URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2021, 11:00

„Ceața caldă”, folosită în premieră în Oradea pentru stârpirea ţânţarilor şi altor insecte (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a cincea etapă de dezinsecție a adus joi în premieră la Oradea „ceața caldă” anti-țânțari.

„Vrem un oraș fără țânțari”

Dezinsecția de peste noapte a început în jurul orei 21 cu o demonstrație de forță în care 50 de angajați ai firmei Coral Impex, angajate să stârpească insectele de disconfort din municipiu, și-au aliniat cele 28 de mașini pe platoul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor și și-au testat instalațiile pe zonele verzi din parcul 1 Decembrie.

La acțiune au asistat primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și managerul companiei Coral Impex, Alexandru Badea.

„Am spus încă de anul trecut că vrem să fim un oraș fără țânțari și alte insecte de disconfort care să deranjeze locuitorii și turiștii care vin în Oradea. Dacă până anii trecuți acțiunile de dezinsecție se desfășurau în patru etape, anul acesta vom avea 13 etape ca să scăpăm de insecte”, a spus primarul Birta.

„Soluția cu fum este foarte eficientă”

Potrivit patronului firmei Coral Impex, Alexandru Badea, angajații companiei au folosit joi seară la dezinsecție, în premieră pentru Oradea, procedura termonebulizării numită popular și „ceață caldă”.

„Se trece pe toate aliniamentele din oraș și se aplică tratament la sol, după care se intră cu «ceață caldă» în parcuri și zonele verzi, iar la retragere pe arterele principale”, a explicat Badea.

„Ceața caldă” este împrăștiată noaptea pentru a nu îngrijora populația și a nu îngreuna traficul auto.

Procedura, care se lasă cu un fum gri, dens și persistent, implică pulverizarea de solvenți petrolieri amestecați cu insecticid care, în urma procesului de ardere, produc particule foarte fine cu o rată de penetrare inclusiv în zonele de frunziș și o dispersie pe o suprafață mare.

„Această soluție cu fum este foarte eficientă mai ales în zona de case unde soluția trece dincolo de porți și are efect și în curțile sau grădinile oamenilor distrugând țânțarii, muștele, tigrul platanului și alte insecte”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.

Pentru liniștea orădenilor, în ciuda aspectului spectaculos al „ceții calde”, soluțiile folosite au un grad scăzut de toxicitate, sunt biodegradabile și nu persistă mult timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La acțiune au participat primarul și un viceprimar.
Dacă soluția ar fi atât de eficientă, firma ar da faliment în câțiva ani iar edilii orădeni ar fi acum în pat, cu dureri de cap acute de la fumul dens și persistent. S-au grăbit să se laude cu ceva care, de ani și ani, se tot repetă lună de lună în sezonul cald.
Postat 03 Iulie 2021, 10:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON