URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2019, 14:20

Cel mai mare târg de orientare în carieră din ţară, la Cetatea Oradea: Multă lume, dar interacţiune cam puţină (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea este, timp de două zile, "scena" pieţei muncii din Bihor. Aici se desfăşoară, miercuri şi joi, cel mai mare târg de orientare în carieră din ţară, la care participă zeci de companii, instituţii şi organizaţii, iar invitaţii speciali sunt elevii de clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

Organizat în cadrul unui proiect european de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Societatea Caritabilă Don Orione şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, târgul este primul eveniment în cadrul căruia angajatorii au avut ocazia să-şi expună tehnica şi aparatele folosite. Totuşi, nu multe din cele 53 de companii au şi valorificat această şansă, majoritatea rezumându-se să aibă la standuri aceleaşi pliante şi mici "atenţii" pentru vizitatori, adică pixuri, bomboane, calendare.

Doar pentru poze...

Culmea este că firmele care şi-au "decorat" standurile cu aparate au făcut-o aproape degeaba. Reprezentanţii Comau au adus la târg două braţe robotice, care se "agitau" alert invitând adolescenţii spre ele. Totuşi, inginerii au declarat BIHOREANULUI că tinerii trec pasivi pe lângă stand, fără măcar să întrebe ce au în faţă ori cu ce se ocupă compania.

De altfel, în minutele în care reporterul a stat lângă stand, niciunul din elevii care au trecut pe-acolo nu s-a arătat interesat. Doar două fete au fost oprite de profesoara lor, dar nu ca să li se stârnească interesul pentru ingineria robotică, ci ca dascălul să le facă o poză privind spre braţul robotic...

Stand Comau

Fără explicaţii

La fel de adevărat este că nici reprezentanţii companiilor nu ştiu cum să le vorbească elevilor, pentru a-i face să fie interesaţi de oferta lor.

La majoritatea standurilor, elevii au dat peste oameni fie ocupaţi cu telefoanele inteligente, fie care pur şi simplu îi priveau, fără să îi atragă într-o discuţie, semn clar că firmele bihorene trebuie să-şi pregătească mai bine reprezentanţii pe care îi trimit la aceste evenimente.

De pildă, la standul Sykes, deşi era expus un dispozitiv Virtual Reality, puţini au avut ocazia să afle ce face acel aparat. Cei doi tineri care reprezentau compania pur şi simplu nu răspundeau la întrebările trecătorilor, părând mai degrabă deranjaţi decât dornici să-şi promoveze angajatorul.

Standul Sykes

La polul opus, o angajată a firmei Eberspacher a dovedit mult mai multă pricepere. Ea a atras cu adevărat interesul tinerilor, vorbind despre importanţa de a-şi alege o meserie care să-i facă fericiţi, astfel încât să nu simtă niciodată că mersul la serviciu este o corvoadă.

La fel, au ştiut să-i atragă pe elevi reprezentanţii Selina, cu un truc foarte simplu: le-au dat adolescenţilor ocazia să îmbrace o vestă de constructor şi o cască specifică, iar apoi să-şi facă o poză astfel echipat. Tinerii s-au amuzat, semn că interesul lor poate fi, totuşi, suscitat, numai să ştii cum...

Roboţi şi fructe

La târg au avut standuri şi liceele din Bihor, care şi-au promovat oferta la târg cu ajutorul elevilor şi profesorilor deopotrivă. Aceştia au dovedit ceva mai mult entuziasm.

De pildă, Şcoala Don Orione i-a lăsat pe elevi să se joace cu un robot dansator, iar reprezentanţii Liceului Szent Laszlo i-au îndemnat să încerce să facă decoraţiuni din mere şi morcovi, oferind, fireşte, şi îndrumările necesare.

Totuşi, şi aici, lipsa de pregătire pentru interacţiunea cu vizitatorii s-a văzut, mai ales în rândul elevilor, care n-au ştiut să răspundă întrebărilor adresate ori pur şi simplu au fost prea sfioşi ca să o facă.

Într-o altă clădire din Cetate, au avut standuri universităţile din Bihor şi instituţii publice precum Poliţia ori Penitenciarul.

Va continua

Cert este că târgul, organizat în premieră în România, este unul de anvergură, cu un potenţial uriaş în orientarea profesională a elevilor. Într-o încăpere din Grota Roşie, toţi vizitatorii târgului pot face gratuit teste menite să le dezvăluie ce fel de meserii li se potrivesc şi pot participa la workshop-uri pe teme ce ţin de carieră.

"Avem peste 100 de standuri formate din companii, furnizori de formare profesională, şcoli, universităţi, instituţii publice. Suntem foarte bucuroşi că evenimentul are o anvergură atât de mare, iar numărul vizitatorilor este pe măsură, în primele două ore trecând pe la standuri peste 1.500 de bihoreni", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Târgul va continua şi joi, între orele 9 şi 15, fiind deschis pentru orice bihorean aflat în căutarea unui loc de muncă sau pur şi simplu curios de oferta pieţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON