URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2019, 15:58

Cei mai buni: Cine sunt elevii care au câştigat premiile concursului de matematică şi IT "Gheorghe Nadiu", din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea a găzduit, în weekend, a doua ediţie a concursului de matematică şi informatică "Gheorghe S. Nadiu", iar premiile s-au împărţit între elevii a cinci colegii şi licee din oraş.

Proiecte bune

La secţiuna Informatică, fiecare echipă a trebui să prezinte un proiect (jocuri, site-uri, aplicaţii web sau mobile), iar cele mai mari punctaje le-a adunat proiectul "Project Manager", al elevilor Flaviu Teodor Balint şi Mihai Tămăşan, de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" (profesori coordonatori Maria şi Adrian Niţă). Pe locul II s-a clasat proiectul "Labirint", al lui Cătălin Petru Lupău, de la aceeaşi şcoală şi cu aceiaşi profesori coordonatori.

Locul III a fost adjudecat de proiectul "Voice command system", realizat de George Pintea, Natanael Pop, Marius Cazan şi Stelian Furtoş, de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" (prof. Nicoleta Turean).

S-au acordat şi trei menţiuni pentru proiectele "SQRT – Robotics" (Cătălin Mociar, Ştefan Szabo, Andrei Iuhas şi Dacian Lucuţa), "Soft didactic – algoritm de drum minim" (Hoszu Adryel Ruben, Mihai Kimpan, David Ienciu şi Cristina Hălmăgean) respectiv "Tenis game" (Vlad Dem, Filip Staniş, Alexandru Bot şi Ionuţ Nistor), toate de la acelaşi Liceu "Onisifor Ghibu", dar cu profesor coordonator fiind Alina Luncan.

Aşi la mate

Concursul de Matematică a fost individual, subiectele fiind concepute de către universitarii Dorel Miheţ de la Universitatea de Vest Timişoara şi Mircea Balaj de la Universitatea din Oradea.

La clasa a IX-a, premiul 1 l-a luat elevul Luca Fechet (CN "Emanuil Gojdu"), premiul 2 George Lung (Colegiul Gojdu), premiul 3 Patrick Gânte ("Onisifor Ghibu"), iar menţiunile Răzvan Ştiru (Liceul Teologic Baptist "Emanuel"), respectiv Briana Olar şi Daria Ciuta (ambele de la CN "Emanuil Gojdu")

La clasa a X-a, premianţii sunt: locul 1 - Bogdan Budura; locul 2 - Marc Smausz; locul 3 Andrei Iancu, toţi fiind de la CN "Emanuil Gojdu"; menţiuni obţinând Henriette Jurca (LT Baptist "Emanuel"), Alexandru Lascu (LT "Onisifor Ghibu") şi Sorina Moza (LT "Aurel Lazăr").

La clasa a XI-a, s-a clasat pe locul 1 Laurenţiu Marchiş (LT German "Friederich Schiller"), pe locul 2 Octavian Trifan, iar pe 3 Filip Tăşădan (ambii de la LT Baptist "Emanuel"). În fine, la clasa a XII-a, câştigătorii sunt toţi de la Liceul Emanuel: locul 1 - Robert Pop; locul 2 - George Indrieş; locul 3 - Alex Balazshazi; locul 4 - Eliza Coroiu; locul 5 - Andrada Tiutin.

La mai mare!

Concursul a fost organizat în parteneriat cu firma Qubiz, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Filiala Bihor a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, şi a avut în juriu cadre didactice universitare şi preuniversitare.

Din comisia de Informatică au făcut parte şi specialişti IT de la firma Qubiz Oradea, recent câştigătoare a premiului naţional "Employer of the Year" (Angajatorul anului) oferit în cadrul galei Business Services Forum & Awards 2019. Tot firma Qubiz a asigurat premiile în bani, oferite elevilor.

Preşedintele Comisiei de Organizare, conf. univ. dr. Ioan Fechete, de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Oradea, a apreciat nivelul foarte bun al majorităţii concurenţilor. "Concursul i-a atras pe majoritatea olimpicilor de vârf din Bihor. Undeva în luna noiembrie preconizăm să organizăm ediţia a III-a, dar pe care să o extindem şi la judeţele învecinate. Îi vom aştepta cu interes să se înscrie pe toţi tinerii talentaţi, interesaţi, pasionaţi sau inspiraţi de matematică. Ne dorim să avem anual un astfel de concurs memorial, inter-judeţean", a declarat Fechete, conform unui comunicat de presă.

Totodată, la festivitatea de premiere, CEO-ul firmei Qubiz, Marcel Anghel, i-a încurajat pe elevi să studieze matematica şi informatica şi să le privească nu doar ca materii şcolare teoretice, ci şi ca premise pentru fundamentarea unor cariere profesionale deopotrive incitante şi atractive. "Felicit toţi competitorii pentru efort, curaj şi pricepere. Au fost subiecte şi rezolvări frumoase la matematică şi proiecte interesante la informatică, aşa încât apreciez concursul ca o reuşită indiscutabilă. Ne dorim mult să devină o tradiţie, iar noi ne vom strădui să rămânem un partener fidel", a punctat Marcel Anghel, de altfel fost olimpic de matematică, în anii săi de liceu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON