Cea de-a cincea etapă de dezinsecție a adus joi în premieră la Oradea „ceața caldă” anti-țânțari.
„Vrem un oraș fără țânțari”
Dezinsecția de peste noapte a început în jurul orei 21 cu o demonstrație de forță în care 50 de angajați ai firmei Coral Impex, angajate să stârpească insectele de disconfort din municipiu, și-au aliniat cele 28 de mașini pe platoul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor și și-au testat instalațiile pe zonele verzi din parcul 1 Decembrie.
La acțiune au asistat primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și managerul companiei Coral Impex, Alexandru Badea.
„Am spus încă de anul trecut că vrem să fim un oraș fără țânțari și alte insecte de disconfort care să deranjeze locuitorii și turiștii care vin în Oradea. Dacă până anii trecuți acțiunile de dezinsecție se desfășurau în patru etape, anul acesta vom avea 13 etape ca să scăpăm de insecte”, a spus primarul Birta.
„Soluția cu fum este foarte eficientă”
Potrivit patronului firmei Coral Impex, Alexandru Badea, angajații companiei au folosit joi seară la dezinsecție, în premieră pentru Oradea, procedura termonebulizării numită popular și „ceață caldă”.
„Se trece pe toate aliniamentele din oraș și se aplică tratament la sol, după care se intră cu «ceață caldă» în parcuri și zonele verzi, iar la retragere pe arterele principale”, a explicat Badea.
„Ceața caldă” este împrăștiată noaptea pentru a nu îngrijora populația și a nu îngreuna traficul auto.
Procedura, care se lasă cu un fum gri, dens și persistent, implică pulverizarea de solvenți petrolieri amestecați cu insecticid care, în urma procesului de ardere, produc particule foarte fine cu o rată de penetrare inclusiv în zonele de frunziș și o dispersie pe o suprafață mare.
„Această soluție cu fum este foarte eficientă mai ales în zona de case unde soluția trece dincolo de porți și are efect și în curțile sau grădinile oamenilor distrugând țânțarii, muștele, tigrul platanului și alte insecte”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.
Pentru liniștea orădenilor, în ciuda aspectului spectaculos al „ceții calde”, soluțiile folosite au un grad scăzut de toxicitate, sunt biodegradabile și nu persistă mult timp.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.