s-au născut. Pe scenă.

* expresie lansată de site-ul Times New Roman, cu referire la zilele de 14 februarie, 1 martie şi 8 martie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON