URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2021, 11:00

„Ceața caldă”, folosită în premieră în Oradea pentru stârpirea ţânţarilor şi altor insecte (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a cincea etapă de dezinsecție a adus joi în premieră la Oradea „ceața caldă” anti-țânțari.

„Vrem un oraș fără țânțari”

Dezinsecția de peste noapte a început în jurul orei 21 cu o demonstrație de forță în care 50 de angajați ai firmei Coral Impex, angajate să stârpească insectele de disconfort din municipiu, și-au aliniat cele 28 de mașini pe platoul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor și și-au testat instalațiile pe zonele verzi din parcul 1 Decembrie.

La acțiune au asistat primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și managerul companiei Coral Impex, Alexandru Badea.

„Am spus încă de anul trecut că vrem să fim un oraș fără țânțari și alte insecte de disconfort care să deranjeze locuitorii și turiștii care vin în Oradea. Dacă până anii trecuți acțiunile de dezinsecție se desfășurau în patru etape, anul acesta vom avea 13 etape ca să scăpăm de insecte”, a spus primarul Birta.

„Soluția cu fum este foarte eficientă”

Potrivit patronului firmei Coral Impex, Alexandru Badea, angajații companiei au folosit joi seară la dezinsecție, în premieră pentru Oradea, procedura termonebulizării numită popular și „ceață caldă”.

„Se trece pe toate aliniamentele din oraș și se aplică tratament la sol, după care se intră cu «ceață caldă» în parcuri și zonele verzi, iar la retragere pe arterele principale”, a explicat Badea.

„Ceața caldă” este împrăștiată noaptea pentru a nu îngrijora populația și a nu îngreuna traficul auto.

Procedura, care se lasă cu un fum gri, dens și persistent, implică pulverizarea de solvenți petrolieri amestecați cu insecticid care, în urma procesului de ardere, produc particule foarte fine cu o rată de penetrare inclusiv în zonele de frunziș și o dispersie pe o suprafață mare.

„Această soluție cu fum este foarte eficientă mai ales în zona de case unde soluția trece dincolo de porți și are efect și în curțile sau grădinile oamenilor distrugând țânțarii, muștele, tigrul platanului și alte insecte”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.

Pentru liniștea orădenilor, în ciuda aspectului spectaculos al „ceții calde”, soluțiile folosite au un grad scăzut de toxicitate, sunt biodegradabile și nu persistă mult timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La acțiune au participat primarul și un viceprimar.
Dacă soluția ar fi atât de eficientă, firma ar da faliment în câțiva ani iar edilii orădeni ar fi acum în pat, cu dureri de cap acute de la fumul dens și persistent. S-au grăbit să se laude cu ceva care, de ani și ani, se tot repetă lună de lună în sezonul cald.
Postat 03 Iulie 2021, 10:55 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON